Πρώτο επιστημονικό συνέδριο μαθητών στη Θεσσαλονίκη 19-20 Μαρτίου

Μια διοργάνωση του κολλεγίου Ανατόλια

Μπορούν μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου να μετρήσουν την κοσμική ακτινοβολία και την αφρικανική σκόνη, να παρασκευάσουν νανοσωματίδια που μπορούν να καταπολεμήσουν τους καρκινικούς όγκους, να φτιάξουν ηλεκτρονικά εργαστήρια φυσικής και λογισμικά ξενάγησης στο ηλιακό μας σύστημα;


Εκατόν τριάντα επιστημονικές μαθητικές εργασίες

Περισσότεροι από 700 μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων της Ελλάδας, ηλικίας από 14 έως 18 ετών, επιστράτευσαν το ερευνητικό τους δαιμόνιο και θα παρουσιάσουν περί τις 130 εργασίες, πάνω σε καινοτόμα ζητήματα της επιστημονικής κοινότητας.

Οι μαθητές από σχολεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Ρόδου μετέτρεψαν τα σχολεία τους σε εργαστήρια, συνάντησαν ερευνητές και επισκέφτηκαν επιστημονικά κέντρα, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους, τις οποίες θα παρουσιάσουν στο 1ο επιστημονικό μαθητικό συνέδριο που διοργανώνει το Κολέγιο Ανατόλια, στις 19 και 20 Μαρτίου.

Στο συνέδριο θα έχουν, επιπλέον, τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια σειρά από ειδικά εργαστήρια για την τεχνητή νοημοσύνη, τη ρομποτική, φαινόμενα φυσικής και μαθηματικών, την «πράσινη» χημεία κ.ά., διαλέξεις διακεκριμένων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και να συμμετέχουν σε μια πρωτότυπη αντιπαράθεση για τη συνέχιση ή όχι της επιστημονικής έρευνας.

Εξερεύνηση των πλανητών, νανοσωματίδια κατά του καρκίνου...

Ομάδα μαθητών της Α' Λυκείου της Σχολής Καλαμαρί ανέπτυξε ένα πρωτότυπο λογισμικό για την εξερεύνηση των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος. Μέσα από δέκα «παράθυρα», που απεικονίζουν τον ήλιο και τους εννέα πλανήτες του, οι χρήστες μπορούν να βρουν πληροφορίες που αφορούν τα χαρακτηριστικά και τη μορφή του κάθε ουράνιου σώματος, την απόστασή του από τη Γη, το μέγεθος, την τροχιά και την ταχύτητά του και τα φυσικά χαρακτηριστικά (διάμετρος, επιφάνεια, όγκος, μάζα).

Οι χρήστες μπορούν να παρακολουθήσουν, επιπλέον, προσομοίωση του ηλιακού μας συστήματος, και συγκεκριμένα τις τροχιές που διαγράφουν οι πλανήτες γύρω από τον ήλιο, μέσα από γραφικά που προσφέρει σύνδεσμος σε λογισμικό ινστιτούτου του εξωτερικού.

Μαθητές της Β' Λυκείου του 1ου Πειραματικού Θεσσαλονίκης «Μανόλης Ανδρόνικος» παρασκεύασαν, με τη βοήθεια των τμημάτων Φυσικής και Χημείας του ΑΠΘ, μαγνητικά νανοσωματίδια, τα οποία στον κλάδο της βιοϊατρικής βρίσκουν εφαρμογή σε διάφορες μεθόδους, μια εκ των οποίων είναι η υπερθερμία για την καταπολέμηση καρκινικών όγκων. Πρόκειται για μία αναίμακτη μέθοδο, κατά την οποία τα μαγνητικά νανοσωματίδια, μέσω της εναλλασσόμενης θερμοκρασίας στα μαγνητικά τους πεδία, καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα, χωρίς να βλάπτουν τα υγιή. Οι μαθητές ταυτοποίησαν το μέγεθος και τα βασικά συστατικά των σωματιδίων τους και στη συνέχεια μελέτησαν τις μαγνητικές τους ιδιότητες, διαπιστώνοντας ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα εργαστήρια βιοϊατρικής.

Αλλες ομάδες μαθητών του Πειραματικού σχολείου επισκέφτηκαν τα εργαστήρια Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Πυρηνικής Φυσικής του ΑΠΘ, όπου με πραγματικά δεδομένα μελέτησαν τα επίπεδα της αφρικανικής σκόνης στη Θεσσαλονίκη, με τη χρήση ακτίνων λέιζερ, αλλά και την επίδραση της κοσμικής ακτινοβολίας στον πλανήτη.

«Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι οι μαθητές καταπιάνονται με θέματα που είναι πολύ δυσκολότερα του επιπέδου των γνώσεών τους, και όμως καταφέρνουν να ανταποκριθούν με επιτυχία. Είναι ένα επίτευγμα για την ηλικία τους» αναφέρει η επιβλέπουσα καθηγήτρια του 1ου Γυμνασίου Πεύκων, Χριστίνα Μελλίδου, η ομάδα της οποίας διερεύνησε τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν τα ταξίδια στο χρόνο. Οι μαθητές της Β' Γυμνασίου διαπίστωσαν ότι θεωρητικά κάτι τέτοιο είναι εφικτό, αν κανείς δώσει ακραίες τιμές σε κάποιες μαθηματικές εξισώσεις, που προκύπτουν από τους νόμους της φύσης. Ωστόσο, πρακτικά, είναι αδύνατο, καθώς ούτε οι συγκεκριμένες τιμές είναι εφικτές (προϋποθέτουν να πιάσουμε την ταχύτητα του φωτός), αλλά ούτε διαθέτουμε την κατάλληλη τεχνολογία. Προς το παρόν, συμπεραίνουν οι μαθητές, ο άνθρωπος καταφέρνει να «πηγαινοέρχεται» στο παρελθόν και στο μέλλον, με τη δύναμη του μυαλού του.

Μαθήτριες της Α' Λυκείου του κολεγίου Ανατόλια θα παρουσιάσουν, σε μακέτα, το πρώτο πλήρως οικολογικό σπίτι και θα αναπτύξουν τα υλικά εκείνα που καθιστούν τη σύγχρονη κατοικία του μέλλοντος φιλική στο περιβάλλον αλλά και στους χρήστες της. Το «πράσινο» σπίτι χρησιμοποιεί εναλλακτικές μορφές ενέργειας, όπως αιολική, ηλιακή και φωτοβολταϊκά, έχει κατασκευαστεί από οικολογικά υλικά, για παράδειγμα θερμομονωτικά τούβλα, υαλοπίνακες, σκίαστρα, μονωτικές πλάκες από φυσικές ορυκτές ίνες, ενώ εκμεταλλεύεται τις ήπιες μορφές ενέργειας, τη θέση του στο χώρο και τα κλιματικά χαρακτηριστικά. Ο κλιματισμός του και η θέρμανση ελέγχον ται με τη γεωθερμία, μέσω δικτύου υπόγειων σωλήνων που θερμαίνουν ή ψύχουν το κτίριο, εκμεταλλευόμενο τη σταθερή θερμοκρασία του υπεδάφους σε όλες τις εποχές του χρόνου. Το πράσινο σπίτι διαθέτει ενεργειακό τζάκι και σύστημα συλλογής βρόχινου νερού.

Πηγή: Ε. Ρακιτζή στο in.gr