Κέρδισαν εικονική δίκη, πήραν αληθινό βραβείο

Μπορεί το London School of Economics να έχει το όνομα, αλλά η... χάρη και η χαρά της πρωτιάς ανήκει στους φοιτητές Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η ομάδα φοιτητών του ΑΠΘ κατέκτησε το πρώτο βραβείο στον Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Η ομάδα, που αποτελείται από τους φοιτητές του ΑΠΘ Κωνσταντίνο Βουλγαράκη, Σοφία Σαουρίδου, Γιώργο Φασφαλή, Έλλη Ρεσβάνη, με προπονήτρια την απόφοιτη της Νομικής Σεμίνα Μιχαηλίδου, προετοιμάζεται πυρετωδώς για την τελική φάση του διαγωνισμού, στα τέλη Μαΐου, οπότε θα αντιμετωπίσει τους πρώτους των πρώτων από Αμερική, Ασία, Αφρική και Ωκεανία. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Φοιτητών Νομικής (ELSA) με αντικείμενο ένα υποθετικό ζήτημα διακρατικής διαφοράς, εμπορικής φύσης, που επιλύεται στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Ομάδες φοιτητών από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια διαγωνίζονται εναλλάξ σε ρόλους ενάγοντος και εναγόμενου κράτους, καλούνται δηλαδή να βρουν πειστικά νομικά επιχειρήματα και για τις δύο πλευρές.
Φέτος το θέμα του διαγωνισμού ήταν αν μια χώρα μπορεί να επιβάλει περιορισμούς στην εισαγωγή κλωνοποιημένων ζώων που παράγει μια άλλη, επικαλούμενη το υψηλότερο επίπεδο προφύλαξης που θέλει να εφαρμόσει. Το ερώτημα είναι μεν υποθετικό, αλλά με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται σε μερικά χρόνια να θέσουν σε παραγωγή την οικογένεια της... Ντόλι (του πρώτου κλωνοποιημένου ζώου που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο), αναμένεται να απασχολήσει στο μέλλον τη διεθνή κοινότητα.

Αντιμέτωποι με κορυφαία πανεπιστήμια
Στο ευρωπαϊκό σκέλος του διαγωνισμού η ομάδα του ΑΠΘ είχε να συναγωνιστεί φοιτητές Νομικής του London School of Economics, του Kings College, του πανεπιστημίου της Λουβένης καθώς και μεταπτυχιακούς φοιτητές νομικής του πανεπιστημίου της Γενεύης. Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού οι διαγωνιζόμενοι κατέθεσαν γραπτώς υπομνήματα για τη μία και την άλλη πλευρά, όμως αυτό μετρά κατά 30% στην τελική κατάταξη. Το υπόλοιπο 70% εξαρτάται από την παρουσία των φοιτητών ενώπιον των δικαστών και του εικονικού ακροατηρίου. Οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους στην αγγλική και είχαν να αντιμετωπίσουν δικαστές που υπηρετούν είτε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είτε είναι καθηγητές Νομικής σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.
Όλοι τα μέλη της ομάδας είχαν λάβει μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς και κατά το παρελθόν, κάτι που τους βοήθησε σημαντικά στο να κατακτήσουν την πρωτιά. Ξεκίνησαν την προετοιμασία τους τον Νοέμβριο, με πενιχρά μέσα, αναζητώντας τη σχετική νομολογία σε διαδικτυακές βάσεις δεδομένων, σε αντίθεση με φοιτητές άλλων πανεπιστημίων, που είχαν πολύ καλύτερη πρόσβαση σε βιβλιοθήκες αλλά και στον ίδιο τον Παγκόσμιο Οργανισμό και επιπλέον είχαν για προπονητές επαγγελματίες νομικούς που εργάζονται για τον ΠΟΕ και την Κομισιόν. Παρ’ όλα αυτά, η ομάδα των ελλήνων φοιτητών προκρίθηκε στους τέσσερις και τελικά αναδείχθηκε πρώτη, χάρη στα συμπαγή και συγκροτημένα επιχειρήματα που παρουσίασε, ενώ καλύτερος αγορητής όλης της διοργάνωσης αναδείχθηκε ένα μέλος της ομάδας, ο Κωνσταντίνος Βουλγαράκης. Το «έπαθλο» των φοιτητών ήταν υποτροφίες στα ινστιτούτα διεθνούς οικονομικού δικαίου της Βαρκελόνης και της Βέρνης. Τώρα η ομάδα προετοιμάζεται πυρετωδώς για τον παγκόσμιο διαγωνισμό, που θα πραγματοποιηθεί στις 23-29 Μαΐου στο Εβιάν της Γαλλίας.

«Το πανεπιστήμιο αλλάζει»
«Ήταν σαν κανονική δίκη, οι δικαστές μάς διέκοπταν συνέχεια κάνοντας ερωτήσεις και εξαντλώντας την κάθε λεπτομέρεια της επιχειρηματολογίας μας. Επιπλέον, το δύσκολο ήταν η αλλαγή των ρόλων, από την υπεράσπιση του ενάγοντος στην υπεράσπιση του εναγόμενου με διαφορά μίας ώρας. Θέλει επαγγελματισμό και φυσικά να μην αφήσεις το άγχος να υπερισχύσει. Πρέπει κάθε φορά να κρύψεις τα αδύναμα σημεία και να προβάλεις τα δυνατά επιχειρήματα», λένε στη «ΜτΚ» οι φοιτητές του ΑΠΘ. Όταν τους ζητήσαμε να κάνουν το ίδιο και για το ΑΠΘ, προτίμησαν να παρουσιάσουν μόνο τη θετική πλευρά του: «Βλέπουμε το πανεπιστήμιο να αλλάζει, έστω και αργά. Υπάρχουν καθηγητές με μεράκι και φοιτητές που δεν είναι νωθροί. Υπάρχει μια αλληλεπίδραση με το διεθνές γίγνεσθαι που πρέπει να συνεχιστεί και το πανεπιστήμιο να γίνει πιο εξωστρεφές ως προς την πόλη. Η ελληνική κοινωνία δεν έχει μεγαλύτερη παραγωγική δομή από το πανεπιστήμιό της, θα πρέπει να επενδύσει σ’ αυτό», θα πουν.

Ο διαγωνισμός
Ο διαγωνισμός εικονικής δίκης της ELSA (ELSA Moot Court Competition) αποτελεί τη μοναδική προσομοίωση της διαδικασίας επίλυσης διαφορών ενώπιον των δικαιοδοτικών τμημάτων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) στον κόσμο. Συνιστά επομένως μια σπάνια ευκαιρία, ώστε οι διαγωνιζόμενοι να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους σε ένα σχετικά άγνωστο, για τα ελληνικά δεδομένα, γνωστικό αντικείμενο. Οι συμμετέχοντες αναπτύσσουν τους ισχυρισμούς τους επί ενός υποθετικού ιστορικού τόσο γραπτά όσο και προφορικά, ενώπιον ειδικών του Δικαίου του ΠΟΕ.

Παράδοση στις πρωτιές
- Το 2009, πρώτη χρονιά συμμετοχής του, το ΑΠΘ έλαβε το πρώτο βραβείο για το δικόγραφο του εναγόμενου κράτους.
- Το 2010 η ομάδα της Νομικής του ΑΠΘ έλαβε δύο πρώτα βραβεία στα γραπτά υπομνήματα στα οποία διαγωνίστηκε: το βραβείο του καλύτερου δικογράφου του εναγόμενου κράτους και το βραβείο -το σημαντικότερο και ανώτερο- των καλύτερων δικογράφων συνολικά.
- Το 2011 το ΑΠΘ κατέκτησε την πρώτη θέση του διαγωνισμού, με βαθμολογία που κατά 70% προσδιορίζεται από τις επιδόσεις στα προφορικά και κατά 30% στα γραπτά υπομνήματα.


Της Σοφίας Χριστοφορίδου