ΕΡΕΥΝΑ: Αυξάνεται η χρήση κάνναβης στους 15χρονους μαθητές..

Το 7,2% των 15χρονων μαθητών έχει κάνει χρήση κάνναβης και τα 2/3 αυτών έχουν επαναλάβει τη χρήση 3 ή και περισσότερες φορές μέσα στο 2010.

Σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν το ποσοστό αυτό έχει διπλασιαστεί (το 2006 ήταν 3,7%).
Το 3,1% έχουν κάνει χρήση τουλάχιστον μια φορά κάποιας άλλης ναρκωτικής ουσίας...
Το 8% των 15χρονων μαθητών έχουν κάνει χρήση εισπνεόμενων ουσιών και το 3% ηρεμιστικών/υπνωτικών φαρμάκων, το 1,2% έχουν κάνει χρήση «έκσταση».

Η δοκιμή ναρκωτικών ουσιών ξεκινά με κάνναβη κατά μέσο όρο στα 14,5 έτη και στα 15 δοκιμάζουν άλλες ναρκωτικές ουσίες. Το 20% των 15χρονων μαθητών απαντούν ότι έστω κι ένας φίλος τους κάνει χρήση κάνναβης. Ενας στους τρεις 15χρονους μαθητές καταναλώνει κάποιο οινοπνευματώδες ποτό τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα.

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα αποτελέσματα της Πανελλήνιας Ερευνας στους μαθητές εφηβικής ηλικίας, που αφορούν τις «εξαρτησιογόνες ουσίες στην εφηβεία» και δόθηκαν χτες. Στην έρευνα συμμετέχει αντιπροσωπευτικό δείγμα περίπου 4.500 μαθητών και η συλλογή των στοιχείων γίνεται με τη χρήση ανώνυμου, αυτοσυμπληρούμενου ερωτηματολογίου που χορηγείται μέσα στην τάξη, χωρίς την παρουσία εκπαιδευτικού. Η έρευνα διεξάγεται στη χώρα μας από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) και εντάσσεται στο ευρύτερο Διεθνές Πρόγραμμα Health Behaviour in School-Aged Children (HBSC) στο οποίο συμμετέχουν κάθε τέσσερα χρόνια πάνω από 40 χώρες.

Και σε αυτή την έρευνα αποτυπώνεται το στίγμα της κυρίαρχης πολιτικής και προπαγάνδας (ιδιαίτερα των δύο τελευταίων δεκαετιών), η οποία επικεντρώνεται στο πέρασμα αντιδραστικών ιδεολογημάτων, όπως ο διαχωρισμός σε «σκληρά» και «μαλακά - αθώα» ναρκωτικά. Για άλλη μια φορά, όμως, επιβεβαιώνεται ότι η κάνναβη είναι επικίνδυνη, αποτελεί τον προθάλαμο για τη χρήση και άλλων ναρκωτικών ουσιών, ενώ η πολυτοξικομανία (παράλληλη χρήση ουσιών) εμφανίζεται σε όλο και μικρότερες ηλικίες. Πρώτα θύματα, και καθόλου τυχαία, αυτής της πολιτικής είναι οι έφηβοι λόγω και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ηλικίας τους και όλα τα παραπάνω στοιχεία συνθέτουν την οξύτητα του προβλήματος της τοξικοεξάρτησης τα επόμενα χρόνια.

«Η χρήση ουσιών στην εφηβεία επηρεάζει την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των νέων και συνδέεται με τη μετέπειτα χρήση και εξάρτηση από ουσίες στην ενήλικη ζωή. Ετσι, η έγκαιρη διαπίστωση της χρήσης, καθώς και των συνηθειών που χαρακτηρίζουν τους χρήστες δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για την έγκαιρη εφαρμογή προληπτικών παρεμβάσεων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έρευνα.

Στο αντίποδα όμως, η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο το μυαλό και την ψυχή της νεολαίας, αξιοποιεί κάθε κατασταλτικό μέτρο όπως την αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, διαλύει τα Κέντρα Πρόληψης, στραγγαλίζει οικονομικά τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα. Πρόκειται για προμελετημένο έγκλημα που στόχο έχει την ανθρώπινη ζωή, να κάμψει κάθε αντίσταση στη βάρβαρη πολιτική της που στερεί το δικαίωμα στην Παιδεία, την Υγεία, τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό.
Πηγή: Ριζοσπάστης