Μια πολύτιμη ευκαιρία να ανοίξει την πόρτα σε μια τεράστια δεξαμενή τουριστών έχει στα χέρια της η Βόρεια Ελλάδα, μέσω της αεροπορικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης, που εγκαινιάζεται στις 27 Μαΐου από την Turkish Airlines...
Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή η Turkish Airlines διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της 171 προορισμούς σε όλο τον κόσμο και πρωταγωνιστεί στην Ασία, θα μπορούσε να αποτελέσει αυτόματα δίαυλο πρόσβασης σε αγορές που η Βόρεια Ελλάδα δεν τολμούσε ποτέ να αγγίξει. «Κανείς δεν έχει συνειδητοποιήσει πόσο μεγάλη είναι η πόρτα που ανοίγει για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή μέσω αυτής της αεροπορικής σύνδεσης» σημειώνει χαρακτηριστικά στη «Μ» στέλεχος της Turkish Airlines στην Ελλάδα, τονίζοντας πως σε πρώτη φάση έχει αναδειχθεί περισσότερο η σημασία της σύνδεσης των δύο πόλεων και της ανταλλαγής τουριστικής κίνησης από τη μία στην άλλη.
Η μεγάλη πρόκληση προς την κατεύθυνση αυτή είναι η ενεργοποίηση των τουριστικών φορέων της περιοχής, ώστε να μπορέσουν να προβάλουν το τουριστικό της προϊόν σε αγορές όπου πετά ο τουρκικός αερομεταφορέας, αλλά και η δημιουργία φθηνών και άρα δελεαστικών τουριστικών πακέτων.
Τις δυνατότητες που προκύπτουν από την τουριστική αυτή συνεργασία υπογράμμισαν άλλωστε και στην πρόσφατη συνάντησή τους ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, και η διευθύντρια της τουρκικής εταιρείας στην Ελλάδα, Γκιουλάι Οζτούρκ.
Σύνδεση με μια ολόκληρη ήπειρο
«Μιλάμε για μια ολόκληρη ήπειρο η οποία ανοίγεται στη Θεσσαλονίκη και ακολούθως στη Χαλκιδική. Η Θεσσαλονίκη μέσω της Κωνσταντινούπολης μπορεί να συνδεθεί με μια άλλη ήπειρο» σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, σύμφωνα με τον οποίο η γραμμή αυτή δεν πρέπει να περιορισθεί μόνο στα οφέλη της σύνδεσης μεταξύ των δύο πόλεων, καθώς μπορεί να επεκταθεί περαιτέρω, προσελκύοντας κόσμο από την Ασία.
Ο ίδιος τονίζει πως εναπόκειται στους τουριστικούς φορείς της περιοχής να αναδείξουν τη Βόρεια Ελλάδα ως προορισμό και να την προβάλουν στις αγορές εκείνες που θα επιλέξουν μεταξύ των 171 αυτών προορισμών. «Χρειάζεται δουλειά, οργάνωση, προβολή, μάρκετινγκ και συντονισμός των τουριστικών φορέων, των τουριστικών πρακτορείων, αλλά και της κεντρικής διοίκησης του τουρισμού» εξηγεί, τονίζοντας πως για να αξιοποιηθούν τα οφέλη της γραμμής θα πρέπει η περιοχή να κωδικοποιήσει το τουριστικό της προϊόν, ώστε να μπορέσει να προσεγγίσει τις αγορές που θεωρεί ότι μπορούν να το αγοράσουν. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τάσιος, το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης είναι το δεύτερο, μετά τη Φρανκφούρτη, σε πτήσεις transit από την Ευρώπη και το μοναδικό από την Ασία.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Γιώργος Μπούρος, σημειώνει ότι η νέα αεροπορική σύνδεση είναι ένας καλός τρόπος για να ενισχυθεί η κίνηση και προς τη δική του περιοχή. Σπεύδει όμως να τονίσει πως για να αξιοποιηθεί στο έπακρο και να αποκτήσει η Βόρεια Ελλάδα πρόσβαση σε νέες αγορές, χρειάζεται οργάνωση και ενεργοποίηση των τουριστικών φορέων και κυρίως των τουριστικών πρακτόρων. «Το μόνο που θέλουμε είναι να ανοίξουμε νέες αγορές» σημειώνει, αναφερόμενος στις προσπάθειες της Πιερίας να χτυπήσει την πόρτα της Κίνας, ενώ εξηγεί πως οι δεξαμενές τουριστών από την Ευρώπη όσο και από τη Βαλκανική πρέπει να συμπληρωθούν και από ασιατικές αγορές, που αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουν τη Βόρεια Ελλάδα ως προορισμό.
Πολλαπλά τα οφέλη για την πόλη
Τα πολλαπλά οφέλη που φέρνει η νέα αεροπορική σύνδεση Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης αναγνωρίζει από την πλευρά του και ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ Νομού Θεσσαλονίκης, Νίκος Σαπουντζής, εξηγώντας πως η ένταξη της πόλης στο δίκτυο των προορισμών της Turkish Airlines δημιουργεί από μόνη της σημαντική προοπτική για την τουριστική κίνηση, αλλά και τους μελλοντικούς τουριστικούς σχεδιασμούς της περιοχής.
Με την ευκαιρία μάλιστα της νέας αυτής αεροπορικής σύνδεσης σπεύδει να επισημάνει το πλεονασματικό ισοζύγιο της Θεσσαλονίκης σε επίπεδο αεροπορικών συνδέσεων για την τρέχουσα τουριστική σεζόν σε σχέση με την περσινή, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία για τις φετινές τουριστικές επιδόσεις της ευρύτερης περιοχής.
Για του λόγου το αληθές 13 νέα δρομολόγια ξεκινούν από τη Θεσσαλονίκη προς ξένους προορισμούς. Πρόκειται για επτά δρομολόγια της χαμηλού κόστους αεροπορικής εταιρείας Ryanair σε δυτικοευρωπαϊκούς και βορειοευρωπαϊκούς προορισμούς, το δρομολόγιο της Turkish Airlines που θα συνδέσει τη Θεσσαλονίκη με την Κωνσταντινούπολη, τις πτήσεις της easyJet, αλλά και της Aegean προς το Παρίσι, το δρομολόγιο της Aeroflot προς τη Μόσχα, όπου πετά και η Aegean, αλλά και τις πτήσεις του χαμηλού κόστους τσέχικου αερομεταφορέα, Smart Wings, προς την Πράγα, που ανακοινώθηκαν μόλις χθες.