Εκδήλωση στο ΑΠΘ για την σεξουαλική παρενόχληση

«ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ, ΜΙΛΑ….» είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνει η Κοσμητεία της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ και θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 6 Μαρτίου 2012 και ώρα 11:30, στο 10ο όροφο του Πύργου της Παιδαγωγικής.

Η εκδήλωση πλαισιώνεται με...
εικαστικά και θεατρικά δρώμενα από φοιτητές/τριες της Παιδαγωγικής Σχολής και του Τμήματος Θεάτρου του Α.Π.Θ. Διοργανώνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου) και εντάσσεται στις δράσεις στο πλαίσιο της καμπάνιας στο ΑΠΘ για «ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ». Πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων.

Την εκδήλωση προλογίζει η Κοσμητόρισσα της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ., Δήμητρα Κογκίδου, Συμμετέχουν: η Μαρία Στρατηγάκη, Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, η Ελευθερία Λίμπυ Τατά Άρσελ. Κλινική ψυχολόγος, ομότιμη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, μέλος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Βία κατά των Γυναικών στην Κοπεγχάγη και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής για τη Βία στη Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων στην Ελλάδα, η Βικτωρία Σπ. Δούκα, Αναπλ. Καθηγήτρια Εργατικού Δικαίου, Ν.Ο.Π.Ε., ΑΠΘ και η Σταματίνα Γιαννακούρου, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη.

Τα εικαστικά και θεατρικά δρώμενα συντονίζουν οι Αντώνης Λενακάκης, Λέκτορας στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ και η Γλυκερία Καλαϊτζή, Λέκτορας στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «Η σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να συμβεί παντού (στο σπίτι, στο σχολείο, στο δρόμο, στην εργασία). Είναι μια μορφή έμφυλης βίας, ένα κοινωνικό φαινόμενο που προσβάλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, μια συχνή και άμεση διάκριση λόγω φύλου στο χώρο εργασίας που τροφοδοτείται από την κοινωνική ανοχή και τις στερεότυπες αντιλήψεις για τα φύλα».

Η κ. Κογκίδου επισημαίνει ότι «δυστυχώς η σεξουαλική παρενόχληση είναι ακόμα μια «αθέατη» κατάσταση, ένας εφιάλτης στο χώρο εργασίας και υπάρχει μεγάλη άγνοια για το τι ακριβώς συνιστά σεξουαλική παρενόχληση. Για το λόγο αυτό στην εκδήλωση θέλουμε να αναδείξουμε τη ψυχοκοινωνική πραγματικότητα που βιώνει η εργαζόμενη που παρενοχλείται –είναι κυρίως γυναίκες-, το ρόλο των φορέων που είναι αρμόδιοι για την καταπολέμηση του φαινομένου και τους μηχανισμούς για τη σωστή αντιμετώπιση. Βέβαια, η ανάδειξη του ζητήματος δεν αρκεί. Χρειάζεται διαρκής παρακολούθηση και παρεμβάσεις στο επίπεδο της πρόληψης. Πρέπει να ενθαρρυνθούν και να χρηματοδοτηθούν πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην αλλαγή αντιλήψεων και πρακτικών στον τομέα αυτό».
Πηγή: spnews.gr