Αφιέρωμα στο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης στο Ρέθυμνο!!


Το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου αιώνα, απλώνεται και φέτος σε όλη την Ελλάδα με τη συνεργασία των τοπικών αρχών και τη στήριξη των πολιτιστικών οργανώσεων και των πανεπιστημίων. Η διοργάνωση των Περιφερειακών Εκδηλώσεων εναρμονίζεται με την επιθυμία του Φεστιβάλ να φέρει σε επαφή τους ενδιαφερόμενους και εκτός Θεσσαλονίκης με την πρόσφατη ελληνική και διεθνή παραγωγή ντοκιμαντέρ.
Οι Περιφερειακές Εκδηλώσεις αποτελούν το δίαυλο της κινηματογραφικής δημιουργίας μεταξύ της έδρας του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και των πόλεων της περιφέρειας. Έχοντας πάντα ως σκοπό τη διάδοση της σύγχρονης και παλαιότερης ελληνικής και διεθνούς κινηματογραφικής παραγωγής, φέρνουν σε επαφή το κοινό με ό,τι πιο ενδιαφέρον και ανατρεπτικό. Χρόνο με το χρόνο η ανταπόκριση του κοινού αυξάνεται και ολοένα και περισσότεροι συντελεστές ταινιών επισκέπτονται τις πόλεις και συζητούν με το κινηματογραφόφιλο κοινό για τις ταινίες τους και τον κινηματογραφικό χώρο.
Στην πόλη του Ρεθύμνου οι προβολές θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 28 και την Τρίτη 29 Μαρτίου 2011 στο Σπίτι του Πολιτισμού στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Η έναρξη των προβολών και για τις δύο ημέρες θα είναι στις 20:30.
Διοργάνωση: Κινηματογραφική Λέσχη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρεθύμνου και Κινηματογραφική Λέσχη Φοιτητών Ρεθύμνου.
Την Δευτέρα θα προβληθούν οι ταινίες:
  • «Καλώς ήλθες Ευρώπη», σκην. Στ. Κούλογλου.
    Μια ματιά σε διαφορετικά σημεία όπου με τραγικό τρόπο διαψεύδονται οι ελπίδες των μεταναστών (διάρκεια 10΄).
  • «Ο τόπος που δακρύζουν οι Θεοί», σκην. Ελένη Βλάσση.
    Μια διαφορετική περισσότερο πραγματιστική εικόνα για τους έγκλειστους στη Σπιναλόγκα (διάρκεια 48΄). Μετά την προβολή θ’ ακολουθήσει συζήτηση με την σκηνοθέτη Ελένη Βλάσση.
  • «Ηχώ του Χρόνου» σκην. Πάνος Κέκας.
    Μια συνολική «εκ βαθέων» παρουσίαση του έργου και της διαδρομής του Ρος Ντέιλι στην Κρήτη. (διάρκεια 56′)
  • «Οργισμένος Δεκέμβριος», σκην. Άκης Κερσανίδης.
    Πρόκειται για μια σοβαρή προσπάθεια αντικειμενικής παρουσίασης της εξέγερσης της νεολαίας όπου επιχειρείται η εμβάθυνση των αιτιών που οδήγησαν τα πράγματα μέχρι σ’ αυτό το συγκεκριμένο σημείο οργής και αμφισβήτησης. (διάρκεια 61΄).
ενώ την Τρίτη θα προβληθούν οι ταινίες:
  • «Γυναίκες στο μικρό Παρίσι», σκην. Κυριακή Μαλαμά.
    Η ζωή των Τσιγγάνων Γυναικών στο Νευροκόπι, τα προβλήματα τους, όπως τα αποκαλύπτουν στην Κ. Μαλαμά (διάρκεια 48΄).
  • «1000 χαμένες μπάλες του γκόλφ», σκην. Βαγγέλης Καλτζής.
    Η γνωστή υπόθεση ακύρωσης της αμφιλεγόμενης ξένης επένδυσης στο Τοπλού στη Σητεία. Η ταινία πέρα από την κριτική κατά αυτού του είδους των επενδύσεων, προβάλλει την εναλλακτική άποψη για την οικονομία της περιοχής, όπως την εκφράζουν οι άνθρωποι που αγωνίστηκαν κατά της επένδυσης.
  • «Μαde in Birmingham – Keggae Pun K Bhangra», σκην. Deborah Aston, (διάρκεια 63΄).
    Η ταινία διερευνά τα κοινωνικά πολιτικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά που έπαιξαν ρόλο στην ανάπτυξη της μουσικής κουλτούρας της πόλης, χρησιμοποιώντας αρχειακό υλικό και πρόσφατες συνεντεύξεις. Παράλληλα γίνεται παρουσίαση όλων των μουσικών ρευμάτων που αναπτύχθηκαν στο συγκεκριμένο χώρο.