Σχέδιο για το κυκλοφοριακό της Θεσσαλονίκης

Νέες λωρίδες για κίνηση λεωφορείων, αύξηση του προστίμου για διπλοπαρκάρισμα, περισσότερες πιάτσες ταξί και πάρκινγκ για ποδήλατα και μοτοσικλέτες, αλλά και νέα διαχείριση της φωτεινής σηματοδότησης των δρόμων, αποφασίστηκε για τη Θεσσαλονίκη.



Είναι ένα πλαίσιο συντονισμένων δράσεων για την αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες θα εξειδικευθούν και θα προωθηθούν μέσω ενός Συμφώνου Συνεργασίας, το οποίο αναλαμβάνουν το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Το θέμα συζητήθηκε σε ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε σήμερα (Σάββατο 21 Μαΐου 2011) το πρωί στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σπύρος Βούγιας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Αστικού Σχεδιασμού Πολεοδομίας & Δικτύων Ανδρέας Κουράκης, Περιβάλλοντος, Πρασίνου & Ελευθέρων Χώρων Κωνσταντίνος Ζέρβας, η αντιδήμαρχος Νεολαίας, Αθλητισμού & Εθελοντισμού Μαρία Πασχαλίδου, οι εντεταλμένοι σύμβουλοι του Δήμου Θανάσης Παππάς και Γιώργος Δημαρέλος και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παπαϊωάννου.

«Στόχος είναι το νοικοκύρεμα του κυκλοφοριακού χάους. Η συνεργασία του υπουργείου με το Δήμο είναι αυτονόητη, καθώς έχουμε κοινές προσεγγίσεις. Αυτό που θα επιδιώξουμε μέσω του Συμφώνου Συνεργασίας είναι να είμαστε γρήγοροι και αποτελεσματικοί», δήλωσε ο κ.Βούγιας.

«Υπάρχει σύμπτωση απόψεων για το πρέπει να γίνει για να επανέλθει η πόλη σε μία ανθρώπινη μορφή. Όμως, ό,τι και αν κάνουμε εμείς, αν δεν συνειδητοποιήσει ο πολίτης ότι πρέπει να συνεργαστεί για γίνει η καλύτερη ζωή του, αυτό δεν θα γίνει», δήλωσε ο κ.Μπουτάρης.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν παρεμβάσεις πάνω στα εξής θέματα:

1. ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ (ΔΙΠΛΟΠΑΡΚΑΡΙΣΜΑ)
Από πλευράς του Υπουργείου Μεταφορών θα προωθηθεί στο νέο Κ.Ο.Κ., που θα ψηφισθεί από τη Βουλή το φθινόπωρο, υπερδιπλασιασμός του προβλεπόμενου προστίμου για την παράνομη στάθμευση, καθώς σήμερα η πληρωμή μία κλήσης για στάθμευση σε διπλή σειρά κοστίζει πολύ λίγο, σε σχέση με το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργεί.
Παράλληλα ο Δήμος θα προβεί στις αναγκαίες κινήσεις, ώστε τα παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα να απομακρύνονται από γερανούς.

2. ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΛΩΡΙΔΕΣ
Προωθείται η κατασκευή πέντε νέων λεωφορειολωρίδων στις οδούς Παπαναστασίου, Λ.Στρατού, Αγγελάκη, Εθνικής Αντιστάσεως, Γεωργίου Παπανδρέου. Παράλληλα επεκτείνεται η εφαρμογή του ωραρίου ισχύος τους και το Σάββατο, μέχρι τις 16.00, ώρα που κλείνουν τα καταστήματα.

3. ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΣΗ
Με πρόταση του Δήμου θα καθοριστεί το ωράριο για την τροφοδοσία των καταστημάτων, μετά την απαραίτητη διαβούλευση με τους επαγγελματικούς φορείς, ώστε να μην παρακωλύεται η κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης κατά τις ώρες αιχμής. Προωθείται παράλληλα η επίσπευση της μεταφοράς σχετικών με το θέμα αρμοδιοτήτων στο Δήμο, όπως προβλέπεται στον ‘’Καλλικράτη’’.

4. ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΙ
Επανασχεδιάζονται τμήματα των σημερινών ποδηλατοδρόμων, τα οποία παρουσιάζουν προβλήματα, και λαμβάνονται μέτρα για την καλύτερη προστασία τους. Ειδικότερα συζητήθηκε η κατάργηση του ποδηλατοδρόμου κατά μήκος της Παλιάς παραλίας, ενώ από το Δήμο προτάθηκε σε αντικατάστασή της η δέσμευση της αριστερής λωρίδας της Λ.Νίκης που σήμερα καταλαμβάνεται από παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα.

5. ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΥΚΛΑ
Θα προωθηθεί η κατασκευή περισσότερων χώρων στάθμευσης για μηχανοκίνητα δίκυκλα, παράλληλα με την εντατικοποίηση των ελέγχων για στάθμευση και κίνηση πάνω σε πεζοδρόμια.


6. ΠΙΑΤΣΕΣ ΤΑΞΙ
Αποφασίστηκε η αύξηση των σημείων επιβίβασης- αποβίβασης για τα ταξί (πιάτσες). Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει συμφωνήσει στον καθορισμό ακόμη επτά σημείων για τις πιάτσες, μετά από πρόταση του Σωματείου που τους εκπροσωπεί.

7. ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΔΑΚΤΥΛΙΟΙ
Αποφασίστηκε η εκπόνηση μίας μελέτης για την εφαρμογή δακτυλίου οδικής ασφάλειας γύρω από έξι σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Θεσσαλονίκης.


8. ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Τέθηκε, τέλος, το θέμα της νέας διαχείρισης της φωτεινής σηματοδότησης.
Πηγή:difernews.gr