Την ώρα που στη Θεσσαλονίκη, η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο είναι περίπου 2,7 τ.μ., η δημοτική αρχή αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για τον τίτλο «Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα» για το 2014. Όχι, όμως για να παρουσιάσει το πράσινο, που (δεν) διαθέτει η πόλη, καθώς αν γινόταν κάτι τέτοιο, σίγουρα δεν θα είχε ελπίδες ...
H Θεσσαλονίκη, όπως και ο ίδιος ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων Κωνσταντίνος Ζέρβας παραδέχθηκε πρόσφατα.
Αντίθετα, στόχος του νέου αυτού θεσμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ξεκίνησε το 2010, είναι να δώσει κίνητρο στις πόλεις, που βρίσκονται πίσω σε περιβαλλοντικά θέματα, για να προωθήσουν δράσεις και ενέργειες, ώστε σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα να έχουν βελτιώσει πολλούς δείκτες που αφορούν το περιβάλλον, όπως το πράσινο και η ανακύκλωση.
Έτσι, με το βραβείο Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας αναγνωρίζονται και επιβραβεύονται πόλεις οι οποίες πρωτοστατούν στη φιλική για το περιβάλλον διαβίωση σε αστικές περιοχές και οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ως υπόδειγμα για άλλες πόλεις. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αναδεικνύει κάθε χρόνο μια πόλη ως «Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης». Η Θεσσαλονίκη θα είναι για πρώτη φορά υποψήφια στον συγκεκριμένο διαγωνισμό. «Πιστεύουμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη πόλη να βρεθεί σε μια τέτοια διαδικασία στοχοποίησης και ολοκλήρωσης λύσεων που αφορούν την κλιματική αλλαγή, την ποιότητα ατμοσφαιρικού αέρα, τη ρύπανση του Θερμαϊκού Κόλπου, τη διαχείριση των ομβρίων υδάτων, τους δημόσιους χώρους και την αειφόρο χρήση γης, το κυκλοφοριακό και τις μεταφορές και την ανακύκλωση και τη διαχείριση των αποβλήτων» σημειώνει ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων.
Όπως τονίζει, «αποτελεί ένα δύσκολο αλλά ιδιαίτερα σημαντικό στοίχημα για την πόλη», ενώ καλεί σε συστράτευση όλους τους φορείς που με τον οποιοδήποτε τρόπο ασχολούνται με τα θέματα αυτά.
Το βραβείο Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας αποτελεί προϊόν πρωτοβουλίας την οποία ανέλαβαν πόλεις με πράσινο όραμα. Η σύλληψη της ιδέας ανάγεται σε μια συνάντηση στο Tαλίν της Εσθονίας, που πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαΐου 2006. Δεκαπέντε πόλεις υπέγραψαν μνημόνιο προτείνοντας την ίδρυση του θεσμού. Σήμερα περισσότερες από 40 πόλεις και 21 πρωτεύουσες της ΕΕ το στηρίζουν. Ο τίτλος έχει απονεμηθεί έως τώρα σε τέσσερις πόλεις, Στοκχόλμη, Αμβούργο, Βιτόρια και Νάντη για τα έτη 2010 έως 2013, αντίστοιχα.
Η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων για το έτος 2014 λήγει στις 14 Οκτωβρίου 2011. Ο τίτλος απονέμεται από διεθνή κριτική επιτροπή την οποία πλαισιώνει ομάδα επιφανών εμπειρογνωμόνων διαφόρων ειδικοτήτων στον τομέα του περιβάλλοντος Η νικήτρια πόλη θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο του 2012.
voria