Δεν φαίνεται να βλέπουν φως στο τούνελ της ύφεσης οι βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απαισιοδοξία για το επόμενο εξάμηνο είναι διάχυτη, η συρρίκνωση των πωλήσεων δεν φαίνεται να έχει τέλος, ενώ η αδυναμία για προσλήψεις συνεχίζει να υφίσταται...
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500) της εταιρίας Interview για τον Μάρτιο διαμορφώνεται στο -38, έναντι -31 τον φετινό Φεβρουάριο και -29 τον Μάρτιο του 2010 (η χειρότερη επίδοση με -46 τον Ιούνιο του 2010). Την ίδια ώρα κατά μία μονάδα υποχώρησε τον Μάρτιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, μετά την ανάκαμψη των δύο προηγούμενων μηνών, και διαμορφώθηκε στις 78,4 μονάδες. Σύμφωνα με την έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η εν λόγω πτώση οφείλεται κυρίως στην επιδείνωση του κλίματος στις κατασκευές, καθώς στους λοιπούς τομείς οι μεταβολές είναι οριακές. Από την άλλη πλευρά βελτιώνεται ελαφρώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη, με τον σχετικό δείκτη να σημειώνει την υψηλότερη τιμή του τελευταίου επταμήνου.
Ουδέν νεότερο από το μέτωπο της απασχόλησης
Οι επιχειρηματίες που απάντησαν στις ερωτήσεις του NGBI 500 για τον Μάρτιο επισημαίνουν ότι θα πραγματοποιήσουν προσλήψεις με το οριακό ποσοστό του 3%. Τον Φεβρουάριο ήταν ακόμη χειρότερα τα πράγματα, καθώς το ποσοστό στη σχετική απάντηση ήταν στο 0%. Μικρότερη είναι η πρόθεση απολύσεων, η οποία προσεγγίζει το 22% (26% τον Φεβρουάριο), ενώ αυξάνεται έστω και ελάχιστα το ποσοστό όσων επιχειρήσεων θα διατηρήσουν ανέπαφο το προσωπικό τους και φτάνει το 75% (έναντι 74%).
Ακόμη, οι επιχειρήσεις απάντησαν τον Μάρτιο πως η κατάστασή τους είναι κακή σε ποσοστό 55% (έναντι 47% τον Φεβρουάριο), καλή απάντησε το 13% (11%) και ικανοποιητική το 33% (43%). Για τους επόμενους έξι μήνες εκτιμούν πως η κατάστασή τους θα είναι καλύτερη σε ποσοστό 16% (12%).
Χειρότερη εικόνα για το προσεχές εξάμηνο “βλέπει” το 49% (37%) των ερωτώμενων, ενώ αμετάβλητη το 35% (51%).
Όσον αφορά τον τζίρο των επιχειρήσεων, τον Μάρτιο του 2011 απαντούν ότι αυξήθηκε το 13% (12%), μειώθηκε το 61% (59%) και παρέμεινε ο ίδιος το 26% (29%).
Χαμηλότερη απόδοση... για τις μικτές και τις μεταποιητικές
Αναλύοντας τα αποτελέσματα του NGBI 500 Μαρτίου 2011 κατά κλάδο, οι μικτές επιχειρήσεις και οι μεταποιητικές-βιομηχανικές δίνουν τις πιο αρνητικές απαντήσεις όσον αφορά την υφιστάμενη κατάσταση και την προοπτική τους για το επόμενο εξάμηνο. Μεγάλα προβλήματα με την τρέχουσα κατάστασή τους έχουν και οι εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ διαφαίνεται κάποια “αισιοδοξία” τους για το επόμενο εξάμηνο. Για το ζήτημα της απασχόλησης δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας, με μηδενική ή οριακή διάθεση προσλήψεων από όλους τους κλάδους.
Η μεταποίηση-βιομηχανία κρίνει σε ποσοστό 62% (μακράν μπροστά απ’ όλους τους κλάδους) πως η κατάστασή της θα είναι χειρότερη το επόμενο εξάμηνο, διατηρεί το υψηλότερο ποσοστό πρόθεσης απολύσεων τον επόμενο μήνα και παρουσιάζει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (62%) συρρίκνωσης του τζίρου.
Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών με τις απαντήσεις τους αναδεικνύουν την καλύτερη υφιστάμενη εικόνα σε σχέση με όλους τους άλλους κλάδους, καθώς ανθίστανται πιο αποτελεσματικά στην κρίση (παρόλο που και αυτές πλήττονται καίρια σε επίπεδο τζίρου), όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις μετρήσεις του NGBI 500 από τον Οκτώβριο του 2009.
Ανάσα η σύνοδος, αλλά είμαστε ακόμα οι πιο απαισιόδοξοι Ευρωπαίοι
Για τρίτο κατά σειρά μήνα ανακάμπτει τον Μάρτιο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης και διαμορφώνεται στις -66,2 μονάδες (από -67,3 μονάδες), σύμφωνα με την έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Τα θετικά αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της 11ης Μαρτίου και η εξάλειψη του φόβου περί πτώχευσης της χώρας, που είχε καλλιεργηθεί, φαίνεται να συγκράτησαν την έντονη απαισιοδοξία των ελλήνων καταναλωτών. Σαφώς, ακόμα δεν μπορεί να διαμορφωθεί ουσιαστική αλλαγή τάσης, καθώς οι ενδείξεις για σύντομη έξοδο από την κρίση παραμένουν αδύναμες, με αποτέλεσμα την επιφυλακτικότητα των καταναλωτών.
Έτσι, οι έλληνες καταναλωτές παραμένουν οι πιο απαισιόδοξοι Ευρωπαίοι για περισσότερο από ένα έτος, ενώ ακολουθούν με διαφορά είκοσι μονάδων και άνω η Ρουμανία, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία και η Μάλτα. Οι μέσοι ευρωπαϊκοί δείκτες περιορίζονται οριακά στην ΕΕ και την ευρωζώνη και διαμορφώνονται αντίστοιχα στις -12,8 και -10,6 μονάδες. Από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, οκτώ (Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Αυστρία, Φιλανδία, Σουηδία) παρουσιάζουν τον Μάρτιο θετικούς δείκτες καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Στο μεταξύ, οι προβλέψεις των ελλήνων καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες βελτιώνονται οριακά τον Μάρτιο, με το σχετικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις -55 μονάδες (από -56), στη λιγότερο αρνητική επίδοση του τελευταίου επταμήνου.
- Ποιος αποταμιεύει πλέον; Ήπια πτώση καταγράφεται στην πρόθεση για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -60,2 μονάδες (από -58,9), στη δεύτερη καλύτερη επίδοση του τελευταίου εξαμήνου μετά τον Φεβρουάριο। Από τους έλληνες καταναλωτές, τέσσερις στους πέντε δεν θεωρούν πιθανή την αποταμίευση το επόμενο 12μηνο, ενώ το 18%-19% το τελευταίο δίμηνο τη θεωρεί αρκετά ή πολύ πιθανή. Οι σχετικοί δείκτες σε ΕΕ και ευρωζώνη περιορίζονται επίσης στις -5 και -7,1 μονάδες αντίστοιχα.
- ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ