Κλείνει το Αμερικάνικο Προξενείο στη Θεσσαλονίκη?



Από μία κλωστή κρέμεται η συνέχιση της λειτουργίας του αμερικανικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη, καθώς σε έκθεσή τους, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, οι επιθεωρητές του State Department ευθέως εκφράζουν την εκτίμηση ότι πρέπει να κλείσει “με την πρώτη ευκαιρία”!
Σε σχετική ερώτηση ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Daniel Bennett Smith δηλώνει αντίθετος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ η γενική πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Catherine Cay αρκέστηκε να σημειώσει ότι οριστική απόφαση θα ληφθεί μετά την κατάρτιση του προϋπολογισμού του State Department. Θέλοντας να μειώσουν τις συνέπειες του ενδεχόμενου κλεισίματος του προξενείου, αμερικανοί διπλωμάτες υπενθύμιζαν ότι οι ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια περιορίζουν ολοένα και περισσότερο τις δραστηριότητές τους σε πολλές χώρες του κόσμου.


Το πιθανολογούμενο κλείσιμο του αμερικανικού προξενείου της Θεσσαλονίκης θορύβησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, που έλαβε πρωτοβουλίες σε διπλωματικό επίπεδο, για να αποτραπεί το ενδεχόμενο, το οποίο χαρακτηρίζεται ως αρνητικότατη εξελιξη για τη χώρα και ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα οι πληροφορίες της “Θ” επιμένουν ότι “η απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη Θεσσαλονίκη είναι ειλημμένη και υπαγορεύεται από γεωστρατηγικούς λόγους”. Τα επιχειρήματα περί υψηλού λειτουργικού κόστους “είναι προφάσεις, για να κρατηθούν τα προσχήματα”, τόνισε στη “Θ” γνώστης της υπόθεσης, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.[…] Οι διπλωματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη χρονολογούνται από το 1830, χρονιά κατά την οποία εγκαταστάθηκε μία μικρή αντιπροσωπεία στην πόλη της -τότε- Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, προκειμένου να προωθούνται τα συμφέροντα της αμερικανικής ναυτιλίας στο Αιγαίο […] Σήμερα οι εκτιμήσεις δεν είναι ευοίωνες για την εμπορική σημασία των συναλλαγών των δύο χωρών. “Το ενδιαφέρον της Θεσσαλονίκης για τις ΗΠΑ από εμπορικής απόψεως είναι περισσότερο μία πιθανότητα παρά πραγματικότητα. Οι πρόσφατες αλλαγές στο νόμο για το cabotage θα μπορούσαν να αυξήσουν τον αριθμό των αμερικανικών κρουαζιερόπλοιων και των επισκεπτών ανάμεσα στα λιμάνια της Ελλάδας. Η αναβάθμιση του λιμανιού θα μπορούσε να φέρει αποτελέσματα στην τεχνική δραστηριότητα αλλά και ευκαιρίες πωλήσεων για αμερικανικές εταιρείες. Μία νέα ζώνη καινοτομίας θα μπορούσε να κάνει την πόλη περισσότερο ελκυστική σε επενδυτές από τις ΗΠΑ, πολλοί από τους οποίους δεν μετέχουν πλέον στην ετήσια έκθεση της πόλης”. Μία από τις συστάσεις της έκθεσης επίσης είναι να διατηρηθεί μόνο μία εμπορική αντιπροσωπεία στη Θεσσαλονίκη, κατά τα πρότυπα του Μόσταρ στην Κροατία.

Πηγή: Θεσσαλονίκη 8/3/2011