Κάνε την ταράτσα σου........ πράσινη!

Οι πράσινες στέγες και τοίχοι είναι τόσο παλιές όσο και οι πρώτες ανθρώπινες κατοικίες, πολύ πριν την ανάπτυξη της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Διαβάστε την ιστορία του ανθρώπου που τις έφερε στην Ελλάδα και μάθετε περισσότερα για την προσφορά τους.....
Στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών η πράσινη στέγη καταλαμβάνει 650 τμ, δηλαδή το 52% της ταράτσας και σε ένα χρόνο εξοικονομήθηκαν 5.630 ευρώ από την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου. Στη φυτεμένη επιφάνεια της οροφής η θερμοκρασία φθάνει τους 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη μη φυτεμένη τους 55.
Η διαδρομή της πράσινης στέγης στην Ελλάδα δεν είναι τόσο εύκολη λόγω του δύσκολου μεσογειακού κλίματος. Η προσωπική δουλειά του Ουαλού, Άντριου Κλέμενς, που ζει εδώ και 22 χρόνια στην Ελλάδα, αλλά κυρίως η επιθυμία του να φτιάξει μία πράσινη στέγη στο σπίτι του, τον οδήγησαν να βρει τη λύση, με αποτέλεσμα τώρα πια εκατοντάδες κτίρια να έχουν φυτευτεί είτε στην οροφή, είτε και στους τοίχους.

Το 2000 απευθύνθηκε σε αρχιτέκτονες, γεωπόνους, οι οποίοι του απάντησαν ότι στην Ελλάδα είναι αδύνατο να κατασκευαστεί τέτοια στέγη. Ταξίδεψε στη Γερμανία, όπου η τεχνογνωσία υπάρχει από το 1975, αλλά και εκεί τον απογοήτευσαν. “Δε γίνεται, γιατί έχετε σεισμούς”, του είπαν.

Οι προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει ήταν η στατικότητα, η στεγανοποίηση και τα έντονα καιρικά φαινόμενα της Ελλάδας, όπως η ηλιοφάνεια, τα μελτέμια και οι δυνατές βροχοπτώσεις. “Στην Ελλάδα οι κλιματικές διαφορές είναι τεράστιες. Στο Νευροκόπι έχουμε χιόνια και θερμοκρασίες Σιβηρίας, ενώ στην Κρήτη συνθήκες ξηρασίας όπως στη Λιβύη”, επισημαίνει ο κ. Κλέμενς.

  “Η ισχυρή ηλιοφάνεια έχει ως αποτέλεσμα να χαλάει η μεμβράνη στεγανοποίησης των ταρατσών γι' αυτό και η εγγύηση τους στην Ελλάδα είναι τα 5 χρόνια, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη τα 15. Μία μπόρα δεκαπέντε λεπτών μπορεί να ρίξει νερό 15 χιλιοστών. Οι δε άνεμοι το καλοκαίρι, δρουν σαν πιστολάκι για τα μαλλιά πάνω στα φυτά”.

Στη Γερμανία χρησιμοποιούν σπασμένα κεραμίδια ή πέτρες με χώμα για τη φύτευση, υλικά πολύ βαριά για τη σεισμογενή Ελλάδα. Όλα αυτά τα αντικατέστησε με πλούσια ορυκτά υλικά από την Ελλάδα, δημιουργώντας μία ελαφριά κατασκευή. Τα φυτά της ελληνικής υπαίθρου δεν χρειάζονται πότισμα και συντήρηση και αντέχουν την ξηρασία και τον παγετό. Έτσι έφτιαξε την πρώτη πράσινη στέγη βασισμένη στο οικοσύστημα της Ελλάδας. Το 2006 κατοχύρωσε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από το υπουργείο Εμπορίου και έκανε το κέφι του επάγγελμα.

  Την ίδια χρονιά τον βρήκε ο δήμαρχος Ελευσίνας, Γιώργος Αμπατζόγλου και του ανέθεσε τα πρώτα κτίρια με πράσινες στέγες στην Ελλάδα. Το δημαρχείο, το πάρκινγκ και άλλα δύο δημοτικά κτίρια στην Ελευσίνα. Το 2008, ο τότε υφυπουργός Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου, του ζήτησε να κάνει το ίδιο στο κτίριο του υπουργείου, στο Σύνταγμα. Έτσι καλύφθηκε ένα μέρος της ταράτσας με πράσινο, καθιστώντας το πρώτο υπουργείο στον κόσμο με πράσινη στέγη.

Οι πράσινες στέγες προσφέρουν εξαιρετική θερμομόνωση, υγρομόνωση και ηχομόνωση. Σε έρευνες των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας, Αθηνών και Ιωαννίνων, που έχουν δημοσιευτεί, καταγράφεται μείωση του κόστους ψύξης έως 40%, μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από 7 μέχρι 50%, για ολόκληρο το κτίριο, ενώ στον τελευταίο όροφο, κάτω από την φυτεμένη ταράτσα, όπως και στις μονοκατοικίες η μείωση φθάνει το 87%.

  Τα κτίρια συντηρούνται καλύτερα γιατί μειώνονται οι καταποντίσεις από τις θερμικές συστολές και διαστολές, μιας και το κτίριο διατηρεί πιο σταθερή θερμοκρασία. “Το κόστος κατασκευής μιας πράσινης στέγης αποσβένεται μέσα σε τρία με τέσσερα χρόνια. Τα φυτά απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα, μειώνουν τη ρύπανση της ατμόσφαιρας και τη σκόνη, φιλτράρουν το βρόχινο νερό, σε ποσοστό έως και 90% και αποφορτίζονται οι αποχετεύσεις”, αναφέρει ο κ. Κλέμενς και προσθέτει ότι “δημιουργείται επίσης ένα μικρό οικοσύστημα για όλη την πανίδα που έχει εξοβελιστεί από τις πόλεις, λόγω έλλειψης δέντρων”.

Πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ.