Κοινωνικό παντοπωλείο και "τράπεζα" ρούχων στη Θεσσαλονίκη

Με δειλά-δειλά βήματα ξεκίνησε η υλοποίηση του στόχου, που ήταν η ίδρυση ενός μίνι μάρκετ κι ενός χώρου, στον οποίο θα συλλέγονται είδη πρώτης ανάγκης- μεταχειρισμένα, αλλά σε καλή κατάσταση ρούχα και παπούτσια...

Στο πλευρό των συνανθρώπων μας, που εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και βασικές ανάγκες, που αφορούν ρουχισμό και φαγητό, τάσσεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χαλκηδόνας "Οι Θρακιώτες", στο νομό Θεσσαλονίκης, που εδώ και λίγο καιρό δημιούργησε και λειτουργεί ένα κοινωνικό παντοπωλείο και μια "τράπεζα" ρούχων.


Η ιδέα για βοήθεια σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα "έπεσε" στο τραπέζι πριν από δύο χρόνια, από κατοίκους της Χαλκηδόνας.

Με δειλά-δειλά βήματα ξεκίνησε η υλοποίηση του στόχου, που ήταν η ίδρυση ενός μίνι μάρκετ κι ενός χώρου, στον οποίο θα συλλέγονται είδη πρώτης ανάγκης- μεταχειρισμένα, αλλά σε καλή κατάσταση ρούχα και παπούτσια.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, στο χώρο άρχισαν να συρρέουν αρκετοί άνεργοι, άποροι και πολύτεκνοι για να προμηθευτούν δωρεάν αναγκαία αγαθά.

"Μέχρι σήμερα, έχουμε εγγεγραμμένες 524 οικογένειες από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, που μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν τρόφιμα και ρούχα. Η εγγραφή αφορά άπορους, άνεργους και πολύτεκνους, με χαμηλά εισοδήματα. Ολοένα και περισσότεροι έρχονται τελευταία και ζητούν βοήθεια. Καθημερινά, εγγράφονται 4 με 5 οικογένειες", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Θρακιωτών Χαλκηδόνας Μιλτιάδης Γουδεράκης.

Στο κοινωνικό παντοπωλείο, τα τρόφιμα που συγκεντρώνονται και στη συνέχεια μοιράζονται στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες προέρχονται είτε από δωρεές εταιρειών, είτε από απλούς πολίτες.

Όσο για την "τράπεζα" ρούχων, από πολλές περιοχές της χώρας στέλνουν στη Χαλκηδόνα πακέτα με ρούχα και παπούτσια, σε καλή κατάσταση. "Στη συνέχεια, εμείς τα ξεχωρίζουμε, τα πλένουμε, τα σιδερώνουμε και τα προσφέρουμε σε όσους τα έχουν ανάγκη", εξηγεί ο κ. Γουδεράκης.

Στις σκέψεις του Συλλόγου Θρακιωτών Χαλκηδόνας είναι να δημιουργηθεί στο άμεσο μέλλον κι ένα πάρκο με ζώα, το οποίο θα μπορούν να επισκέπτονται οι μαθητές των σχολείων.

Όπως είπε ο κ. Γουδεράκης, ο χώρος υπάρχει και απομένει να συγκεντρωθούν τα ζώα, απ' όσους επιθυμούν να κάνουν κάποια δωρεά. "Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν ξεχωριστό χώρο για τα παιδιά, τα οποία δεν έχουν δει από κοντά κάποια ζώα. Έχουμε το χώρο και θ' αρχίσουμε σιγά-σιγά να τα συγκεντρώνουμε", σημειώνει.