Γέμισαν σκουπίδια τα δικαστήρια


Σε υπαίθριο σκουπιδότοπο έχει μετατραπεί μεγάλο τμήμα του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης, καθώς εδώ και έξι ημέρες η εταιρεία καθαριότητας κατήγγειλε τη σύμβαση με το δημόσιο, αφού έχει να εισπράξει περισσότερα από 300.000 ευρώ.


Το πρόβλημα δημιουργήθηκε επειδή η εταιρεία είχε αναλάβει την καθαριότητα με μηνιαίες συμβάσεις, για την εξόφληση των οποίων δεν υπάρχει πρόβλεψη στον προϋπολογισμό, όπως προϋποθέτει ο νόμος.
Στο αίθριο του τρίτου ορόφου των δικαστηρίων αλλά και στις τουαλέτες του μεγάρου αποτυπώνεται η εικόνα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες, μετά την αποχώρηση των περίπου 30 καθαριστριών, ύστερα από απόφαση του ιδιοκτήτη της εταιρείας, λόγω των χρημάτων που έχει να εισπράττει. Ο διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου της καθαριότητας βρίσκεται σε εξέλιξη στο ταμείο χρηματοδότησης δικαστικών κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ), ωστόσο δεν έχει προβλεφθεί ο τρόπος καθαρισμού του μεγάρου μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Πάντως καταβάλλονταν προσπάθειες μέχρι και χθες αργά το βράδυ για να δοθεί προσωρινή λύση.
Η κατάσταση καθημερινά επιδεινώνεται, αφού παρά τις προσπάθειες των υπαλλήλων και των δύο μονίμων καθαριστριών που διαθέτει το μέγαρο, είναι αδύνατο να καθαριστούν όλοι οι χώροι. Πεταμένα ποτήρια καφέδων, αποτσίγαρα και μπουκάλια νερού συσσωρεύονται καθημερινά στους περισσότερους χώρους, όπου συγκεντρώνονται διάδικοι, ειδικά έξω από τα ακροατήρια. «Μετά την αποχώρηση του συνεργείου καθαρισμού οι συνθήκες είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία στα δικαστήρια», παρατήρησε ο πρόεδρος των δικαστικών υπαλλήλων Θεσσαλονίκης Αρης Παρούτογλου. «Πρέπει οι αρμόδιοι φορείς να βρουν άμεση λύση για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί», συμπλήρωσε.

Εκκρεμότητα ενός έτους
Η ίδια εταιρεία καθαρισμού είχε απειλήσει με αποχώρηση και τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς δεν είχαν καταβληθεί χρήματα ούτε για το δικαστικό έτος 2009 - 2010, που τελικά εξοφλήθηκε με κονδύλιο το οποίο δόθηκε στον εργολάβο στα τέλη του 2010. Το ζήτημα δημιουργήθηκε από τον περσινό Ιούνιο, όταν το υπουργείο Δικαιοσύνης έβαλε «φρένο» σε δαπάνες απ’ ευθείας αναθέσεων, ενώ από την ηγεσία του υπουργείου κατέστη σαφές πως θα καταβάλλονται χρήματα μόνον αφού προηγούνται διαγωνισμοί. Παρ’ ότι ο περσινός διαγωνισμός (όπως και προηγούμενοι) είχε ματαιωθεί, εξακολουθούσε να εφαρμόζεται η λύση των μηνιαίων συμβάσεων με την εταιρεία, οι εκπρόσωποι της οποίας θα προσφύγουν στα δικαστήρια για να διεκδικήσουν τα χρήματα από τις υπηρεσίες καθαριότητας σχεδόν ενός δικαστικού έτους.