"Ξεπουλήστε περισσότερα και όσο όσο"

Την πώληση περισσότερης κρατικής περιουσίας και με γρηγορότερους ρυθμούς προτείνει ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Όλι Ρεν, ως αντίδοτο της μη επίτευξης των στόχων του προγράμματος προσαρμογής της χώρας μας.



Τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2011 κινδυνεύει να...
χάσει η Ελλάδα και οι διαπραγματεύσεις με τα στελέχη της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να είναι σκληρές, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται στέλεχος προσκείμενο στους ελεγκτές της Τρόικας.
Τα στελέχη της Τρόικας θα βρίσκονται τη Δευτέρα στην Αθήνα, με αφορμή τον προγραμματισμένο έλεγχο του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, προκειμένου να αποφασίσουν για την εκταμίευση της έκτης δόσης.
"Υπάρχει ακόμη έντονη ανησυχία, όσον αφορά στους στόχους. Οι Έλληνες υποστηρίζουν ότι φταίει η ύφεση, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες αν κάτι τέτοιο οφείλεται εξ ολοκλήρου στην ύφεση» τόνισε το στέλεχος. «Η μη επίτευξη των στόχων θα πυροδοτήσει πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις", συμπλήρωσε.
Την ίδια ώρα, και ενώ η Ελλάδα αναμένει τις αποφάσεις της ευρωζώνης για τη συμφωνία με τη Φινλανδία, αίσθηση προκαλεί η απάντηση του κοινοτικού Επιτρόπου Όλι Ρεν στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή.
Όπως προκύπτει, και αφού οι αποτιμήσεις λόγω χρηματιστηρίου είναι χαμηλές, ο Όλι Ρεν επισημαίνει ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί να πουλήσει περισσότερα, σε συντομότερο διάστημα!
"Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ, που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση, είναι εφικτό" τονίζει ο κ. Ρεν, αναγνωρίζει ωστόσο ότι "πρόσφατα, έχει αρχίσει να υποχωρεί η αξία ορισμένων από τα περιουσιακά στοιχεία που προορίζονται για μεταβίβαση στον ιδιωτικό τομέα". Και συνεχίζει, εκφράζοντας την ευχή: "Ευελπιστούμε ότι οι προοπτικές ανάκαμψης, στις οποίες θα συντείνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, θα βελτιώσουν τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων".
Σε αντίθετη περίπτωση, ο κοινοτικός Επίτροπος ζητά επιπλέον ιδιωτικοποιήσεις και επίσπευση του χρονοδιαγράμματος, "ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη των τριμηνιαίων στόχων των ιδιωτικοποιήσεων". Αναφέρει συγκεκριμένα: "Ωστόσο, σε περίπτωση που ανακύψουν δυσκολίες στην επίτευξη των στόχων των ιδιωτικοποιήσεων, θα μπορούσε να αναθεωρηθεί ο ρυθμός διάθεσης κρατικής περιουσίας, όπως και οι προσφερόμενες προς πώληση μετοχές, ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη των τριμηνιαίων στόχων των ιδιωτικοποιήσεων".