Το πανεπιστήμιο πρέπει να αποασυλοποιηθεί

Οι προτάσεις του δημάρχου Γ. Μπουτάρη για τη συνεργασία δήμου Θεσσαλονίκης και ΑΠΘ.

Τάραξε για μία ακόμη φορά τα νερά χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης μιλώντας στο μισοάδειο, λόγω των εορτών του Πάσχα, αμφιθέατρο του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ.
Ο κ. Μπουτάρης παρουσίασε τις απόψεις του για το πανεπιστήμιο και την πόλη, που ήταν και το κεντρικό θέμα της ομιλίας του, τόνισε ότι το πανεπιστήμιο πρέπει να αποκομματικοποιηθεί και να αποασυλοποιηθεί, ενώ εξήγησε πως θα πρέπει να απενοχοποιηθεί η σχέση της γνώσης με την παραγωγική διαδικασία, εξηγώντας ότι τα πανεπιστήμια θα πρέπει να στραφούν και σε χορηγίες από ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες θα αποτελέσουν έναν επιπλέον πόρο χρηματοδότησής τους.
"Οι ιδέες μου για το πανεπιστήμιο είναι αρκετά ριζοσπαστικές", είπε στον πρόλογό του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο οποίος μίλησε χθες στο τμήμα από το οποίο ο ίδιος αποφοίτησε πριν από αρκετά χρόνια. Αναφέρθηκε αναλυτικά στη ζημιά που έχουν κάνει τόσο στο δημόσιο αγαθό της παιδείας όσο και στους ίδιους τους φοιτητές οι κομματικές οργανώσεις. Η ισχύς των συμφερόντων τους είναι τέτοια, ώστε πολλές από τις φοιτητικές κομματικές οργανώσεις έχουν αποστασιοποιηθεί και από τα ίδια τα κόμματα.
"Ένα πανεπιστήμιο αποασυλοποιημένο είναι ένα πανεπιστήμιο ανοιχτό στην πόλη", εξήγησε ο κ. Μπουτάρης αναφερόμενος στη δεύτερη παράμετρο των ριζοσπαστικών απόψεών του για τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Να κάνουμε το ΑΠΘ το καλύτερο πανεπιστήμιο στην Ευρώπη
"Πρέπει να κάνουμε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο το καλύτερο πανεπιστήμιο στην Ευρώπη", είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και ορμώμενος από την πολύχρονη εμπειρία του ως επιχειρηματία εξήγησε ότι θα "πρέπει να βάλουμε το πανεπιστήμιο σε πολλαπλές πύλες χρηματοδότησης". Για να γίνει αυτό, σύμφωνα με τον κ. Μπουτάρη, θα πρέπει τα πανεπιστήμια και συγκεκριμένα το ΑΠΘ να αναζητήσει και να πετύχει χορηγίες από εταιρείες.
Ο άλλος πυλώνας ανάπτυξης του πανεπιστημίου είναι οι ίδιοι οι φοιτητές, οι νέοι γενικότερα. "Να αφήσουμε τους νέους να κάνουν το μεράκι τους. Εγώ πέτυχα γιατί έκανα όχι αυτό που με ωφελούσε αλλά αυτό που αγάπησα", τόνισε αναφερόμενος στη δική του εμπειρία από τις επιχειρήσεις. Στην κατεύθυνση αυτή, δηλαδή της περαιτέρω ανάπτυξης του πανεπιστημίου, θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τους έλληνες επιστήμονες που βρίσκονται στα πανεπιστήμια του εξωτερικού, με τα οποία μπορούν να προχωρήσουν εποικοδομητικές συνεργασίες, υποστήριξε.

Πέφτουν τα τείχη
Προλογίζοντας τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος ανέφερε: "Η παρουσία του Γιάννη Μπουτάρη σήμερα εδώ ρίχνει τα τείχη μεταξύ γνώσης και κοινωνίας. Ρίχνει τα τείχη πανεπιστημίου -πόλης. Η πόλη είναι τυχερή που έχει το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας εδώ. Ένα πανεπιστήμιο που είναι πρωτοπόρο διεθνώς. Αλλά και εμείς είμαστε τυχεροί που είμαστε σε αυτή την πόλη".
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ