Υπογράφτηκε η σύμβαση για την ανάπλαση της Παραλίας Θεσσαλονίκης

Υπογράφτηκε χτες η σύμβαση μεταξύ του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, και του επικεφαλής της κοινοπραξίας Σιδηροδρομικά Εργα ΑΤΕ – Νατούρα ΑΕ, Αντώνη Κόκκινου, που ανέλαβε το έργο της ανάπλασης της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης από την περιοχή των ναυταθλητικών ομίλων μέχρι το Βασιλικό Θέατρο.

Το έργο ξεκινά τις επόμενες μέρες και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τα δυόμισι χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων όμως, όπως έχει ειπωθεί κατ' επανάληψη, η Παραλία δε θα είναι απροσπέλαστη για περιπατητές και ποδηλάτες. Εχει ληφθεί μέριμνα για το αντίθετο, καθώς, σύμφωνα τουλάχιστον με τον αρχικό σχεδιασμό, ο ανάδοχος θα τοποθετήσει εργοτάξια σε τρία σημεία ταυτόχρονα: στους Κήπους των Γλυπτών, του Αλεξάνδρου και της Αμμου, κλείνοντας μάλιστα μικρό κομμάτι αυτών των κήπων.

Επίσης, αυτήν τη φορά λέγεται ότι θα λείπουν και οι αντιαισθητικές λαμαρίνες που «κοσμούσαν» επί χρόνια τη Θεσσαλονίκη στην πρώτη φάση ανάπλασης της Παλιάς Παραλίας. Τη θέση τους θα πάρουν άλλου είδους περιφράξεις.Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 20.504.775,08 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Η συγκεκριμένη εταιρία επιλέχτηκε ως ανάδοχος με ποσοστό έκπτωσης 57,7%, καθώς το έργο είχε αρχικό προϋπολογισμό 43,2 εκατ. ευρώ.

Απαντώντας, δε, στις ανησυχίες παραγόντων της αγοράς αλλά και δημοτικών συμβούλων για την ποιότητα των εργασιών, λόγω του εντυπωσιακού ποσοστού της έκπτωσης, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Ανδρέας Κουράκης, επισημαίνει ότι, καθ' όλη τη διάρκεια των εργασιών, ομάδα υπηρεσιακών παραγόντων, που θα αποτελείται από οκτώ μηχανικούς και δύο γεωπόνους, θα παρακολουθεί συστηματικά την πορεία του έργου. Παράλληλα, συζητείται τεχνικός σύμβουλος του έργου να οριστεί ο αρχιτέκτονας του έργου, Πρόδρομος Νικηφορίδης, προκειμένου και με την παρουσία του να διασφαλιστεί η πιστή εφαρμογή της μελέτης που ο ίδιος και η ομάδα του έχουν εκπονήσει.

Το έργο αφορά τη δημιουργία πέντε αναψυκτηρίων και οκτώ κήπων, σε συνέχεια αυτών που έχουν ήδη ολοκληρωθεί εδώ και τρία χρόνια στην περιοχή από το Μέγαρο Μουσικής μέχρι τους ναυταθλητικούς ομίλους. Ετσι, από το ύψος του Λαογραφικού Μουσείου και με κατεύθυνση το κέντρο της πόλης, θα δημιουργηθούν οι Κήποι των Γλυπτών, της Μεσογείου, του Οδυσσέα Φωκά, των Εποχών, του Ισκιου, της Αμμου, του Απογευματινού Ηλιου και του Αλέξανδρου.Παράλληλα, προβλέπεται η φύτευση περίπου 2.500 νέων δέντρων κατά μήκος της Παραλίας.
Πηγή:agelioforos.gr