3 θέσεις ανέβηκε η Ελλάδα στην κατάταξη των εξαγωγών

Πολύ ταχύτερα, σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (περίπου 13%), κινήθηκαν στο εννεάμηνο του 2011 οι ελληνικές εξαγωγές, που αυξήθηκαν κατά 42%, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών (και κατά 14,7% χωρίς τα πετρελαιοειδή).

Παράλληλα, η Ελλάδα ήταν στο εν λόγω διάστημα η μοναδική χώρα μεταξύ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, που...
κατέγραψε πτώση εισαγωγών, κατά 20%, με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα να μειωθεί περαιτέρω, κατά 47,4%.

Σε μια περίοδο, πάντως, που η καταναλωτική δύναμη των Ελλήνων έχει μειωθεί δραματικά λόγω της κρίσης, ενώ πολλοί στρέφονται συνειδητά στα ελληνικά προϊόντα, στο πλαίσιο του κινήματος «αγοράζω ελληνικά», το εμπορικό έλλειμμα της χώρας παραμένει το πέμπτο μεγαλύτερο στην ΕΕ των 27.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόσφατη πορεία, που κατέγραψαν οι ελληνικές εξαγωγές, ανέβασε την Ελλάδα τρεις θέσεις υψηλότερα στην ευρωπαϊκή κατάταξη εξαγωγών, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται πλέον 17η στο σύνολο των «27», βάσει στοιχείων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), που επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

«Εάν το δημόσιο δεν είχε προβεί σε άτυπη στάση πληρωμών προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και εάν οι τράπεζες πρόσφεραν επαρκή ρευστότητα, τότε θα είχαμε κερδίσει άλλες επιπλέον πέντε θέσεις ως χώρα. Διερωτόμαστε λοιπόν εάν πραγματικά είναι επιθυμητό αυτό από την κυβέρνηση και τον τραπεζικό τομέα», υποστήριξε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δημήτρης Λακασάς.

Σχετικά με τη συνεισφορά των ελληνικών εξαγωγών στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) για το εννεάμηνο υπολογίζεται σε 9,8%, υψηλότερη κατά 3,4%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Με απουσία στοιχείων για τέσσερις από τις 27 οικονομίες της ΕΕ-27 (Λουξεμβούργο, Ιταλία, Ιρλανδία, Σουηδία), η Ελλάδα κατατάσσεται προτελευταία θέση στην εξαγωγική επίδοση στην ΕΕ-27 για το εννεάμηνο του 2011, πάνω από την Κύπρο.

Σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2010, σημαντική βελτίωση της εξαγωγικής τους επίδοσης (εξαγωγές/ ΑΕΠ) πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες έχουν σημειώσει οι χώρες: Σλοβακία, Εσθονία, Λιθουανία, Μάλτα, χώρες οι οποίες έγιναν μέλη της ΕΕ κατά τη διεύρυνση του 2004, αξιοποιώντας σε ένα σημαντικό βαθμό τα πλεονεκτήματα της ένταξής τους.
Πηγή: amiras-info.blogspot.com