Στα 28 εκατ. ευρώ το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου!!


Η δεύτερη φάση της ανάπλασης της Νέας Παραλίας και η ανάπλαση του κτιρίου των πρώην Δημοτικών Σφαγείων αποτελούν τα δύο βασικότερα έργα που περιλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2011. Το ύψος του τεχνικού προγράμματος για την τρέχουσα χρονιά ανέρχεται στα 28,2 εκατ. ευρώ και θα συζητηθεί σήμερα σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Το τεχνικό πρόγραμμα του 2010 είχε διαμορφωθεί στα 55 εκατ. ευρώ ενώ ο κ. Κουράκης αιτιολόγησε το σημαντικά μειωμένο ύψος του φετινού προγράμματος αναφερόμενος αφενός στην άσχημη οικονομική κατάσταση και αφετέρου στο ότι το τεχνικό πρόγραμμα θα είναι πραγματικό και όχι τεχνητά διογκωμένο. “Από το τεχνικό πρόγραμμα του 2010 υλοποιήθηκε μόλις το 20%”, υποστήριξε ο κ. Κουράκης.
Σε ό,τι αφορά τα δύο μεγαλύτερα έργα, που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, για την ανάπλαση της Παραλίας από τους Ομίλους ως το Βασιλικό Θέατρο προϋπολογίζεται για το 2011 ποσό 8,5 εκατ. (σε σύνολο 41 εκατ.) και για την ανάπλαση του κτιρίου των Σφαγείων, το οποίο θα δημοπρατηθεί τις επόμενες ημέρες, 1,35 εκατ. (σε σύνολο 3,3 εκατ.)
Έργα με αυτεπιστασία και μικρότερα έργα στις γειτονιές της πόλης κυριαρχούν στον προγραμματισμό, ενώ μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν παρεμβάσεις ύψους 4,5 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το ΥΠΕΚΑ και τους πόρους από την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων, όπως η ανάπλαση της Καρακάση αλλά και απαλλοτριώσεις στην Επταπυργίου για την ανάδειξη των βυζαντινών τειχών.
Στο πρόγραμμα έχει ενταχθεί και η ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους, δίχως ωστόσο συγκεκριμένο προϋπολογισμό, καθώς θα αναζητηθούν χρηματοδοτικά προγράμματα.
Προβλέπεται επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων ενώ θα μειωθεί το πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων και θα προωθηθούν παρεμβάσεις σε πεζοδρόμια για τη βελτίωση της κυκλοφορίας των πεζών και την απαγόρευση της παράνομης στάθμευσης. Επίσης έχει ενταχθεί η προώθηση μελετών για δημιουργία σε δημοτικά οικόπεδα χώρων στάθμευσης αλλά και για την εξοικονόμηση κατανάλωσης ενέργειας στα δημοτικά κτίρια.
Αιτήσεις κατασχέσεων στον δήμο
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες έφθασε στον δήμο Θεσσαλονίκης κατασχετήριο για τα χρέη προς την εφορία από την υπόθεση της υπεξαίρεσης. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Χασδάι Καπόν είχε σημειώσει πως ήδη έχουν κατατεθεί αιτήσεις για κατασχέσεις για οφειλές του δήμου προς προμηθευτές και κυρίως εργολήπτες.