Μάχη μια θέση στους παιδικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης

Κλειστές θα βρουν τις πόρτες των δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών εκατοντάδες γονείς τον προσεχή Σεπτέμβριο, οπότε αρχίζει η νέα σχολική χρονιά. Όσοι νέοι γονείς έχουν παιδιά στις ηλικίες αυτές θα πρέπει να σπεύσουν να βρούν μια θέση από.. νωρίς αν δε θέλουν να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη.


Οι περικοπές μισθών και η μείωση των εισοδημάτων έχει δημιουργήσει τεράστια ζήτηση για τους δημοτικούς σταθμούς. Καθώς πολλοί γονείς παίρνουν τα παιδιά τους από τα ιδιωτικά σχολεία, οι αιτήσεις σε πολλούς δήμους είναι πολλαπλάσιες των διαθέσιμων θέσεων, επομένως πολλά παιδιά θα μείνουν εκτός.

Στο νομό Θεσσαλονίκης ενδεικτική είναι η περίπτωση στον δήμο Παύλου Μελά (Σταυρούπολη, Πολίχνη και Ευκαρπία) όπου έχουν κατατεθεί περισσότερες από 2.000 αιτήσεις, ενώ οι θέσεις που προβλέπονται είναι μόλις 700 στους συνολικά 15 παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. «Αγκάθι» για τους δήμους που δεν θα καλύψουν στο 100% τις ανάγκες αποτελούν οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, καθώς πολλές συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου για εκπαιδευτικό ή βοηθητικό προσωπικό έχουν λήξει. Η προσφορά όμως μειώνεται για τη νέα χρονιά και λόγω του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» του ΕΣΠΑ, που αφορά εργαζόμενες και άνεργες μητέρες και όσες συμμετέχουν σε προγράμματα του ΟΑΕΔ και ΑμεΑ. Επίσης λόγω της μεγάλης ζήτησης οι δήμοι θα δώσουν προτεραιότητα στους γονείς που είναι δημότες, δηλαδή εγγεγραμμένοι στους δημοτικούς καταλόγους.  

Πόσα παιδιά θα μείνουν εκτός στο δήμο Θεσσαλονίκης: Στον κεντρικό δήμο οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν είναι 1.304 για τους συνολικά 17 παιδικούς σταθμούς, αριθμός μεγαλύτερος από τις διαθέσιμες θέσεις. Αυτό σημάνει ότι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός περί τα 130 παιδιά, για τα οποία σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Καλυψώ Γούλα θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ούτως ώστε να εξασφαλιστεί μια θέση από τη νέα χρόνιά. Το κόστος των τροφείων πάντως ανέρχεται στα 1.601,6 ευρώ ετησίως -εκτός τις ειδικές κατηγορίες γονέων- που καταβάλλονται σε οκτώ δόσεις των 200 ευρώ.
Στο δήμο Καλαμαριάς: Υποβλήθηκαν 710 αιτήσεις, ενώ οι θέσεις στους οκτώ συνολικά σταθμούς φτάνουν τις 550 - 600. 

Στο δήμο Πυλαία - Χορτιάτη: Στην Πυλαία λειτουργούν δύο σταθμοί με δυναμικότητα 140 θέσεων, ωστόσο οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν αγγίζουν τις 200.
Στο δήμο Νεάπολης-Συκεών: Μέχρι σήμερα υποβλήθηκαν 1.352 αιτήσεις για τους 21 παιδικούς σταθμούς που λειτουργούν στους τέσσερις πρώην δήμους.
Στο δήμο Θέρμης: Υποβλήθηκαν 840 αιτήσεις, ενώ οι θέσεις που προβλέπεται να καλυφθούν φτάνουν τις 800 στους επτά παιδικούς σταθμούς των τριών δήμων Θέρμης, Μίκρας και Βασιλικών.
Στο δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης: Στους δύο πρώην δήμους λειτουργούν τέσσερις δημοτικοί παιδικοί σταθμοί δυναμικότητας 200 θέσεων.
Στο δήμο Ωραιοκάστρου: Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει ο ομώνυμος δήμος, όπου οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 400 και οι θέσεις που προβλέπονται φτάνουν τις 300. 
Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, της Φανής Σοβιτσλή