Έφτιαξαν ιό εξολοθρευτή του καρκίνου (;)

Νέα σελίδα στη θεραπεία του καρκίνου «γράφουν» Καναδοί ερευνητές αναπτύσσοντας στο εργαστήριο έναν ιό που μόλις εισαχθεί στην κυκλοφορία του αίματος, κηρύσσει «πόλεμο» στα καρκινικά κύτταρα. Οι επιστήμονες εξήγησαν ότι η χρήση ιών για την εξουδετέρωση....

όγκων δεν αποτελεί καινούργια ιδέα. Ομως, μέχρι σήμερα οι ιοί έπρεπε να εισαχθούν ενέσιμα απευθείας μέσα στους όγκους, έτσι ώστε να μην «ξυπνήσουν» το ανοσοποιητικό σύστημα. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, οι ερευνητές χορήγησαν τον ιό ενδοφλέβια και τον
παρατήρησαν να κατευθύνεται στοχευμένα προς τους όγκους, αφήνοντας ανέπαφα τα υγιή κύτταρα.

Οπως εξήγησαν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οτάβα, τροποποίησαν τον ιό vaccinia που έχει χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη του εμβολίου της ευλογιάς. Ο νέος ιός, με την κωδική ονομασία JX-594, βασίζεται για την αντιγραφή του σε ένα χημικό «μονοπάτι» που είναι κοινό σε αρκετές μορφές καρκίνου.

Οι Καναδοί ερευνητές τον χορήγησαν σε διαφορετικές δόσεις σε είκοσι τρεις ασθενείς με καρκίνους εξαπλωμένους σε διάφορα όργανα του σώματός τους. Από τους οχτώ που έλαβαν την υψηλότερη δόση, παρατηρήθηκε ότι στους επτά ο ιός άρχισε να πολλαπλασιάζεται μέσα στους όγκους, αλλά όχι στα υγιή κύτταρα.
«Η ενδοφλέβια χορήγηση είναι σημαντική για την καρκινική θεραπεία, γιατί μας επιτρέπει να πολεμάμε τους όγκους σε όλο το σώμα, και όχι μόνο συγκεκριμένους, όπως κάναμε μέχρι σήμερα με τη στοχευμένη χορήγηση» εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας Τζον Μπελ.

Μεγάλη πρόοδος, όμως, σημειώνεται επίσης στην παρακολούθηση των όγκων. Γερμανοί ερευνητές παρουσίασαν ένα προηγμένο μικροτσίπ το οποίο εμφυτεύεται κοντά στον καρκίνο και παρακολουθεί την ανάπτυξή του.
Οπως εξήγησαν οι επιστήμονες από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, το εμφύτευμα καταγράφει τα επίπεδα οξυγόνου στους γύρω ιστούς, ανιχνεύοντας έτσι αν ο καρκίνος εξαπλώνεται. Στη συνέχεια μεταδίδει τα αποτελέσματα ασύρματα στον θεράποντα ιατρό του ασθενούς, περιορίζοντας έτσι την ανάγκη για συχνούς νοσοκομειακούς ελέγχους.

Οι ερευνητές αποκάλυψαν, τέλος, ότι τα μικροτσίπ του μέλλοντος θα παρέχουν επιπλέον τη δυνατότητα χορήγησης φαρμάκων στην προσβεβλημένη περιοχή μέσω μιας ειδικής αντλίας.
 

Πηγή: Espressonews.gr