H αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ) εν μέσω μνημονίου και σοβαρών προβλημάτων λειτουργίας του οργανισμού φαντάζει σήμερα ίσως πιο απαραίτητη από ποτέ. Όλοι συμφωνούν πως βρισκόμαστε πλέον σε μια περίοδο όπου επικρατεί απόλυτη ανάγκη αναδιοργάνωσης της αστυνομίας, καθώς το μοντέλο αστυνόμευσης που εφαρμόζεται από την ίδρυση της ΕΛΑΣ μέχρι και σήμερα έχει ξεπεραστεί.
To μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα είναι η κατασπατάληση της αστυνομικής δύναμης σε άλλες ασχολίες εκτός της αστυνόμευσης, με αποτέλεσμα να είναι αποκαρδιωτική η εικόνα που παρουσιάζει στην κοινωνία.
Άφαντοι οι αστυνομικοί
“Στη Θεσσαλονίκη μόλις ένας στους τέσσερις αστυνομικούς συμμετέχει σε περιπολίες και μέτρα, ενώ οι υπόλοιποι φυλάνε κτίρια, προξενεία, εκτελούν υπηρεσίες γραφείου ή επιδίδουν... έγγραφα, και όλα αυτά τη στιγμή που το έγκλημα παρουσιάζει συνεχώς αυξητικές τάσεις και ο πολίτης αισθάνεται πιο ανασφαλής από ποτέ”, καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Θεσσαλονίκη υπηρετούν σήμερα περίπου 4.300 αστυνομικοί, από τους οποίους υπολογίζεται ότι μόνον οι 1.000 βρίσκονται σε 24ωρη βάση στον δρόμο. Πρόκειται για άτομα της ομάδας “ΔΙΑΣ”, για τις περιπολίες των “Ζ”, για μέτρα των ΜΑΤ, για τις περιπολίες και τους ελέγχους της ασφάλειας ή άλλων υπηρεσιών, καθώς και για τη δύναμη της τροχαίας που διευκολύνει την κυκλοφορία ή πραγματοποιεί ελέγχους σε οδηγούς.
“Τα νούμερα είναι σοκαριστικά. Μόνον ένας στους τέσσερις είναι σε περιπολίες και μέτρα. Οι υπόλοιποι πού βρίσκονται; Γι’ αυτό κρίνεται αναγκαία η αναδιάρθρωση. Ο αστυνομικός πρέπει να βγει στον δρόμο και όχι να χάνεται η δύναμη στα γραφεία”, λένε στα επιτελεία της αστυνομίας οι αξιωματικοί.
Καρκινοβατούν οι αλλαγές
Η ηγεσία της ΕΛΑΣ έχει ετοιμάσει εδώ και καιρό μια εκ βάθρων αναδιάρθρωση όλων των υπηρεσιών της σε όλη την επικράτεια, με βάση σύγχρονα οικονομικοτεχνικά στοιχεία. Ταυτόχρονα, η σκέψη ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών που ασχολήθηκαν με το θέμα εστιάζεται σε πολύμορφες αναδιαρθρώσεις των επιτελείων, με κύριο γνώμονα την έξαρση της εγκληματικότητας στην επικράτεια, καθώς και την κοινωνική και οικονομική κατάσταση της κάθε περιοχής.
Στην κορυφή των αλλαγών στην αστυνομία είναι η μετεγκατάσταση των αστυνομικών υπηρεσιών σε ιδιόκτητα κτίρια, κατάλληλα διαμορφωμένα για το έργο και το αντικείμενο των υπηρεσιών.
Οι λόγοι είναι δύο: Πρώτον, για να υπάρξει μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων από ενοίκια, ώστε τα υπάρχοντα κονδύλια να απορροφηθούν αλλού, και, δεύτερον, οι αστυνομικοί που εργάζονται στις υπηρεσίες να βρίσκονται σε χώρους ευχάριστους και ασφαλείς.
Προς το παρόν, βέβαια, καμία κίνηση δεν έχει γίνει, εκτός από την κατάργηση εκατοντάδων αστυνομικών σταθμών σε όλη τη χώρα, μια που η λειτουργία τους πλέον κρίθηκε όχι μόνο αντιοικονομική, αλλά στην ουσία αποτελεί ξεπερασμένη μορφή αστυνομικής μονάδας.
Από τους 600 αστυνομικούς σταθμούς που λειτουργούσαν σε όλη τη χώρα πριν από ενάμιση χρόνο οι 237 καταργήθηκαν, ενώ 328 βρίσκονται σε διαδικασία κατάργησης. Συνολικά θα καταργηθούν 565 αστυνομικοί σταθμοί. Παρέμειναν και λειτουργούν 50 αστυνομικοί σταθμοί σε όλη την επικράτεια, η λειτουργία των οποίων κρίθηκε αναγκαία τόσο για ιστορικούς όσο και για καθαρά αστυνομικούς λόγους, αφού στα νησιά, όπου κυρίως παρέμειναν, δεν υπάρχουν άλλες μονάδες.
Στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης αναδιάρθρωσης συγκροτείται και στη Θεσσαλονίκη υποδιεύθυνση Οργανωμένου Εγκλήματος που θα ανήκει απευθείας στο αρχηγείο, στην οποία θα υπάγονται όλες οι σημερινές, καίριες διευθύνσεις και τα επιτελικά τμήματα της ασφάλειας,
Το μεγάλο ερώτημα αφορά στο αν η αναδιάρθρωση στην ΕΛΑΣ θα προχωρήσει τώρα ή αργότερα σε όλη τη χώρα.
ΠΟΑΣΥ
Τη δημιουργία μιας νέας αστυνομίας, που δεν θα μοιάζει σε τίποτε με το σημερινό υδροκέφαλο μοντέλο και χωρίς τη γραφειοκρατία, πρότεινε η ΠΟΑΣΥ, που καταθέτει για πρώτη φορά τις θέσεις της για την αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες βασίζονται σε μια μελέτη δεδομένων από το 2000 που εκπόνησε ο δρ Πολιτικών Ασφάλειας Παντείου Πανεπιστημίου Γιώργος Παπακωνσταντής
Στη μελέτη καταγράφονται τα κυριότερα προβλήματα του σώματος, υποβάλλονται τολμηρές προτάσεις αναδιοργάνωσης με γνώμονα την ανάδειξη μιας νέας ελληνικής αστυνομίας, απαλλαγμένης από τις αδυναμίες του παρελθόντος, σύγχρονης, ποιοτικής, αποτελεσματικής και με κοινωνική αναγνώριση και αποδοχή.
Προτείνεται μεταξύ άλλων να αλλάξει η διαδικασία επιλογής της ηγεσίας (αρχηγού-υπαρχηγού), η οποία θα πρέπει να εγκρίνεται από ένα διευρυμένο σώμα, όπως είναι η αρμόδια επιτροπή για τη δημόσια διοίκηση της Βουλής, ενώ αναγκαία θεωρείται και η ίδρυση ενός διακομματικού εθνικού συμβουλίου αντεγκληματικής πολιτικής και ασφάλειας.
Σύμφωνα με τη μελέτη, που παρουσιάστηκε στο τελευταίο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ, το αρχηγείο θα πρέπει να περιλαμβάνει τον αρχηγό, τον υπαρχηγό και τις βασικές διευθύνσεις, ενώ σε όλη τη χώρα θα υπάρχουν 13 γενικές διευθύνσεις περιφέρειας. Επίσης, προτείνεται να δημιουργηθούν αστυνομικά κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών, στα οποία θα απευθύνονται οι πολίτες για κάθε είδους αστυνομικής δικαιοδοσίας διοικητικό έγγραφο, ενώ η βασική μονάδα-κύτταρο της αστυνομίας δεν θα είναι πια το αστυνομικό τμήμα, αλλά οι κινητές περιπολούσες μονάδες, που θα έχουν προκαθορισμένη αρμοδιότητα χώρου και συγκεκριμένες αρμοδιότητες.
Άλλες προτάσεις
Ακόμη, προτείνεται η κατάργηση όλων των ειδικών ομάδων αστυνόμευσης και η καθιέρωση μιας ενιαίας μορφής αστυνόμευσης για όλη την επικράτεια, από περιπολίες με τη χρήση δικύκλων και αυτοκινήτων. Στην ίδια πρόταση τονίζεται ότι οι αστυνομικοί θα πρέπει να εισάγονται με τις πανελλήνιες εξετάσεις και να φοιτούν σε σχολή επιστημών ασφάλειας για τέσσερα χρόνια, χωρίς να θεωρείται ότι έχουν προσληφθεί. Στη συνέχεια θα κάνουν μειωμένη στρατιωτική θητεία έξι μηνών και κατόπιν θα προσλαμβάνονται με διαδικασία ΑΣΕΠ στην Ελληνική Αστυνομία ή στη Δημοτική Αστυνομία ή θα μπορούν να ασχοληθούν στον ιδιωτικό τομέα ως προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών ασφάλειας, εφόσον δεν απορροφηθούν στο δημόσιο.
Πλήρης αναδιάρθρωση στη Θεσσαλονίκη
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη για άμεσο ξεκίνημα, καθώς η συνολική αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών φαίνεται ότι πάει πιο πίσω.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται η κατάργηση δεκάδων αστυνομικών τμημάτων και υπηρεσιών στην Κεντρική Μακεδονία, ώστε να εξοικονομηθεί προσωπικό.
Μόνο στον νομό Θεσσαλονίκης υπάρχει πρόταση για την κατάργηση τουλάχιστον είκοσι αστυνομικών τμημάτων, ενώ οι αστυνομικοί ζητούν ακόμη να καταργηθούν δύο με τρία τμήματα σε κάθε νομό της Κεντρικής Μακεδονίας και να συγχωνευτούν υπηρεσίες, ώστε να αποδεσμευτούν κτίρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τη φύλαξη και λειτουργία μίας μόνον υπηρεσίας απαιτούνται σε καθημερινή βάση τουλάχιστον δέκα άτομα, δηλαδή τρεις σκοποί, γραμματέας, αρχειοθέτης, αξιωματικός υπηρεσίας, διοικητής και υποδιοικητής και φυσικά ένα με δύο άτομα για την επίδοση εγγράφων, με συνέπεια να μην υπάρχουν αστυνομικοί για περιπολίες.
Η πρόταση που έχει υιοθετηθεί και από την ηγεσία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης στη Θεσσαλονίκη προβλέπει τη λειτουργία περίπου 15 αστυνομικών τμημάτων αντί για 35 που λειτουργούν σήμερα, προκειμένου να μπει φρένο σε σπατάλες και να γίνει εμφανής η αστυνομική παρουσία στους δρόμους της πόλης.
πηγή:www.makthes.gr
πηγή:www.makthes.gr