Προετοιμαστείτε κατάλληλα πριν βγείτε στην αγορά εργασίας και αποκτήστε το πλεονέκτημα!

Η αναζήτηση εργασίας, ειδικά εάν χρειάζεσαι να βρεις δουλειά γρήγορα και φυσικά εν μέσω κρίσης, μπορεί να αποδειχθεί μια πολύ δύσκολη και αγχωτική υπόθεση.

Ένα από τα βασικά λάθη που μπορείς να κάνεις είναι να βιαστείς να ξεκινήσεις την αναζήτηση (ειδικά αν είσαι απελπισμένος) και να καταλήξεις σε μία δουλειά απογοητευτική, είτε γιατί οι συνθήκες, είτε ο μισθός, είτε το αντικείμενο της, δεν είναι αυτά που θα ήθελες.

Για να το αποφύγεις αυτό, είναι καλή ιδέα να αφιερώσεις λίγο από τον χρόνο σου προκαταβολικά και να ορίσεις τους στόχους σου. Διάβασε παρακάτω ακόμη, ειδικές συμβουλές, για την έρευνα εργασίας εν μέσω κρίσης.

Πληροφορίες: inspirationfeed.com

Δικτυώσου

Ένα σημαντικό στοιχείο της προετοιμασίας σου, πριν βγεις στην αγορά εργασίας, θα πρέπει όχι μόνο να είναι το τι ξέρεις αλλά και το ποιόν ξέρεις. Παρότι μπορεί κάποιος να ξέρει τη σημασία του παραπάνω, μπορεί να βρει δύσκολο το να ξεκινήσει. Απλά άρχισε με εκείνους που γνωρίζεις και είναι σχετικά κοντά σου, έτσι ώστε να μην ξεκινήσεις με άγχος και να θέσεις τις βάσεις με ένα γνώριμο περιβάλλον. Ακόμη, οι γνωστοί σου ξέρεις ότι θα είναι πάντα ειλικρινείς μαζί σου.

Παράλληλα χρειάζεσαι μια online παρουσία σου. Γράψου σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή ξεκίνησε ένα προσωπικό σου blog ή site. Έτσι, θα γίνεις προσιτός σε όποιον θέλει να ρίξει μια παραπάνω ματιά σε εσένα, αφού πολλοί πλέον χρησιμοποιούν στις κάρτες ή τα βιογραφικά τους, τις διευθύνσεις website τους ή τα ονόματα των accounts τους στο facebook, το linkedin ή το twitter.

Οραματίσου τον εαυτό σου στη δουλειά

Το να φαντάζεσαι πως θα είσαι σε μια επιτυχημένη θέση στην εταιρεία, βοηθά το μυαλό σου να ετοιμαστεί για την επιτυχία. Φτιάξε μια καλή εικόνα στο μυαλό σου για το πως θα είναι η θέση σου. Φαντάσου τον εαυτό σου να μιλά με συναδέλφους, τη μυρωδιά του γραφείου, τον ήχο του πληκτρολογίου ή του μολυβιού ενώ εργάζεσαι, ή το να μιλάς με έναν ικανοποιημένο πελάτη στο τηλέφωνο.

Το να οπτικοποιείς θετικά στο μυαλό σου την εμπειρία της δουλειάς που θέλεις, είτε αυτή είναι ενός σερβιτόρου, είτε διευθυντή, ρεαλιστικά αυξάνει τις πιθανότητες σου να τα πας καλύτερα σε μια συνέντευξη ή στον τρόπο που προσεγγίζεις μια θέση.

Δράσε νωρίς, μην αντιδράς

Ένα ακόμη στοιχείο της νοοτροπίας της θέσης στόχων είναι το να είσαι προνοητικός. Εάν περιμένεις έναν εργοδότη να διαφημίσει την ανάγκη για βοήθεια, ίσως περιμένεις πολύ καιρό.. Σύμφωνα με όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό, οι περισσότερες θέσεις εργασίας δεν διαφημίζονται καν στο κοινό.

Έτσι, μια ενεργητική προσέγγιση στο θέμα είναι να ψάχνεις εσύ την εταιρεία ή τον εργοδότη για τον οποίο θα ήθελες να εργαστείς, απ'το να περιμένεις να βρει εκείνος εσένα (και παράλληλα τις εκατοντάδες άλλους που περιμένουν το ίδιο πράγμα με εσένα). Θέσε το μυαλό σου έτοιμο για δράση και ετοιμάσου να ψάξεις μόνος σου τον εργοδότη που πληρεί τα χαρακτηριστικά που ψάχνεις, που μπορείς να ανταποκριθείς στην δουλειά του και θα σε βοηθήσει να προχωρήσεις με την καριέρα σου. Βρες τον εσύ και επικοινώνησε μαζί του!


Και τώρα που έχεις τη σωστή νοητική αντιμετώπιση των πραγμάτων, ας δούμε κάποιους ειδικότερους στόχους για να σε βοηθήσουν στην πορεία.

Τι μπορείς να κάνεις και τι εμπειρία έχεις;

Ρίξε μια ρεαλιστική ματιά στις δεξιότητες σου. Δες το σαν μια άσκηση που δεν θα πρέπει να επηρεάζεται από το τι νομίζεις ότι ένας εργοδότης θα ήθελε, δεν γράφεις την αίτηση εργασίας ακόμα. Αυτό έχει ως σκοπό το να δεις σε τι είσαι πραγματικά καλός. Γράψε σε χαρτί οτιδήποτε μπορείς να κάνεις, από το να προσέχες παιδιά, να μαγειρεύεις, να παίζεις κιθάρα ή να περνάς στοιχεία σε έναν υπολογιστή. Δεν υπάρχουν "σωστές ή λάθος" ικανότητες εδώ. Μπορεί και να ξαφνιάσεις τον εαυτό σου!

Τώρα μπορείς να δεις τι εμπειρία έχεις. Δεν χρειάζεται να είναι σχετική με τη δουλειά που ψάχνεις. Το να έχεις μεγαλώσει ένα μέλος της οικογένειας σου, να έχεις βοηθήσει εθελοντικά ή να οργανώνεις εκδηλώσεις είναι όλα σχετικές εμπειρίες. Κάνε μια λίστα μ'αυτές.

Και τώρα σύνδεσε τις ικανότητες σου με τις εμπειρίες σου. Μπορεί να δεις ιδέες καριέρας που δεν είχες σκεφτεί! Ξέρεις να μαγειρεύεις και παράλληλα έχεις εμπειρία προετοιμασίας ενός γεύματος σε ένα κοινωνικό γεγονός; Ίσως να μπορείς να γίνεις οργανωτής γευμάτων σε ένα νοσοκομείο ή ίσως να θέλεις να ανοίξεις το δικό σου εστιατόριο. Κάνε διάφορους συνδυασμούς μεταξύ ικανοτήτων και εμπειριών και θα είσαι στο σωστό δρόμο για το να ορίσεις τους στόχους για την καριέρα σου και να ψάξεις για την κατάλληλη δουλειά.

Οργανώσου

Ενώ οι περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι είναι σημαντικό το να είσαι οργανωμένος για μια συνέντευξη, είναι εύκολο να παραβλέψεις τη σημασία του να οργανώνεσαι πριν καν φτάσεις στο σημείο της συνέντευξης. Μια οργανωμένη προσέγγιση, μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις συγκεντρωμένος και σε βοηθήσει να μη σπαταλάς χρόνο και ενέργεια. Δες μερικές προτάσεις και συμβουλές για να οργανωθείς σωστά, πριν η έρευνα εργασίας σου ξεκινήσει.

Φτιάξε ένα φύλλο στο Excel

Αν θέλεις να το κάνεις στο χαρτί ή σε άλλο πρόγραμμα, απλά κάντο όπως σε βολεύει. Το θέμα είναι να κρατάς ένα ιστορικό του πού, πότε και πως κάνεις αίτηση για μια δουλειά. Στο φύλλο, μπορείς να συμπεριλάβεις και τις παρακάτω πληροφορίες:
  • Το όνομα του εργοδότη και τις πληροφορίες επικοινωνίας του
  • Το όνομα του διευθυντή προσωπικού και τις πληροφορίες επικοινωνίας του
  • Την ημερομηνία αίτησης
  • Τον τρόπο που έκανες την αίτηση (online, με e-mail, κλπ)
  • Το όνομα/τίτλο της θέσης
  • Την ημερομηνία της πρώτης ή και δεύτερης συνέντευξης
  • Το πως σου φάνηκε η εταιρεία (αυτό μπορεί να είναι η προσωπική σου άποψη ή οτιδήποτε μοναδικό για να σε βοηθήσει να την θυμηθείς στο μέλλον)
  • Τις προϋποθέσεις της θέσης
  • Οτιδήποτε άλλο θα σε βοηθήσει να παραμείνεις οργανωμένος, όπως πληροφορίες για το πως να βρεις την εταιρεία με το αυτοκίνητο, το πως ήταν το κτήριο, κλπ.

Διαχειρίσου τα βιογραφικά σου

Καθώς στέλνεις βιογραφικά σε διάφορες δουλειές, θα κάνεις μικροαλλαγές και τελειοποιήσεις στο βιογραφικό σου για να ταιριάζει όσο το δυνατόν καλύτερα στη συγκεκριμένη θέση. Σίγουρα ανάλογα με την περίπτωση θα θέλεις να δώσεις έμφαση στις δεξιότητες σου που είναι περισσότερο σχετικές με τη συγκεκριμένη δουλειά και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχεις διάφορες εκδόσεις του βιογραφικού σου (και θα έπρεπε να έχεις!).

Για μη χάσεις τη μπάλα με τον μεγάλο αριθμό αρχείων, φτιάξε φακέλους στον υπολογιστή σου για να τα αρχειοθετήσεις. Ανάλογα με το σε πόσες διαφορετικές δουλειές κάνεις αίτηση, φτιάξε έναν φάκελο για κάθε είδος εργασίας ή για τον κάθε πιθανό εργοδότη. Εάν για παράδειγμα στέλνεις αιτήσεις μόνο για θέσεις σε πωλήσεις, θα θέλεις να οργανώσεις τους φακέλους σου ανά εργοδότη. Εάν όμως αιτείσαι για διάφορες δουλειές με διαφορετικές δεξιότητες, θα πρέπει να οργανώσεις τα βιογραφικά σου ανά είδος εργασίας.

Email

Τα εισερχόμενα του email σου μπορεί να είναι παραγεμισμένα και να δέχονται διάφορα χρήσιμα ή μη κατά τη διάρκεια της μέρας. Προτού βγεις στην αγορά εργασίας, ετοίμασε το έτσι ώστε να είναι έτοιμο να δεχθεί την αλληλογραφία από και προς τους πιθανούς εργοδότες σου. Δημιούργησε έναν γενικό φάκελο με αυτό το σκοπό και φτιάξε υποφακέλους με ονόματα συγκεκριμένων εταιρειών ή ειδών εργασίας. Μην ξεχάσετε να μαρκάρετε με ετικέτες και να αρχειοθετήσετε και τα εξερχόμενα σας μηνύματα.

Έχοντας προετοιμαστεί προκαταβολικά, θα γλυτώσετε σίγουρα πολύ κόπο με το να τελειοποιήσετε την έρευνα εργασίας σας. Παράλληλα όμως, θα αυξήσετε και τις πιθανότητες της επιτυχίας σας!

Συμβουλές για μια επιτυχημένη έρευνα εργασίας εν μέσω Οικονομικής Κρίσης

Το να ψάχνεις για δουλειά είναι σίγουρα στρεσογόνο, άσχετα με την κατάσταση της οικονομίας εκείνη την περίοδο. Όμως κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που ζούμε τα τελευταία χρόνια μπορεί να αποδειχθεί εξουθενωτικό. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και δεν υπάρχουν εγγυήσεις επιτυχίας. Παρόλο που τίποτα δεν είναι σίγουρο όμως, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας σου. Υπάρχουν ακόμη εταιρείες και εργοδότες που χρειάζονται προσωπικό και εμείς σας παραθέτουμε μερικές συμβουλές που μπορείς να ακολουθήσεις ακόμη και μέσα στην κρίση.

Επέκτεινε τους ορίζοντες σου

Μπορεί να σου ακουστεί αρκετά γενική σαν συμβουλή, όμως αν την ακολουθήσεις σε διάφορους τομείς, θα δεις τα οφέλη της. Για παράδειγμα, επέκτεινε τον ορισμό της "καλής" δουλειάς και σκέψου τις πιθανότητες μιας προσωρινής εργασίας ή μιας online εργασίας. Ακόμη και το να γίνεις ελεύθερος επαγγελματίας είναι κάτι που μπορείς να σκεφτείς, αν αρχίσεις να σκέφτεσαι πιο ανοιχτά. Κράτα πάντοτε ανοιχτό το μυαλό σου σε νέες πιθανότητες που δεν είχες σκεφτεί.

Προετοιμάσου να συμβιβαστείς (μέχρι ένα σημείο)

Μπορεί να είσαι ένα πανέξυπνο άτομο που θα ήθελε μια δουλειά ανταγωνιστική και απαιτητική, όμως σε δύσκολους οικονομικά καιρούς, δεν μπορείς πάντοτε να είσαι εκλεκτικός. Να θυμάσαι ότι μπορείς να βρεις μια λιγότερο τέλεια δουλειά και παράλληλα να συνεχίσεις να ψάχνεις για την ιδανική. Μην παρασυρθείς όμως, αφού δεν θα πρέπει να προσπαθείς να βρεις μια δουλειά που είναι τόσο πάνω από τις δυνατότητες σου, ώστε να μην μπορείς να την κάνεις καλά.

Γιατί θέλουν εσένα;

Επίσης ο τίτλος θα μπορούσε να είναι "πως να πουλήσεις τον εαυτό σου", δηλαδή το να βρείς το γιατί μια εταιρεία θα ήθελε να σε προσλάβει σε βοηθά να ανακαλύψεις τα δυνατά σου στοιχεία. Έχεις κάτι να προσφέρεις στην εταιρεία που αιτείσαι και είναι σημαντικό το να έχεις στο μυαλό σου το τι είναι αυτό. Μια καλή σχέση εργασίας ικανοποιεί τις ανάγκες και των δύο πλευρών, την δική σου για εργασία και του εργοδότη για έναν ικανό εργαζόμενο. Οπότε σκέψου τι ακριβώς μπορείς να προσφέρεις. Οι προσωπικές σου εμπειρίες και οπτικές μπορούν να φέρουν μια ευχάριστη νότα προς εκείνον που σου παίρνει τη συνέντευξη, ο οποίος μπορεί να έχει κουραστεί και από το να ακούει πάνω κάτω συνεχώς τα ίδια πράγματα (όλοι είναι ήσυχοι, όλοι είναι ομαδικοί και βάζουν την εταιρεία πάνω από το προσωπικό συμφέρον, εσύ όμως τι ιδιαίτερο μπορείς να προσφέρεις;).

Λίστες

Σε συνέχεια από την προηγούμενη παράγραφο, φτιάξε λίστες με τα δυνατά και τα αδύνατα σου στοιχεία. Βάλε στη λίστα όχι μόνο ποια είναι αυτά, αλλά πως θα μιλήσεις για αυτά κατά τη συνέντευξη σου.

Για παράδειγμα, ίσως ένα δυνατό σου σημείο να είναι το να κάνεις τους ανθρώπους να αισθάνονται άνετα. Γράψε το στη λίστα σου και έπειτα κράτησε σημειώσεις για το πως αυτή η συγκεκριμένη ικανότητα σου μπορεί να ταιριάξει με τη θέση για την οποία αιτείσαι. Σημείωσε πως θα μιλήσεις για τον εαυτό σου και τι θα πεις. Το ίδιο πράγμα ισχύει και τια γα αδύνατα σου σημεία. Εάν ρωτηθείς για αυτά, δώσε παραδείγματα για το πως τα ξεπέρασες στο παρελθόν, ή τρόπους με τους οποίους μπορείς να τα αντιμετωπίσεις.

Πηγές

Υπάρχουν εκατοντάδες sites εργασίας στο διαδίκτυο σε Ελλάδα αλλά και εξωτερικό. Εκτός από αυτά όμως, μην ξεχάσεις να ελέγξεις και sites εξειδικευμένα (κατά περιοχή ή τομέα), ανακοινώσεις σε κέντρα εργασίας αλλά και εργοδότες που σε ενδιαφέρουν.

Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε και καλή σου σταδιοδρομία, γιατί μη ξεχνάς.
Το ότι ζούμε μέσα στην κρίση, δε σημαίνει ότι θα πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τα όνειρα και τις φιλοδοξίες μας, απλά σημαίνει ότι θα πρέπει να δουλέψουμε σκληρότερα για να τα πετύχουμε!

thessnea.blogspot.com