Reworks 2011: Γιατί η Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο μπουζούκια

Το Reworks σύστησε στους Θεσσαλονικείς τη φεστιβαλική κουλτούρα για πρώτη φορά το 2005 και έξι χρόνια μετά συνεχίζει ακάθεκτο να προβάλει ένα ευρύ φάσμα εικαστικών πρωτοβουλιών και μουσικών τάσεων. Τα πάντα όλα, μας λέει ο Τάσος Διόλατζης, μέλος της διοργανώτριας μουσικής κολεκτίβας NON, εκτός από μπουζούκια....

Ξεχάστε ό,τι ξέρατε. Εκεί που φυσά ο βαρδάρης, δε βασιλεύει  μόνο το μπουζούκι. Περίτρανη απόδειξη είναι το Reworks Festival που για έβδομη συνεχή χρονιά φέρνει έναν διαφορετικό αέρα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται ουσιαστικά για μια πλατφόρμα προώθησης νέων τάσεων και καλλιτεχνών που θα μετατρέψει σήμερα και αύριο (16 & 17/9) τον πολυχώρο της Βίλκα σε ένα φεστιβαλικό χωριό.


  Φέτος το «μενού» περιλαμβάνει ζωντανούς ήχους από funk, free style, jazz μέχρι και indie αλλά και video art, κατασκευές, εκθέσεις και ταινίες ενώ κάποια από τα εικαστικά δρώμενα μεταφέρονται για πρώτη φορά στους δρόμους της πόλης και συγκεκριμένα στην πλατεία Αριστοτέλους, στη συμβολή των οδών Ζεύξιδος και Ικτίνου και στο Δημαρχείο. Συνολικά 60 συγκροτήματα και 30 εικαστικοί δίνουν το παρών σε μια γιορτή που εξελίσσεται σε πολιτιστικό θεσμό για τη συμπρωτεύουσα.


«Εκτός από τους διεθνείς καλλιτέχνες, στόχος μας είναι  να γνωρίσουμε τον Έλληνα στον Έλληνα καθώς πολλοί εγχώριοι μουσικοί κάνουν καριέρα στο εξωτερικό παραμένοντας άγνωστοι στη χώρα μας» υποστηρίζει  η «φωνή» της μουσικής κολεκτίβας NON, Τάσος Διόλατζης γνωστός και  ως dj IZON. Από το line-up, βέβαια, του διημέρου ξεχωρίζουν γνωστά, ανερχόμενα «φυντάνια» της ντόπιας εναλλακτικής σκηνής όπως οι Smokey Bandits, Cayetano, Me Wet Calvin και The Boy με τον Felizol. Και αν νομίζετε ότι το Reworks έχει καταφέρει μόνο τους Θεσσαλονικείς να κατευθύνονται προς τη Βίλκα, μόλις δέκα λεπτά από το κέντρο της πόλης, τότε σας παραθέτουμε κάποια στοιχεία που μιλούν από μόνα τους: πέρυσι καταγράφηκαν δύο χιλιάδες ξένοι επισκέπτες με το βορειοελλαδίτικο φεστιβάλ να συγκαταλέγεται στα 10 καλύτερα του κόσμου ενώ τόσο το CNN Traveller όσο και η Sunday Telegraph έχουν τιμήσει το Reworks αφιερώνοντας σε αυτό κάποιες από τις αράδες τους.  


  Το 2005, ωστόσο, όταν η  μουσικοεικαστική γιορτή άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες της, τα πράγματα, ήταν διαφορετικά. «Η Θεσσαλονίκη τότε δεν είχε φεστιβαλική κουλτούρα. Ο κόσμος ερχόταν στις 9 το βράδυ για να με ρωτήσει τι ώρα ξεκινά το ρέιβ πάρτι ή πόσοι κοιτούσαν με απορία το βραχιολάκι εισόδου» θυμάται ο Τάσος Διόλατζης που πλέον δηλώνει συγκινημένος για τη στήριξη ολοένα και περισσότερων Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.


  Τα χαρμόσυνα νέα για τα μέλη της NON ήρθαν τον περασμένο Ιούνιο όταν κλήθηκαν να πάρουν θέση στο European Lab of Festivals που πραγματοποιήθηκε φέτος στη Λιόν της Γαλλίας και εκεί οι ξένοι συμμετέχοντες τους επιβράβευσαν για την προσπάθεια τους την ώρα που η Ελλάδα περνά τόσο σοβαρά οικονομικά ζόρια. «Η Θεσσαλονίκη ήταν γνωστή για το μουσακά, το τζατζίκι, τη θάλασσα και τα μπουζούκια» υποστηρίζει ο dj IZON αλλά τελικά φαίνεται πως τα καρντάσια είναι εδώ για να καταρρίπτουν τους μύθους.


  Αναλυτικά το πρόγραμμα του Reworks 2011 στο http://www.reworks.gr/2011/
cosmo.gr