Thessaloniki by bus: Νέο app που θα κάνει τις μετακινήσεις σας με λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη, παιχνιδάκι!

Μία εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που σκοπεύει να κάνει ευκολότερες και ποιοτικότερες τις καθημερινές μετακινήσεις των κατοίκων της Θεσσαλονίκης με τα αστικά λεωφορεία στον πολεοδομικό ιστό της πόλης, ανέπτυξαν και έθεσαν σε εφαρμογή από την αρχή του έτους, φοιτητές του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ.

Πρόκειται για το «Thessaloniki by bus», μια δωρεάν εφαρμογή για κινητά...
Android, η οποία ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους, σε πραγματικό χρόνο, για την πληρότητα των αστικών λεωφορείων της πόλης.

Η ενημέρωση προέρχεται από τους ίδιους τους χρήστες των λεωφορείων, οι οποίοι τη στιγμή που χρησιμοποιούν κάποια συγκεκριμένη γραμμή, στέλνουν τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά τους σε μία βάση δεδομένων (www.bybus.gr), όπου παρουσιάζεται η κίνηση όλων των γραμμών.

«Μπορεί κάποιος να έχει παντού offline μαζί του ένα χάρτη όλων των λεωφορειακών γραμμών της Θεσσαλονίκης» αναφέρει ο υπεύθυνος καθηγητής της ομάδας Μηχανολόγων Μηχανικών, Κώστας Καρατζάς και προσθέτει: «αν είχαμε τη δυνατότητα πρόσβασης στο 10% των κατόχων κινητών θα μπορούσαμε να έχουμε την ακτινογραφία της πόλης σε διάφορα επιμέρους ζητήματα που μας ενδιαφέρουν για την ποιότητα της ζωής μας, όπως για παράδειγμα για την παρακολούθηση της περιβαλλοντικής κατάστασης».

Μέσω της εφαρμογής παρέχονται στους χρήστες πληροφορίες για το συνωστισμό των λεωφορειακών γραμμών, σε πραγματικό χρόνο, ώστε το επιβατικό κοινό να κατανοεί και να συγκρίνει τις επιβατικές συνήθειες και να κάνει καλύτερες επιλογές, όπως π.χ. ποιες γραμμές και ποια οχήματα είναι τα δημοφιλέστερα ή τα πιο προβληματικά ή τις προτάσεις των χρηστών για βελτίωση των μετακινήσεων.

Συγκεκριμένα δίνονται πληροφορίες για το ποσοστό πληρότητας λεωφορείων σε πραγματικό χρόνο, για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, κίνηση δρομολογίων σε πραγματικό χρόνο, χάρτες κ.α.

Ομάδες φοιτητών του τμήματος αναπτύσσουν ήδη νέες εφαρμογές που καταγράφουν και παρουσιάζουν την περιβαλλοντική κατάσταση στην πόλη (θόρυβος, νέφος, ρύπανση, αλλεργιογόνα κλπ), με στόχο να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες και να τους κάνουν μέτοχους της παρακολούθησης των καθημερινών προβλημάτων.
Πηγή: agelioforos.gr