Vampire Facelift – ΑΥΤΟΛΟΓΗ ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕIA

Αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP (πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια). Η σύγχρονη λύση για αντιγήρανση.


Ο Dr. Κωνσταντίνος Καλοκασίδης, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος, Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ, Επιστημονικός συνεργάτης στη Β’ Πανεπιστημιακή Κλινική του Α.Π.Θ, εξηγεί την Αυτόλογη Μεσοθεραπεία που στόχος της είναι η αντιγήρανση αλλά και η καταπολέμηση της τριχόπτωσης...

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το γιατρό στην ιστοσελίδα του www.dermatologist.gr

Λέγοντας αυτόλογο εννοούμε υλικό από τον ίδιο τον οργανισμό. Στην πράξη, με μία απλή αιμοληψία (όπως αυτή που κάνουμε για μία εξέταση αίματος), παίρνουμε μία μικρή ποσότητα αίματος. Το αίμα αυτό φυγοκεντρείται και διαχωρίζεται σε ερυθρά αιμοσφαίρια, πλάσμα, αιμοπετάλια και λευκά αιμοσφαίρια. Αξιοποιούμε το ίδιο το πλάσμα και τους αυξητικούς παράγοντες των αιμοπεταλίων από το αίμα του ασθενούς η δράση των οποίων ενεργοποιείται και ενισχύεται με ειδικό διάλυμα DNA activator.

Αυτό αυξάνει τη διάρκεια ζωής των αιμοπεταλίων και των λευκών αιμοσφαιρίων, ενώ διεγείρουν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος. Έτσι ενισχύεται η δράση των αιμοπεταλίων και έτσι εκκρίνουν περισσότερους αυξητικούς παράγοντες και για μεγαλύτερο διάστημα, ενώ τα κύτταρα του δέρματος πολλαπλασιάζονται και ανανεώνονται.

Vampire Facelift - ΑΥΤΟΛΟΓΗ ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕIA

Οι αυξητικοί παράγοντες των δρουν συνεργικά για την ανάπλαση του δέρματος και πιο συγκεκριμένα επάγουν:

Την αγγειογένεση (άρα πετυχαίνουμε καλύτερη θρέψη και οξυγόνωση του δέρματος), τον πολλαπλασιασμό των επιθηλιακών κυττάρων του δέρματος και την διαφοροποίηση (προσέλκυση και δημιουργία νέων ινοβλαστών που παράγουν εξωκυττάρια ουσία: Κολλαγόνο, ελαστίνη, κλπ)

Τα λευκά αιμοσφαίρια αντιμετωπίζουν τις μολύνσεις και εκκρίνουν και αυτά δικούς τους αυξητικούς παράγοντες που συμπληρώνουν και ενισχύουν τη δράση των αυξητικών παραγόντων των αιμοπεταλίων. Τα θρεπτικά συστατικά του πλάσματος  συμβάλλουν στη θρέψη, ενυδάτωση και σφριγηλότητα του δέρματος και προστατεύουν τα κύτταρα από επιβλαβείς παράγοντες.

111111111111(1)

Σε ποιες περιοχές γίνεται η θεραπεία;

Στο πρόσωπο (μέτωπο, πόδι χήνας, μάγουλα, πηγούνι) στο λαιμό, στο ντεκολτέ, κοιλιά, εσωτερικά και εξωτερικά του μηρού, γόνατο, γλουτούς, ραχιαία επιφάνεια των χεριών.

1flyer KWSTIS neo RU BACK2 αντίγραφο 1clear-of-spider-veins-590x230
Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το γιατρό στην ιστοσελίδα του www.dermatologist.gr

Tι είναι η ενέσιμη μεσοθεραπεία;

Είναι μέθοδος της αισθητικής δερματολογίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση της γήρανσης του δέρματος, της δερματικής χαλάρωσης και των ρυτίδων του προσώπου

Ποια η διαφορά ετερόλογης και αυτόλογης μεσοθεραπείας;

Η παραδοσιακή μεσοθεραπεία είναι η ετερόλογη. Αυτή χρησιμοποιεί ένα κοκτέιλ ουσιών όπως αμινοξέα, μέταλλα, ένζυμα, βιταμίνες, υαλουρονικό οξύ τα οποία εγχύονται ενδοδερμικά με ανώδυνες μικρο-ενέσεις στο χόριο και στόχο έχουν να χαρίσουν λάμψη και ελαστικότητα στο δέρμα.

Λέγοντας αυτόλογο εννοούμε υλικό από τον ίδιο τον οργανισμό. Στην πράξη, με μία απλή αιμοληψία (όπως αυτή που κάνουμε για μία εξέταση αίματος), παίρνουμε μία μικρή ποσότητα αίματος. Το αίμα αυτό φυγοκεντρείται και διαχωρίζεται σε ερυθρά αιμοσφαίρια, πλάσμα, αιμοπετάλια και λευκά αιμοσφαίρια. Ένα μέρος από αυτό το υλικό αφού εμπλουτιστεί με ενεργοποιητές των αιμοπεταλίων χρησιμοποιείται ως υλικό μεσοθεραπείας. Δηλαδή, αξιοποιούμε το ίδιο το πλάσμα και τους αυξητικούς παράγοντες των αιμοπεταλίων από το αίμα του ασθενούς. Λόγω της αυτόλογης φύσης της μεθόδου, η πιθανότητα αλλεργικών αντιδράσεων, αυτοανοσίας κλπ είναι πρακτικά μηδαμινές.

Που βασίζεται η αυτόλογη μεσοθεραπεία ανάπλασης των ιστών (στόχος η καταπολέμηση των σημαδιών της γήρανσης) ;

Στους αυξητικούς παράγοντες των αιμοπεταλίων (πρωτίστως) και δευτερευόντως στα συστατικά του πλάσματος και στα λευκά αιμοσφαίρια που προέρχονται από το αίμα του ασθενούς. Η δράση των παραπάνω ενεργοποιείται και ενισχύεται με ειδικό διάλυμα DNA activator.

Γιατί είναι απαραίτητος ο ενεργοποιητής (δηλαδή το DNA activator);

Το διάλυμα αυτό περιέχει χλωριούχο ασβέστιο.
Το χλωριούχο ασβέστιο ενεργοποιεί τα αιμοπετάλια, έτσι ώστε να εκκρίνουν τους αυξητικούς παράγοντες που έχουν αποθηκευμένους στα κοκκία τους (αποκοκκίωση). Τα ιόντα ασβεστίου που παρέχονται στη μορφή του χλωριούχου ασβεστίου, εκτός από την ενεργοποίηση και αποκοκκίωση των αιμοπεταλίων, λειτουργούν και ως αυξητικός παράγοντας για τα κερατινοκύτταρα.

Τα νουκλεοτίδια DNA, αυξάνουν τη διάρκεια ζωής των αιμοπεταλίων και των λευκών αιμοσφαιρίων, ενώ διεγείρουν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος. Έτσι ενισχύεται η δράση των αιμοπεταλίων, γιατί αυτά «ζουν» περισσότερο και έτσι εκκρίνουν περισσότερους αυξητικούς παράγοντες και για μεγαλύτερο διάστημα, ενώ τα κύτταρα του δέρματος πολλαπλασιάζονται και ανανεώνονται.

Γιατί η θεραπεία ονομάζεται PRP;

To PRP (platelet rich plasma) σημαίνει πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια. Στους αυξητικούς παράγοντες των αιμοπεταλίων και στα ενεργοποιημένα συστατικά του αίματος του ασθενούς βασίζεται η θεραπεία. Είναι λοιπόν μια απολύτως βιολογική θεραπεία.

Οι αυξητικοί παράγοντες των αιμοπεταλίων (κυριότεροι οι EGF, V-EGF, FGF, PDGF, ΤGF-α, TGF-β κ.ά.) δρουν συνεργιστικά για την ανάπλαση του δέρματος και πιο συγκεκριμένα επάγουν:
Την αγγειογένεση (άρα πετυχαίνουμε καλύτερη θρέψη και οξυγόνωση του δέρματος), τον πολλαπλασιαμό των επιθηλιακών κυττάρων του δέρματος και την διαφοροποίηση (προσέλκυση και δημιουργία νέων ινοβλαστών που παράγουν εξωκυττάρια ουσία)

Τα λευκά αιμοσφαίρια αντιμετωπίζουν τις μολύνσεις και εκκρίνουν και αυτά δικούς τους αυξητικούς παράγοντες που συμπληρώνουν και ενισχύουν τη δράση των αυξητικών παραγόντων των αιμοπεταλίων. Τα θρεπτικά συστατικά του πλάσματος (υδατάνθρακες, αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία κλπ) συμβάλλουν στη θρέψη, ενυδάτωση και σφριγηλότητα του δέρματος και προστατεύουν τα κύτταρα από επιβλαβείς παράγοντες (π.χ. αντιοξειδωτικά, αναστολείς πρωτεασών κλπ).

Σε ποιες περιοχές γίνεται η θεραπεία;

Στο πρόσωπο (μέτωπο, πόδι χήνας, μάγουλα, πηγούνι) στο λαιμό, στο ντεκολτέ, κοιλιά, εσωτερικά και εξωτερικά του μηρού, γόνατο, γλουτούς, ραχιαία επιφάνεια των χεριών

Συνδυάζεται η αυτόλογη μεσοθεραπεία με άλλες αγωγές αντιγήρανσης;

Συνδυάζεται ιδανικά με Βοτοx και υαλουρονικά εμφυτεύματα-fillers (για γέμισμα των ρυτίδων)

Πόσες συνεδρίες απαιτούνται;

Το πρωτόκολλο περιλαμβάνει τρεις συνεδρίες ( η δευτερη γίνεται στον μηνα και η τρίτη στο εξάμηνο). Έπειτα μπορούμε να την επαναλαμβάνουμε κάθε 6 μήνες ή και αραιότερα.

Μου φαίνεται ακριβό και «μπελάς» όλη η διαδικασία; Αξίζει να το δοκιμάσω;

Το μείγμα που ετοιμάζουμε αποτελείται από μία μεγάλη ποικιλία αυτόλογων συστατικών και τα συστατικά του DNA activator, συνεπώς είναι πολυδύναμο. Αντίθετα οι ετερόλογες μεσοθεραπείες χρησιμοποιούν ένα μίγμα με μικρή ποικλία ετερόλογων συστατικών (βιταμίνες, αμινοξέα κλπ).Το κόστος δεν είναι υψηλό, αντίθετα η μέθοδος συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρημάτων και χρόνου, επειδή επιταχύνει σημαντικά την αναγέννηση σε σχέση με τις συμβατικές μεθόδους. Τα αποτελέσματά της είναι πιο μακροπρόθεσμα, αφού η μέθοδος ενεργοποιεί τη φυσική αναγέννηση του δέρματος. Ειδικά οι επόμενες συνεδρίες (κάθε 4-6 μήνες) θα γίνονται όλο και αραιότερα, καθώς τα αποτελέσματα θα είναι αθροιστικά. Για τον ίδιο λόγο η εμφάνιση του δέρματος, από αισθητική άποψη, είναι ανώτερη από τις έως τώρα μεθόδους, γιατί το δέρμα δέχεται μία φυσική αναζωογόνηση και όχι τεχνητή.

Σε ποιες περιπτώσεις αντενδείκνυται η αυτόλογη μεσοθεραπεία;

Σε νεοπλασίες-κακοήθειες ,στα χρόνια νοσήματα αίματος (λευχαιμία, θρομβοκυττάρωση κλπ), σε λοίμωξη από HIV, σε ηπατική ή νεφρική νόσο, σε κληρονομικές νόσους του δέρματος (π.χ. κολλαγονώσεις, σύνδρομο Ehlers-Danlos, σύνδρομο Marfan κ.ά). Ακόμα σε βαριές παθολογικές καταστάσεις (π.χ. μετά από βαριά αιμορραγία, χαμηλός αιματοκρίτης, καχεξία κλπ). Τέλος σε άλλα σπανιότερα νοσήματα (κληρονομικά, κολλαγόνου, αυτοάνοσα κλπ).

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το γιατρό στην ιστοσελίδα του www.dermatologist.gr

Dr. Κωνσταντίνος Καλοκασίδης Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. Επιστημονικός συνεργάτης στη Β’ Πανεπιστημιακή Κλινική του Α.Π.Θ.
www.dermatologist.gr