Δεσμεύτηκε ότι από τη Δευτέρα θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τα σκουπίδια (όπως πρώτοι σας μεταφέραμε χθές) και απέδωσε σε προσπάθεια σπίλωσης του ίδιου και της παράταξής του τα σενάρια περί παραίτησής του.
Σε προσπάθεια σπίλωσης του ίδιου και της παράταξής του αποδίδει ο Γιάννης Μπουτάρης τα σενάρια περί παραίτησής του. Χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έδωσε συνέντευξη Τύπου για τα σκουπίδια επαναλαμβάνοντας ότι το πρόβλημα θα ομαλοποιηθεί από τη Δευτέρα και κάλυψε απόλυτα τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Σ. Αβραμίδη. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έχει δοθεί, έστω προσωρινά, λύση στο μπλόκο στα οικονομικά του δήμου.
Οσον αφορά τον θόρυβο γύρω από τις διαφωνίες στο εσωτερικό της διοίκησης του δήμου και τα σενάρια διαδοχής του που διακινούνται τελευταία ο Γ. Μπουτάρης κατά τη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου εμμέσως πλην σαφώς σχολίασε ότι “ακόμη και στην παράταξή μας την Πρωτοβουλία δεν είναι όλοι άγγελοι. Και για μένα κάποιοι θα ήθελαν να με αλλάξουν και λένε ότι θα μπορούσαν να τα κάνουν καλύτερα”. Αργότερα σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, ερωτηθείς σχετικά, παρατήρησε ότι “έχουμε πολλή δουλειά για να καθαρίσουμε την κόπρο του Αυγεία στον δήμο”, θέλοντας προφανώς να αποδώσει τη φημολογία περί διαδοχής του στους πολιτικούς του αντιπάλους. “Μέχρι και τις προσωπικές μου σχέσεις έχουν δαιμονοποιήσει”, παρατήρησε. Για τα οικονομικά του δήμου τόνισε ότι με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών αίρονται οι περιοριστικοί όροι που είχαν επιβληθεί στο 50% των λογαριασμών του δήμου λόγω οφειλών προς την εφορία και πως ο ίδιος θα επιδιώξει το ζήτημα να επιλυθεί οριστικά σε συνάντηση που θα έχει την επόμενη εβδομάδα με τον υπουργό Οικονομικών στην Αθήνα, κατά την οποία θα ζητήσει συνολική ρύθμιση.
Μαζέψαμε το 80%
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, αφού παρείχε απόλυτη στήριξη στον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Στάθη Αβραμίδη, ο Γ. Μπουτάρης αναφέρθηκε στα δεδομένα της υπηρεσίας. Όπως είπε, από τα 70 απορριμματοφόρα “υπαρκτά” είναι μόνο τα 50, καθώς τα υπόλοιπα υπάρχουν μόνο ονομαστικά. Από αυτά σε λειτουργία είναι μόνο 28 μικρά και πέντε μεγάλα (δεκάτονα), ενώ από τους 11 τράκτορες στον ΧΥΤΑ λειτουργούν μόνο οκτώ. “Καταφέραμε και μαζέψαμε το 80% του όγκου των συσσωρευμένων σκουπιδιών. Από Δευτέρα ελπίζω ότι θα επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς”, σημείωσε και ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, κάνοντας ειδική μνεία στους συνδικαλιστές Μανουσαρίδη και Βεζυριανόπουλο. Ανέφερε ότι σήμερα στην καθαριότητα του δήμου εργάζονται 234 μόνιμοι εργάτες και 125 μόνιμοι και οδηγοί και 204 συμβασιούχοι εργάτες και 34 συμβασιούχοι οδηγοί. Εκτίμησε ότι πρέπει να υπάρχουν περίπου 700 εργάτες καθαριότητας συνολικά, για να αντιμετωπίζεται χωρίς προβλήματα η αποκομιδή και σημείωσε ότι πριν εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα των συμβασιούχων που απολύθηκαν ο δήμος δεν μπορεί να προχωρήσει σε προσλήψεις. Για τους 130 υπαλλήλους που “αναζητούνταν” είπε ότι πρόκειται για “τετραωρίτες” συμβασιούχους, που εργάζονταν στη σάρωση και δεν είχαν δηλωθεί από τους προϊσταμένους της υπηρεσίας λόγω του ότι λήγει η σύμβασή τους.
Παράλληλα ανάφερε ότι ο δήμος προχωρά σε συμφωνία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, θέμα το οποίο διαπραγματεύεται στην Αθήνα ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Χ. Καπόν, και ενδεχομένως το θέμα να τεθεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας. “Αν πετύχουμε τη συμφωνία, η εταιρία θα μας δώσει 4.000-5.000 κάδους ανακύκλωσης και 15 απορριμματοφόρα”, είπε ο δήμαρχος, τονίζοντας ότι στόχος της διοίκησης είναι μέσω του ΕΣΠΑ ο δήμος Θεσσαλονίκης να αποκτήσει δικό του σύστημα ανακύκλωσης, διότι “τα σκουπίδια είναι κέρδος”.
Ανακύκλωση
Επέκρινε μάλιστα την αδυναμία του Συνδέσμου ΟΤΑ να υλοποιήσει προγράμματα ανακύκλωσης, ενώ εξήρε τη στάση γειτονικών δήμων, όπως της Καλαμαριάς, της Πυλαίας-Χορτιάτη, της Θέρμης, της Νεάπολης-Συκεών και της Σκύδρας, που συνέβαλαν στην αποκομιδή δανείζοντας απορριμματοφόρα. Όπως είπε, ο δήμος θα αναδιατάξει όλο το σύστημα αποκομιδής των σκουπιδιών και θα λύσει το πρόβλημα των απασχολούμενων στην καθαριότητα με το νέο οργανόγραμμα που πρέπει να κατατεθεί μέχρι τον Ιούνιο.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Σ. Αβραμίδης απέδωσε τη διόγκωση του προβλήματος και στα ογκώδη απορρίμματα που συνδυαστικά εμπόδιζαν την έγκαιρη αποκομιδή, ενώ επέκρινε πολλά καταστήματα του κέντρου που σπεύδουν να εναποθέσουν σκουπίδια στους κάδους λίγο μετά την αποκομιδή. “Ας συμβάλλουν και αυτοί όπως και όλοι οι πολίτες κατεβάζοντας τα σκουπίδια νωρίτερα”, είπε.
Τάξη στα τραπεζοκαθίσματα
Τάξη στα τραπεζοκαθίσματα, τα οποία καταλαμβάνουν παράνομα δημόσιο χώρο, επιχειρεί να βάλει η νέα διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης. Η αρχή του εγχειρήματος γίνεται με τον πεζόδρομο της Ικτίνου που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.
Όπως αποφασίστηκε σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής που πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, παρουσία του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα πρέπει να λειτουργούν με κανόνες σεβαστούς από όλους αλλά και συνεχείς ελέγχους από την πλευρά του δήμου. Ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέας Κουράκης ανέφερε πως για την οδό Ικτίνου, που θα αποτελέσει μοντέλο λειτουργίας και για άλλους δρόμους, απαγορεύονται τα τραπεζοκαθίσματα κατά μήκος των σχολείων που βρίσκονται στην περιοχή, ορίζεται ελάχιστη απόσταση από τις οικοδομές, ενώ τα τραπέζια και οι καρέκλες θα τοποθετούνται μόνο στη μία πλευρά του καταστήματος, ώστε να υπάρχει ελεύθερος χώρος για τους πεζούς και για οχήματα όπως πυροσβεστικά και ασθενοφόρα.
Ο κ. Κουράκης τόνισε πως ο δήμος θα ελέγχει συνεχώς την περιοχή, ώστε να μην παραβαίνουν τον νόμο οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων. Ωστόσο, εκφράστηκαν διαμαρτυρίες από τους κατοίκους αλλά και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των σχολείων για την υπάρχουσα κατάσταση στον πεζόδρομο.