Σε τραγική κατάσταση ο Θερμαϊκός...

Στο έλεος του Θεού έχει αφεθεί ο Θερμαϊκός κόλπος. 
Από τις 9 του προηγούμενου Σεπτεμβρίου τα απορρυπαντικά σκάφη έπαψαν να βγαίνουν για να τον καθαρίσουν, ενώ τα επεισόδια ρύπανσης παίρνουν και δίνουν. Το πλέον πρόσφατο ήταν και τραγικό. Δεκατρία θαλασσοπούλια πνίγηκαν στο... πετρέλαιο. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των μελών του σωματείου «Δράση για την άγρια ζωή» να τα σώσουν, ήταν αργά.

Οι εικόνες των πουλιών (μαυροβουτηχτάρια) με τα πετρελαιοειδή να τα έχουν καλύψει, θύμιζαν Περσικό κόλπο. Ομως οι αρμόδιοι δε φαίνεται καν να συγκινούνται, καθώς, πέραν ορισμένων εθελοντών και ευαισθητοποιημένων υπαλλήλων κρατικών υπηρεσιών, για μία ακόμη φορά ο Θερμαϊκός είναι εγκαταλειμμένος στην τύχη του...


Μέχρι σήμερα, μάλιστα, δεν έχει καν προσδιοριστεί η πηγή από την οποία διέρρευσαν τα πετρελαιοειδή, ούτε καν η σύστασή τους. Ελλείψει ενημέρωσης από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης, το μοναδικό καταγεγραμμένο επισήμως επεισόδιο ρύπανσης (χωρίς περαιτέρω πληροφορίες) στο Θερμαϊκό είναι στις 30 Νοεμβρίου 2011.

13 νεκρά θαλασσοπούλια

Το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής, το σωματείο «Δράση για την άγρια ζωή» ειδοποιήθηκε από τον Ομιλο Φίλων Θαλάσσης πως στην παραλία της Θεσσαλονίκης είχαν βγει μπροστά στον όμιλο θαλασσοπούλια που είχαν λερωμένο το φτέρωμά τους από πετρέλαιο.

«Αμέσως μεταβήκαμε στην περιοχή προκειμένου να διαπιστώσουμε το γεγονός και να περισυλλέξουμε τα πουλιά. Οταν φτάσαμε, είδαμε ότι πρόκειται για 13 μαυροβουτηχτάρια (podiceps nigricollis), των οποίων είχε καταστραφεί το φτέρωμα από πετρελαιοειδή. Τα πουλιά, λόγω του ότι είχαν πάθει υποθερμία, αναζήτησαν καταφύγιο στη στεριά. Είχαν όμως καταπιεί και πετρέλαιο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα η ζωή τους», είπε ο εκπρόσωπος του σωματείου, Σταύρος Καλπάκης.

Τα πουλιά μεταφέρθηκαν προκειμένου να τους παρασχεθεί κάθε απαραίτητη για τη διάσωσή τους φροντίδα (καθαρισμός του φτερώματός τους από τα πετρελαιοειδή, ζέσταμα προκειμένου να επανέλθουν από την υποθερμία, απομάκρυνση όλων των τοξικών ουσιών από το στομάχι κ.λπ.). «Η νύχτα ήταν πολύ μεγάλη και δύσκολη για όλους μας και ιδίως για τα βουτηχτάρια, για τα οποία δυστυχώς αποδείχτηκε πως ήταν ήδη πολύ αργά. Μέσα στο πρώτο εικοσιτετράωρο πέθαναν οκτώ από αυτά κι όσο περνούσαν οι ώρες οι ελπίδες μας για τη διάσωση κάποιων από αυτά εξανεμίζονταν. Προχτές το βράδυ χάσαμε και το τελευταίο», είπε ο κ. Καλπάκης.

Τα πουλιά πέθαναν καθώς είχαν καταπιεί πετρελαιοειδή. Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε το Λιμεναρχείο από το σωματείο, το οποίο δήλωσε πως ήταν σε γνώση του το περιστατικό διαρροής πετρελαιοειδών στον κόλπο της Θεσσαλονίκης λίγες ημέρες πριν, δίχως όμως να γνωρίζει τον υπαίτιο. «Στην περιοχή μεταφέρονται πολύ μεγάλες ποσότητες πετρελαιοειδών και οι πιθανότητες τέτοιων ατυχημάτων είναι αυξημένες, γι' αυτό τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου πρέπει να είναι πολύ αυστηρά», επισήμανε ο κ. Καλπάκης.

Υποτίθεται πως οι αρμόδιοι κάνουν τις απαιτούμενες αναλύσεις, ώστε να διαπιστώσουν τη σύσταση της ουσίας που διέρρευσε στον κόλπο, αλλά και έρευνες για να εντοπίσουν τον υπαίτιο. Οπως είπε ο κ. Καλπάκης, «δεν μπορεί να είναι το μοναδικό περιστατικό. Πιστεύουμε πως βρήκαμε ένα μέρος των ζώων που έχουν πρόβλημα. Σε κάποια ερημική παραλία του Θερμαϊκού είναι πιθανό να έχουμε κι άλλα θύματα».

Απροστάτευτος

Ετσι κι αλλιώς, ο κόλπος είναι απροστάτευτος. Από τις αρχές του προηγούμενου Σεπτεμβρίου οι καθαρισμοί σταμάτησαν. Αιτία η έλλειψη χρημάτων και η μη προκήρυξη του διαγωνισμού για τη συνέχιση των τακτικών και έκτακτων καθαρισμών του κόλπου από τις ιδιωτικές εταιρίες που έχουν την τεχνογνωσία και τα μέσα. Η σύμβαση με το μέχρι πρότινος ανάδοχο έληξε και δεν ανανεώθηκε. «Θα είναι ευτύχημα να ανανεωθεί από το νέο έτος», έλεγαν οι αρμόδιοι.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη της διεύθυνσης Προστασίας και Ανάπτυξης του Θερμαϊκού Κόλπου, Νικολέττα Τσικώτη, «οι προδιαγραφές για το διαγωνισμό είναι έτοιμες και περιλαμβάνουν και τον καθαρισμό από πετρελαιοειδή. Δυνατότητα επέμβασης σε τέτοια περιστατικά υπάρχει και υπάρχουν και οι εταιρίες με την τεχνογνωσία. Ομως από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο έχει λήξει η σύμβαση και δεν υπάρχει καθαρισμός. Εμείς είμαστε έτοιμοι για το διαγωνισμό, εφόσον υπάρξουν οι πιστώσεις».

Η διεύθυνση, που είχε δημιουργηθεί από την ανάγκη ύπαρξης μιας υπηρεσίας που να ασχολείται σοβαρά με το Θερμαϊκό, είναι «στον αέρα», καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει καν η νομική μορφή της. Παρότι η δημιουργία της ήταν μια κατάκτηση της ίδιας της Θεσσαλονίκης απέναντι στη χρόνια αδιαφορία της Πολιτείας και των τοπικών φορέων για την αποτελεσματική προστασία και ανάπτυξη του Θερμαϊκού, απέναντι στην πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων και συνακόλουθα στην αναποτελεσματικότητα, σήμερα κινδυνεύει ακόμη και η ύπαρξή της...
Πηγή: ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ στο agelioforos.gr