Έρευνες για φυσικό αέριο και στην Επανομή

Νέους διαγωνισμούς τον Ιούλιο για γεωλογικές έρευνες με σκοπό τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελάιου και φυσικού αερίου σε σε 10 με 12 περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, μεταξύ άλλων σε Έβρο, Καβάλα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη (Επανωμή) , Γρεβενά, Αιτωλοακαρνανία, Μεσσηνία, Αχαΐα και πιθανώς στην Κρήτη, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ.Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη τύπου με θέμα την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

Συγκεκριμένα ο κ.Μανιάτης όταν κλήθηκε να περιγράψει τα οικόπεδα τόνισε:...
«Έβρος, Καβάλα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, να ξέρετε ότι η Θεσσαλονίκη εκτός από το χερσαίο κομμάτι έχει κι ένα ενδιαφέρον τμήμα στην Επανομή με φυσικό αέριο που στο παρελθόν θεωρήθηκε μη αξιοποιήσιμο. Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι τα σημερινά δεδομένα θα έχουν την ίδια αξιολόγηση. Καθόλου σίγουρο. Επίσης, τα Γρεβενά, τα Ιωάννινα τα βγάζουμε ήδη στον αέρα, η Αιτωλοακαρνανία με ενδιαφέρουσα δομή, η Αχαΐα το χερσαίο κομμάτι της προς τον Πατραϊκό, κομμάτι της Καλαμάτας στη Μεσσηνία, ίσως να προχωρήσουμε και στο χερσαίο κομμάτι της Κρήτης που υπάρχουν ενδείξεις και για το οποίο το Τμήμα Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου μας λέει ότι αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσουμε».

Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο). Θα υπογραφεί στα τέλη του μήνα, ανακοίνωσε ο κ.Παπακωνσταντίνου.
Το μνημόνιο μεταξύ των τριών χωρών θα αναφέρεται στις δυνατότητες ηλεκτρικής διασύνδεσης αλλά και στην προοπτική συνεργασίας για τη μεταφορά των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί ή θα ανακαλυφθούν στην Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι και η χώρα μας ξεκινά τώρα τη διαδικασία των ερευνών.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου η κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή Κύπρου-Ισραήλ και οι προοπτικές που διανοίγονται για τη χώρα μας συζητήθηκαν και στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, καθώς δημιουργείται δυνητικά η προοπτική να υπάρξει ένας τρίτος πόλος εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο, πέρα από τη Ρωσία και την περιοχή της Κασπίας.

Ο υπουργός χαρακτήρισε πέραν πάσης προσδοκίας την ανταπόκριση των εταιρειών στον διαγωνισμό για τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Παράλληλα, κινούνται οι διαδικασίες για ερευνητικές εργασίες σε περιοχές της Ελλάδας που είχαν ερευνηθεί και στο παρελθόν και τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον.

Με τη διαδικασία αυτή έχουν προκηρυχθεί ήδη τρεις περιοχές (Πατραϊκός Κόλπος, Κατάκολο, Ιωάννινα) όπου τα υπάρχοντα δεδομένα κάνουν λόγο για 200, 80 και 3 με 4 εκατομμύρια βαρέλια αντίστοιχα και η προθεσμία υποβολής προτάσεων λήγει τον Ιούλιο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο υπουργός και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ ανέφεραν ακόμη ότι:
Τα έσοδα του Δημοσίου κυμαίνονται περίπου στο 40 % της αξίας των κοιτασμάτων που ανακαλύπτονται, όπως προκύπτει ιστορικά από τις συμβάσεις που υπογράφονται διεθνώς.
Η Ελλάδα θα διερευνήσει με όλους τους τρόπους όλα τα κοιτάσματα, σε όλες τις περιοχές που έχει κυριαρχικά δικαιώματα.

Συγκεκριμένα ο ΥΠΕΚΑ τόνισε ότι «η Ελλάδα θα διερευνήσει με όλους τους τρόπους που προσφέρει η τεχνολογία όλα τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, τα οποία έχει σε όλες τις περιοχές που καλύπτονται, προφανώς από το έδαφος της χώρας και από τα κυριαρχικά της δικαιώματα σύμφωνα με τις Διεθνείς Συμβάσεις και νόμους. Το γεγονός ότι έχουμε ξεκινήσει από συγκεκριμένη περιοχή είναι ένα στοιχείο αλλά ισχύει ότι θα διερευνήσουμε όλες μας τις δυνατότητες.

«Αρα και στο Αιγαίο» ρωτήθηκε ο κ.Παπακωνσταντίνου από δημοσιογράφο.

«Νομίζω πως ήμουν απολύτως σαφής» απάντησε ο υπουργός.

Εν τω μεταξύ , έχει συμφωνηθεί με την εταιρία Energean που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου η επέκταση της περιοχής εκμετάλλευσης ενώ θα προχωρήσει και η χρονική επέκταση της σύμβασης. Η εταιρία από κοινού με την Ιταλική Edison ανέλαβαν επίσης την εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου σε εξαντλημένο κοίτασμα του Πρίνου.
Πηγή: rthess.gr