Εχασαν το 20% του μηνιαίου εισοδήματος τα νοικοκυριά της Θεσσαλονίκης

«Αιμορραγία» 504 ευρώ από το μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα έχουν υποστεί τα νοικοκυριά της Θεσσαλονίκης την τελευταία διετία, με τη μείωση να είναι σταθερή από εξάμηνο σε εξάμηνο. Για του λόγου το αληθές το μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα βρέθηκε τον Μάρτιο του 2011 στα 2.021 ευρώ από τα 2.525 ευρώ του Μαρτίου του 2009, συρρίκνωση που φτάνει το 20%.


Την ίδια στιγμή πάντως τα νοικοκυριά της πόλης, μετά το πρώτο σοκ της κρίσης, φαίνεται να προσαρμόζονται, με το ποσοστό όσων τα φέρνουν ίσα-ίσα με το εισόδημά τους να ανεβαίνει στο 48% (40% τον Σεπτέμβριο) και το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι ζουν εις βάρος των αποταμιεύσεών τους ή με δανεικά να μειώνεται στο 40% (από 47%). Οι καταναλωτές παραμένουν βυθισμένοι στην απαισιοδοξία -αν και διατηρούν ακόμη μια αμυδρή ελπίδα- ανησυχώντας για την οικονομική πορεία της χώρας και της τσέπης τους, αλλά και για την ανεργία, ενώ δεν φαίνονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε μεγάλες αγορές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εμπορικές επιχειρήσεις και την κτηματαγορά. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τη νέα έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του νομού Θεσσαλονίκης (Βαρόμετρο ΕΒΕΘ) που διεξήχθη τον Μάρτιο από το Επιμελητήριο.
Οκτώ στα δέκα νοικοκυριά είδαν την οικονομική τους κατάσταση να επιδεινώνεται από λίγο έως πολύ τους τελευταίους δώδεκα μήνες, ενώ 66% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι αυτή θα επιδεινωθεί περαιτέρω το επόμενο δωδεκάμηνο, μέγεθος ελαφρώς βελτιωμένο από την προηγούμενη έρευνα. Πιο απαισιόδοξη είναι πάντως η εκτίμηση για την οικονομική κατάσταση της χώρας στο επόμενο δωδεκάμηνο, με το 76% να προβλέπει επιδείνωσή της. Εννέα στους δέκα καταναλωτές δεν έχουν καμία πρόθεση να αγοράσουν αυτοκίνητο στο επόμενο δωδεκάμηνο, ενώ 95% δεν έχει καμία βλέψη για αγορά κατοικίας.
Κάπως έτσι εξηγείται γιατί ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις κατασκευές στο νομό Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο πιο χαμηλό του επίπεδο από την καθιέρωση των μετρήσεων του Βαρόμετρου ΕΒΕΘ, ήτοι στις -57 μονάδες. Παρά τη μειωμένη ζήτηση πάντως, η πρόθεση μείωσης των τιμών όχι απλά παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αλλά παρουσιάζεται και μια αυξητική τάση στις επιχειρήσεις που δηλώνουν πρόθεση αύξησης των τιμών.
Την ίδια ώρα αρνητικές παραμένουν οι προσδοκίες στο λιανεμπόριο (-32 μονάδες), αλλά και στις υπηρεσίες (-40), όπου όμως καταγράφεται μια σχετική ανάκαμψη που συναρτάται με την εξέλιξη της ζήτησης στο επόμενο εξάμηνο, ίσως λόγω της τουριστικής περιόδου. Στη δε βιομηχανία η απαισιοδοξία φαίνεται να μειώνεται, κυρίως λόγω της ανάκαμψης των εξαγωγών, όμως ο δείκτης των επιχειρηματικών προσδοκιών παραμένει σε αρνητικό επίπεδο (-27 μονάδες).

Οι επιχειρήσεις
Σε δεύτερη έρευνα που διενήργησε το ΕΒΕΘ για τα προβλήματα των επιχειρήσεων, μεταξύ 292 μελών του, καταγράφεται επιδείνωση της σχέσης τους με τις τράπεζες και απαισιοδοξία για τη βιωσιμότητα του κλάδου τους και συναφών κλάδων. Αυξάνεται σταθερά το ποσοστό αυτών που είναι απογοητευμένοι με την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης, το οποίο είναι καθολικό, ενώ πέντε στις δέκα επιχειρήσεις θεωρούν ότι δεν θα προκύψει σημαντική ωφέλεια για τις ίδιες από την υιοθέτηση των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ως κύριους παράγοντες πίεσης στη λειτουργία τους θεωρούν τη μειωμένη ζήτηση (50%), τα φορολογικά βάρη (22%) τις επισφάλειες (22%) και τα μισθολογικά κόστη (4%). Ωστόσο εκτιμούν ότι το χρησιμότερο μέτρο στήριξης της επιχείρησης τους θα ήταν η κάθε μορφής επιδότηση του μισθολογικού κόστους (33%).
Όπως έκανε μάλιστα γνωστό σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος, από έρευνα στα βιβλία του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης προκύπτει ότι από την έναρξη εφαρμογής του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα κατατέθηκαν 183 αιτήσεις υπαγωγής στο άρθρο 99 και συγκεκριμένα από 51 ΑΕ, 9 ΕΠΕ, 33 ΟΕ, 6 ΕΕ και 84 από φυσικά πρόσωπα.

Δ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ ΓΙΑ ΔΕΘ «Όποιος μιλά για τη Σίνδο κοροϊδεύει»
Ξεσπάθωσε ο κ. Μπακατσέλος, πρώην πρόεδρος της ΔΕΘ, αναφερόμενος στο θέμα της μετεγκατάστασης του εκθεσιακού κέντρου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως όποιος μιλά για τη Σίνδο κοροϊδεύει και τον εαυτό του και τους άλλους, καθώς δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα ούτε από το κράτος ούτε από ιδιώτη επενδυτή για την εν λόγω επιλογή. Αντί αυτού η σωστότερη λύση, είπε, είναι το κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται το μόνο οικόπεδο που ανήκει 100% στη ΔΕΘ. «Η Σίνδος είχε επιλεγεί γιατί υποτίθεται ότι το οικόπεδο του ΤΕΙ θα έδινε την ταχύτερη λύση και η σχετική πρόταση είχε άμεση σύνδεση με την EXPO σε μια περίοδο που υπήρχαν κεφάλαια. Λυπάμαι, άλλα τη στιγμή αυτή δεν υπάρχουν ανάλογα κεφάλαια» τόνισε. Κατά τον ίδιο στην παρούσα φάση η μοναδική λύση που θα μπορούσε να προσελκύσει άμεσα ξένα κεφάλαια ώστε να κατασκευαστεί η νέα ΔΕΘ στο «άμεσο ορατό μέλλον» είναι εκείνη του υφιστάμενου οικοπέδου της Έκθεσης, όπου «μπορεί να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο ανοιχτό Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο, το οποίο θα αποτελέσει γέφυρα και όχι εμπόδιο μεταξύ του ανατολικού τομέα της πόλης και του κέντρου».
Ως εναλλακτική λύση, πέραν του κέντρου, ο κ. Μπακατσέλος ανέφερε το ανατολικό κομμάτι της πόλης, κοντά στο αεροδρόμιο. Τόνισε μάλιστα πως μέχρι στιγμής όλες οι αποφάσεις που ελήφθησαν για τη μετεγκατάσταση είναι πολιτικές και καμία σχετική μελέτη δεν ελήφθη υπόψη.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Το βαρόμετρο διεξήχθη από την Palmos Analysis για λογαριασμό του ΕΒΕΘ με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε συνολικό δείγμα 1.500 ερωτώμενων (800 επιχειρήσεων και 700 καταναλωτών).