Την εισαγγελία Αθηνών ενημέρωσε το υπουργείο Οικονομικών, μετά από νέο e-mail που έκανε λόγο για χρεοκοπία της Ελλάδας το Σαββατοκύριακο του Πάσχα...
Ζητήθηκε έρευνα για την κίνηση στο Χρηματιστήριο. Σίγουροι για την αναδιάρθρωση του χρέους διεθνείς αναλυτές
Την επείγουσα διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών, οι οποίες σχετίζονται με τη σημερινή κίνηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στην αγορά ελληνικών ομολόγων, ζήτησε το υπουργείο Οικονομικών από την Εισαγγελία Αθηνών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, στην στην Εισαγγελία διαβιβάστηκε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που προέρχεται από διαπραγματευτές διεθνούς επενδυτικής τράπεζας, στο οποίο γίνεται αναφορά σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το Σαββατοκύριακο του Πάσχα.
Το υπουργείο ξεκαθαρίζει ότι στο εξής θα ζητά τον εντοπισμό των υπευθύνων σε κάθε τέτοια περίπτωση, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ανησυχία, κάτι που έγινε και στο παρελθόν με ανάλογα μηνύματα.
"Παρόμοιες φημολογίες στερούνται προφανώς κάθε σοβαρότητας και καταντούν γελοίες. Επειδή, όμως, παρόμοια διακίνηση ψευδών ειδήσεων είναι ικανή να δημιουργήσει ανησυχία στο ευρύτερο κοινό, το υπουργείο Οικονομικών θα ζητά εφεξής τον εντοπισμό και παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, εξαντλώντας κάθε νόμιμο μέσο" αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Σίγουροι για την αναδιάρθρωση διεθνείς οικονομολόγοι
Η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της μέσα στα δύο επόμενα χρόνια, υποστηρίζει η πλειοψηφία των οικονομολόγων στους οποίους υπέβαλε σχετικό ερωτηματολόγιο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς--παρά τις διαψεύσεις από την Αθήνα και τις εκκλήσεις να μην το πράξει εκ μέρους όσων ασκούν πολιτική στην ευρωζώνη.
Η δημοσκόπηση των οικονομολόγων του Ρόιτερς η οποία διεξήχθη αυτήν την εβδομάδα κατέδειξε ότι 46 από 55 οικονομολόγους εκτιμούν πως ότι η Ελλάδα "θα πρέπει" να αναδιαρθρώσει το χρέος της.
Η εκτίμησή τους γίνεται σχεδόν ένα χρόνο μετά από το δανεισμό της Ελλάδας με 110 δισεκατομμύρια ευρώ, από ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ.
Σχεδόν οι μισοί οικονομολόγοι --οι 24 από τους 45-- δηλώνουν ότι θα παρέλθει τουλάχιστον ένα έτος πριν να δράσει η Ελλάδα, ενώ επτά θεωρούν ότι η κίνηση της Ελλάδας θα γίνει μετά από έξι έως 12 μήνες. Δέκα οικονομολόγοι εκτίμησαν ότι η δράση της Ελλάδας θα συμβεί μετά από τρεις έως έξι μήνες. Μόνον τέσσερις διαβλέπουν δράση της Ελλάδας μέσα σε λιγότερο από ένα τρίμηνο από σήμερα.
Πιθανότατα η Ελλάδα θα ζητήσει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών της, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης αυτής, με τη μείωση του επιτοκίου να είναι η επόμενη "προτιμώμενη" επιλογή.
"Η αναδιάρθρωση του χρέους μέσω 'κουρέματος' ομολόγων κινδυνεύει να διαδοθεί και σε άλλα κράτη της ευρωζώνης. Νομίζω ότι οι κυβερνήσεις θα αποφύγουν κάτι τέτοιο", δήλωσε ο συνεργαζόμενος με την Bankhaus Lampe οικονομολόγος Αλεξάντρ Κρίγκερ.
news247.gr