ταξιδέψουν σχεδόν σε όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα «ανοίγουν» την πόρτα της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής σε τουρίστες απ' όλη την Ευρώπη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αναμένονται πάνω από 130 κινήσεις (προσγειώσεις και απογειώσεις) καθημερινά, αριθμός διπλάσιος από το φυσιολογικό για τον υπόλοιπο χρόνο στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.
Στις κανονικές πτήσεις εξωτερικού, τις τελευταίες ημέρες έχουν προστεθεί η Κωνσταντινούπολη, το Παρίσι και επίκειται η σύνδεση με το Τελ Αβίβ, μαζί με τις οποίες η Θεσσαλονίκη θα συνδέεται με 27 πόλεις του εξωτερικού. Παράλληλα, θα υπάρχουν απευθείας συνδέσεις με 13 προορισμούς του εσωτερικού.
Σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, μπορεί ο επιβάτης να ταξιδέψει απευθείας στο Λονδίνο (με περισσότερες από 10 πτήσεις την εβδομάδα), το Παρίσι, τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο, τη Βιέννη, τη Βουδαπέστη, το Βελιγράδι, το Βουκουρέστι, τη Μόσχα, το Κίεβο, την Κωνσταντινούπολη, τη Ρώμη, το Μιλάνο, τη Βαρκελώνη, το Οσλο, τη Στοκχόλμη, τη Ζυρίχη, τη Βασιλεία («Euro Airport»), τη Λάρνακα και την Πάφο στην Κύπρο, καθώς και έξι γερμανικές πόλεις (Μόναχο, Κολονία, Ντόρτμουντ, Στουτγάρδη, Ντίσελντορφ και Φρανκφούρτη).
Στο εσωτερικό της χώρας, η Θεσσαλονίκη θα συνδέεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, εκτός από την Αθήνα, με Ηράκλειο και Χανιά Κρήτης, Ρόδο, Κω, Σάμο, Λέσβο, Μύκονο, Σαντορίνη, Σάμο, Σκύρο, Καλαμάτα και Κέρκυρα.
«Οι αεροπορικές συνδέσεις είναι πολύ ικανοποιητικές και μπορεί ο καθένας να ταξιδέψει σε όποιον προορισμό της Ευρώπης επιθυμεί, αλλά και εμείς μπορούμε να οργανώσουμε πιο άνετα εκδρομές. Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα σε τουρίστες να έρθουν, είτε οργανωμένα είτε μεμονωμένα. Το πλήθος των αεροπορικών συνδέσεων εσωτερικού καλύπτει σε μεγάλο βαθμό το κενό που υπάρχει και φέτος στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις, προκειμένου να ταξιδέψει κάποιος το καλοκαίρι στα περισσότερα ελληνικά νησιά», τόνισε ο Δημήτρης Μαντούσης, πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας - Θράκης.
Το εξωτερικό καλύπτει την κρίση στο εσωτερικό
Σύμφωνα με τα στοιχεία του αεροδρομίου «Μακεδονία», τους πρώτους πέντε μήνες του 2011 (Ιανουάριος - Μάιος) καταγράφηκε πτώση της τάξης του 7% στις αφίξεις επιβατών. Η πτώση οφείλεται κυρίως στην οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, καθώς η μείωση των επιβατών στις πτήσεις εσωτερικού ξεπερνάει το 20%. Ενώ πέρσι διακινήθηκαν 366.052 επιβάτες σε πτήσεις εσωτερικού, φέτος το ίδιο διάστημα περιορίστηκαν σε 304.768. Αντίθετα, οι αφίξεις επιβατών από τις πτήσεις εξωτερικού το πρώτο πεντάμηνο του 2011 αυξήθηκαν, από 362.165 πέρσι, σε 371.811 φέτος.Η μεγαλύτερη πτώση (-15%) καταγράφηκε το Φεβρουάριο, όμως το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι το Μάιο σημειώθηκε αύξηση της συνολικής επιβατικής κίνησης κατά 6,15%, κυρίως λόγω των νέων πτήσεων από το εξωτερικό. Η μεγαλύτερη άνοδος στο πεντάμηνο, που έφτασε στο 37%, καταγράφεται στις πτήσεις από τη Ρωσία, με 20.461 επιβάτες φέτος, έναντι 14.943 πέρσι.
Το Μάιο διακινήθηκαν από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» πάνω από 350.000 επιβάτες, με περίπου 171.000 αφίξεις (115.000 επιβάτες από πτήσεις εξωτερικού και 66.000 από πτήσεις εσωτερικού) και 167.000 αναχωρήσεις (100.000 επιβάτες με πτήσεις εξωτερικού και 67.000 με πτήσεις εσωτερικού).
«Παρότι στην αρχή της χρονιάς τα στοιχεία έδειχναν σημαντική πτώση, στη συνέχεια η κατάσταση βελτιώθηκε και τα δεδομένα του Μαΐου, με την αύξηση που καταγράφηκε στους επιβάτες, δείχνουν ότι το καλοκαίρι θα έχουμε αυξημένη κίνηση στο αεροδρόμιο και είναι πολύ πιθανό να κλείσουμε τη χρονιά με θετικό πρόσημο. Το αεροδρόμιο πλέον δέχεται πολύ μεγάλο αριθμό πτήσεων και θα ανταποκριθούμε και το καλοκαίρι στις αυξημένες απαιτήσεις», τόνισε ο Αχιλλέας Τοπούζας, αερολιμενάρχης του αεροδρομίου «Μακεδονία».
Το πρώτο πεντάμηνο του 2011 έγιναν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 14.350 κινήσεις αεροσκαφών (προσγειώσεις - απογειώσεις) έναντι 16.500 το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2010. Πάντως, το Μάιο οι κινήσεις αυξήθηκαν κατά 3,44%, με τις πτήσεις του εξωτερικού να καταγράφουν τη μεγαλύτερη άνοδο, κατά 4,62%, με 2.039 προσγειώσεις και απογειώσεις αεροσκαφών.
πηγή: agelioforos.gr