Τον Μάιο η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

210 προσωπικότητες από τον χώρο των Γραμμάτων και της Επιστήμης στην 8η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης από 5 έως 8 Μαΐου. 

 
Ανοιξιάτικο και διευρυμένο φέτος το τετραήμερο ραντεβού συγγραφέων, εκδοτών, φιλολόγων και επιστημόνων στην 8η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου που ξεκινά στις 5 Μαϊου στην Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή 210 προσωπικοτήτων από ολόκληρο το εκδοτικό φάσμα.

«Ποτέ η πόλη της Θεσσαλονίκης δεν αγκάλιασε όσο αυτή την χρονιά, την Διεθνή Έκθεση Βιβλίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος.
«Τώρα είναι η ώρα της ανάπτυξης του θεσμού. Θέλουμε η έκθεση να μείνει στη Θεσσαλονίκη και να είναι ένας χώρος στον οποίο οι άνθρωποι του βιβλίου και του πολιτισμού έρχονται για ενεργό διάλογο. Η έκθεση πρέπει να γίνει χώρος διεθνούς προβολής της πόλης».

Ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στην υποστήριξη που προσφέρει στη διοργάνωση ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μπουτάρης.
«Ο δήμαρχος προσπαθεί να ξαναγίνει η πόλη ένας τόπος συνάντησης ανθρώπων, πολιτισμών, ιδεών και καλλιτεχνικών ρευμάτων» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Γερουλάνος.
«Στην 8η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου συμμετέχει το σύνολο του εκδοτικού κόσμου της χώρας» δήλωσε κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου Τάκης Θεοδωρόπουλος και τόνισε πως:
«Ελπίζουμε από του χρόνου η έκθεση να μην είναι ένα γεγονός που γίνεται μόνο μερικές μέρες τον Μάιο αλλά να είναι μια δραστηριότητα που συνεχίζεται σε όλη την διάρκεια του χρόνου».
Εξέχουσα θέση στην έκθεση θα έχουν και οι νέες τεχνολογίες.

«Το ψηφιακό βιβλίο θα έχει τη θέση που του ανήκει στην έκθεση» δήλωσε η Κατρίν Βελισσάρη, διευθύντρια του Εθνικού κέντρου Βιβλίου και διευθύντρια της ΔΕΒΘ.

Τιμώμενες είναι φέτος οι χώρες της Μέσης Ανατολής και του «Μαγκρέμπ» με την σημαντική παρουσία του Αλγερινού Μαλέκ Σεμπέλ, από τις σημαντικότερες φωνές της Αλγερίας. Ο συγγραφέας θα μιλήσει για το «Χίλιες και Μια Νύχτες», το αριστούργημα της αραβικής λογοτεχνίας και ένα από τα μεγαλύτερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Με αφορμή τα γεγονότα που διαδραματίζονται αυτή την περίοδο στη Μέση Ανατολή ο Πακιστανός συγγραφέας Τακίρ Αλί θα έρθει στην Θεσσαλονίκη προκειμένου να μιλήσει για το έργο του αλλά και για την αμερικανική παρέμβαση στην Ανατολή.
Ταυτόχρονα, για το «ντόμινο των εξελίξεων στον αραβικό κόσμο» θα μιλήσει και η Τυνήσια συγγραφέας Σοφί Μπεσίς.

Επιπλέον, από το φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να λείπει ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στον Ναγκίμπ Μαχφούζ, τον μόνο συγγραφέα του αραβικού κόσμου που έχει τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ. Ο Μαχφούζ έφυγε από την ζωή το 2006 άφησε πίσω του ένα σπουδαίο συγγραφικό έργο.
Η έκθεση θα κλείσει με την ομιλία του Αιθίοπα Γιοάνες Γκεμπρεγκεόργκις, που αφιέρωσε την ζωή του στην συγγραφή βιβλίων και κυρίως στη μάχη κατά του Αναλφαβητισμού, στις χώρες του τρίτου κόσμου.

Το 2008 μάλιστα το τηλεοπτικό δίκτυο CNN τον έχρησε ως μια από της 10 σημαντικότερες προσωπικότητες της χρονιάς.
Η διεθνής έκθεση θα περιλαμβάνε
ι επίσης τις θεματικές ενότητες «Οδυσσέας Ελύτης» με αφορμή τα εκατό χρόνια από την γέννηση του μεγάλου Έλληνα ποιητή, την ενότητα «Γωνιά των Περιοδικών Λόγου και Στοχασμού», όπως και την παραδοσιακή «Παιδική Γωνιά» και την νεαρή «Γωνιά των Εφήβων», όπου δίνεται μεγάλη έμφαση καθώς σύμφωνα και με την τελευταία έρευνα του ΕΚΕΒΙ σε συνεργασία με την MRB η σχέση βιβλίου- παιδιού «χαλαρώνει» ενώ τα νούμερα της έρευνας προσδίδουν στο γεγονός «ανησυχητικές διαστάσεις» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ Τάκης Θεοδωρόπουλος.
Στην έκθεση θα συζητηθεί επίσης το θέμα «Βιβλίο και Εκπαίδευση», ενώ σε ανοικτή συζήτηση θα εξεταστούν τα διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα στην Ευρώπη όπως το σύστημα της Φιλανδίας, που θεωρείται πρότυπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και το σύστημα της Γαλλίας και άλλων χωρών.
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης ενότητας θα συμπεριληφθεί και η κατηγορία «Βιβλίο, Εκπαίδευση και Ψηφιοποίηση» όπου ανάμεσα στους καλεσμένους είναι και ο Μάνος Σφακιανάκης, επικεφαλής του τμήματος δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής.

Το ποσό που διατέθηκε για την 8η Διεθνή Έκθεση ανέρχεται στα 468.000 ευρώ, χρήματα που εξασφαλίσθηκαν από το ΕΣΠΑ ενώ το υπουργείο εξασφάλισε την χρηματοδότηση της Διεθνούς Έκθεσης μέχρι το 2015.

Το κορυφαίο εμπορικό και πολιτιστικό γεγονός -όπως χαρακτηρίζεται- διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο βιβλίου, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, τη Helexpo και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών. Οι πύλες της έκθεσης θα κλείσουν στις 8 Μαΐου.
Πηγή:www.kathimerini.gr