Στοιχεία ΣΟΚ: Μαύρη εργασία για έναν στους τέσσερις έλληνες

Πραγματικά σοκάρουν τα στοιχεία για την «μαύρη εργασία» στη χώρα μας.

Και αυτό γιατί σήμερα το 30% των εργαζομένων δουλεύει... ανασφάλιστο και από αυτούς το 24,6% αφορά Έλληνες. Την ίδια στιγμή, συνήθη πρακτική φαίνεται να αποτελούν οι «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης, καθώς η μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε αντίστοιχες εκ περιτροπής αυξήθηκε από πέρυσι πάνω από 1.000%!!

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία...
οι νέες συμβάσεις, οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, είναι μέχρι στιγμής κατά 20,93% λιγότερες από πέρυσι, ενώ κατά 2,62% μειώθηκε ο αριθμός των επιχειρήσεων που δήλωσαν νέες προσλήψεις. Το ποσοστό των συμβάσεων που μετατράπηκαν μέσα σε ένα χρόνο σε μερικής απασχόλησης ξεπερνά 102,46%. Ταυτόχρονα, το ποσοστό της αύξησης για όσες «μεταμφιέστηκαν» σε συμβάσεις εκ περιτροπής, δηλαδή εργασία μερικές ημέρες την εβδομάδα, φτάνει το 307,44%, στην περίπτωση που υπάρχει διμερής συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου.

Στην περίπτωση της μετατροπής των συμβάσεων μονομερώς, δηλαδή από την μία πλευρά του εργοδότη, η αύξηση είναι εξωπραγματική και υπολογίζεται σε 1.192,39%. Τα υψηλότερα ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας στην χώρα μας εντοπίζονται στα νυχτερινά κέντρα, στις καφετέριες, στον τομέα καθαριότητας και των κατασκευών, στον κλάδο της εστίασης και φιλοξενίας, καθώς και στις υπηρεσίες φύλαξης (security). Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος από την αδήλωτη εργασία για τα ασφαλιστικά ταμεία είναι περίπου 11 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως: 7 δις ευρώ για το ΙΚΑ, 3 δις ευρώ για τον ΟΑΕΕ και 1δις ευρώ για τον ΟΓΑ.

Οι ελεγκτές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας δεν προλαβαίνουν να εξετάσουν τις περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας, ενώ οι εργοδότες επινοούν τους πιο ευφάνταστους τρόπους για να κρύψουν τις κραυγαλέες παρανομίες τους. Άναυδοι έμειναν όταν επισκέφθηκαν γνωστό νυχτερινό κέντρο της Αθήνας, καθώς διαπίστωσαν ότι ολόκληρη η ορχήστρα που έπαιζε λαϊκά τραγούδια, ήταν ανασφάλιστη. Η επίσημη δικαιολογία που άκουσαν οι ελεγκτές από τους υπεύθυνους του καταστήματος ήταν ότι κάποιο μέλος του συγκροτήματος είχε γενέθλια. Συγκεκριμένα είπαν ότι η ορχήστρα δεν εργαζόταν κανονικά στο κέντρο εκείνη την ημέρα, αλλά τα όργανα έπαιζαν για τα γενέθλια του συναδέλφου τους.

Δεν έχουν τέλος οι δικαιολογίες που χρησιμοποιούν οι εργοδότες όταν καλούνται να παρουσιάσουν τα χαρτιά για τους εργαζόμενους που απασχολούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αρκετές περιπτώσεις κατά την διάρκεια ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας σε κέντρα εστίασης, ο μπάρμαν και οι σερβιτόροι μετατρέπονται με ένα νεύμα σε πελάτες και παριστάνουν πως απολαμβάνουν το ποτό τους. Σε άλλες περιπτώσεις, όταν αντιλαμβάνονται να πλησιάζει το κλιμάκιο των επιθεωρητών, δεν διστάζουν να κλειδώσουν τους υπαλλήλους στην τουαλέτα του μαγαζιού ή σε κάποιο γραφείο, απαγορεύοντάς τους να βγουν πριν ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

Παρόμοιες καταστάσεις αντιμετωπίζουν οι επιθεωρητές και στους ελέγχους στις οικοδομές, όπου η «μαύρη εργασία» βασιλεύει. Ενδεικτικά είναι όσα συνέβησαν κατά την διάρκεια αυτοψίας σε οικοδομή που κτιζόταν σε παραλιακή περιοχή της Ρόδου. Εκεί οι εργοδότες σκαρφίστηκαν το εξής: όταν είδαν τους ελεγκτές ανάγκασαν τους εργαζόμενους να πέσουν στη θάλασσα με τα ρούχα τους. Να προσποιηθούν με λίγα λόγια πως κολυμπούν 9 το πρωϊ! Οι επιθεωρητές μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό, κάλεσαν την αστυνομία να περισυλλέξει τους ανασφάλιστους κολυμβητές.
Πηγή: tosokaki.blogspot.com