Πράσινο φως για τη μετεγκατάσταση της σχολής του ΑΠΘ στην ανατολική έξοδο της Θεσσαλονίκης
Μέχρι τις αρχές του 2013 η Γεωπονική σχολή του ΑΠΘ θα έχει αποχαιρετήσει την πανεπιστημιούπολη και θα έχει μεταφερθεί εξ ολοκλήρου στο δικό της χώρο, στο αγρόκτημα. Ήδη η γενική συνέλευση της σχολής έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη εργασιών και τη μετεγκατάστασή της. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η Δασολογία.
Ένα όνειρο χρόνων παίρνει το δρόμο της πραγμάτωσής του. Η Γεωπονική σχολή θα αποκτήσει δικό της χώρο σε μία έκταση 2.200 στρεμμάτων, στην ανατολική έξοδο της Θεσσαλονίκης, απελευθερώνοντας έτσι το κτίριο στο κέντρο της πόλης.
Έπειτα από πρωτοβουλία των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ και κυρίως του αρμόδιου αντιπρύτανη Γιάννη Παντή συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή, αποτελούμενη από τους προέδρους των τελευταίων δέκα ετών και ειδικούς επιστήμονες (Γεώργιος Μήντζης, Δήμητρα Προφήτου-Αθανασιάδου, Νικόλαος Μισοπολινός, Ηλίας Ελευθεροχωρινός, Γεράσιμος Μαρτζόπουλος, Αθανάσιος Οικονόμου), για να καταγράψει τις ανάγκες της σχολής και να προτείνει λύσεις για τη μετεγκατάσταση στο αγρόκτημα. Χρήματα υπήρχαν. Περίπου 10 εκατ. ευρώ από τις απαλλοτριώσεις του αγροκτήματος, οι οποίες έγιναν πριν από πολλά χρόνια, βρίσκονταν στα ταμεία της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του ΑΠΘ (σ.σ. συνολικά ήταν 26 εκατ. ευρώ, αλλά διατέθηκαν σε άλλες δραστηριότητες του ιδρύματος).
Η πρόταση ολοκληρώθηκε, εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση -παρά τις διαμαρτυρίες μερίδας φοιτητών- και αυτήν την εβδομάδα, πιθανότατα σήμερα, αναμένεται να φτάσει στο γραφείο του αντιπρύτανη, ώστε να αρχίσει η διαδικασία εκταμίευσης των χρημάτων. “Και ύστερα θα περιμένουμε την υλοποίηση της υπόσχεσης, για να γίνει το όνειρό μας πραγματικότητα”, τόνισε η πρόεδρος της σχολής Δήμητρα Προφήτου-Αθανασιάδου, προσθέτοντας ότι σήμερα η Γεωπονική αριθμεί περί τους 12.000 φοιτητές και 101 μέλη ΔΕΠ.
Η πρόταση. Ουσιαστικά η επιτροπή, αφού κατέγραψε τις σημερινές αλλά και τις διαφαινόμενες ανάγκες, κατέληξε σε ένα κείμενο προτάσεων αναγνωρίζοντας τα οικονομικά δεδομένα. Έτσι, αν και η σχολή αρχικά διεκδικούσε δύο νέα κτίρια, επιλέχθηκε η λύση ανάγκης του ενός. Ειδικότερα η επιτροπή προτείνει την κατασκευή ή την αναδιαμόρφωση των παρακάτω δεκαεννέα εργαστηριακών μονάδων (σ.σ. για την κάλυψη των σημερινών αναγκών απαιτούνται δεκατέσσερις), που κατανέμονται ως εξής: 1) υπό κατασκευή κτίριο Φυτικής Παραγωγής: 3+6 εργαστηριακές μονάδες 200-250 τ.μ., 2) κτιριακή μεταλλική υποδομή 1.500 τ.μ.: 3 εργαστήρια 300 τ.μ.+χώρος εστίασης και 3) επισκευή πέντε πέτρινων παλαιών κτιρίων: 7 εργαστήρια.
Εξάλλου σύμφωνα με την επιτροπή σήμερα στις αίθουσες διδασκαλίας της Γεωπονικής υπάρχουν 852 θέσεις, τις οποίες χρησιμοποιεί και η Δασολογική σχολή. Με την πρότασή της στις δεκαεπτά αίθουσες διδασκαλίας που θα δημιουργηθούν στο κτίριο Φυτικής Παραγωγής και τα πέτρινα του αγροκτήματος οι θέσεις θα είναι 1.230. Επιπλέον υπάρχουν 600 θέσεις κατανεμημένες στα κτίρια των τομέων και εργαστηρίων που λειτουργούν σήμερα στο αγρόκτημα και εξυπηρετούν κυρίως διδακτικές ανάγκες των κατευθύνσεων της σχολής.
“Η σχεδιαζόμενη υποδομή στο αγρόκτημα υπερκαλύπτει τόσο τις σημερινές όσο και τις μελλοντικές ανάγκες της σχολής σε εργαστηριακές μονάδες, αίθουσες διδασκαλίας αλλά και σε όλους τους άλλους απαραίτητους για τη λειτουργία της σχολής χώρους”, αναφέρουν τα μέλη της επιτροπής.
Αρχίζουν άμεσα οι διαδικασίες
Αμέσως μόλις φτάσει η επίσημη πρόταση της Γεωπονικής σχολής στο γραφείο του, θα αρχίσουν οι εργασίες στο αγρόκτημα, δηλώνει στη “Θ” ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Παντής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οι εργασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο στις αρχές του 2013.
Το υπάρχον κτίριο στην πανεπιστημιούπολη, αφού επιδιορθωθεί, θα δοθεί σε κάποιο τμήμα που νοικιάζει χώρους εκτός κάμπους. “Αυτή τη στιγμή το ΑΠΘ δίνει 2 εκατ. ευρώ το χρόνο για μίσθωση κτιρίων. Έτσι θα εξορθολογίσουμε τις δαπάνες μας”, σχολίασε ο κ. Παντής.
Η ίδια λύση μάλλον θα επιλεγεί και για τη σχολή Δασολογίας, η οποία έχει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο Φοίνικα. Μέχρι στιγμής δεν έχει κατατεθεί η τελική πρόταση της επιτροπής που συστάθηκε στην εν λόγω σχολή.
ΤΗΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑΣ ΔΗΜΟΛΑΪΔΟΥ www.makthes.gr