Σειρήνες για τον Βιεϊρίνια!!


Το πρόβλημα ρευστότητας του ΠΑΟΚ ανοίγει την όρεξη επίδοξων αγοραστών...

Περίοδο ισχνών αγελάδων διανύει το ελληνικό πρωτάθλημα, το οποίο μαστίζεται από κρίση προϋπάρχουσα της γενικότερης που ταλαιπωρεί τη χώρα σε όλα τα επίπεδα. Οι μεγάλες ομάδες, παρόλο που είχαν τα περιθώρια από το 2000 ώς τώρα, δεν κατάφεραν να προβλέψουν την επιδείνωση, με αποτέλεσμα σήμερα να μην είναι σε θέση να καλύψουν τα χρέη προηγούμενων χρόνων. Ο ΠΑΟΚ δεν είναι εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Η διοίκηση του Θόδωρου Ζαγοράκη πληρώνει αμαρτίες του παρελθόντος. Παρά τις τεράστιες προσπάθειες που κάνει τα τελευταία τρία χρόνια το οικονομικό άνοιγμα παραμένει. Η εύκολη λύση, θα ήταν να πουλήσει το μεγαλύτερο της περιουσιακό στοιχείο, τον Αντελίνο Βιεϊρίνια. Κάτι που δεν θέλει ούτε ο Ζαγοράκης, ούτε ο κόσμος...
Τα τελευταία δύο χρόνια ο Πορτογάλος έχει μπει στο στόχαστρο ελληνικών και ευρωπαϊκών ομάδων, αλλά πέρα από φήμες, δημοσιεύματα και αντικρουόμενες δηλώσεις δεν υπήρξε τίποτε ουσιαστικό. Η διοίκηση του ΠΑΟΚ δεν δέχθηκε επίσημη πρόταση από κανέναν, πολύ περισσότερο κλήση για να μπει σε συζητήσεις πώλησης του νεαρού διεθνή ποδοσφαιριστή. Αυτό που είναι απόλυτα βέβαιο είναι πως ο δικέφαλος ποτέ δεν κρέμασε πωλητήριο στον Βιεϊρίνια, σε αντίθεση με όσα ακούγονται κατά καιρούς.
Ισορροπία λόγων και έργων
Η αξία ενός παίκτη στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο ανεβαίνει με τις εμφανίσεις και τις επιδόσεις του. Πέρα από αυτό, υπάρχει και το μάρκετιγκ, το οποίο στηρίζεται σε δημόσιες δηλώσεις ανθρώπων του χώρου. Στην περίπτωση του Πορτογάλου η πιο πρόσφατη ήταν η τοποθέτηση του τεχνικού της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο οποίος υπογράμμισε την αξία του Βιεϊρίνια, διευκρίνισε όμως πως “το ποσό με τον οποίο τον κοστολογεί ο ΠΑΟΚ δεν θα το έδινε η ομάδα”. Ο Σλούτσκι αναφερόταν στην υψηλότατη ρήτρα που έχει θέσει ο ΠΑΟΚ στον Πορτογάλο, σχεδόν αποτρεπτική για ελληνικούς και ευρωπαϊκους συλλόγους χαμηλού και μεσαίου επιπέδου. Πέρα από την παράμετρο της οικονομικής ρήτρας, που είναι σε επίπεδο απλησίαστο για πολλούς, η ρεαλιστική προσέγγιση αναφέρει πως ο Βιεϊρίνια θα μπορούσε να παραχωρηθεί για συνολικό ποσό 5.000.000 ευρώ. Η εικόνα αυτή δημιουργείται από την Πορτογαλία, εξαιτίας του γεγονότος πως η πρώην ομάδα του διατηρεί ποσοστό δικαιωμάτων σε περίπτωση πώλησης και, όπως είναι λογικό, πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση. Αντίθετα ο ΠΑΟΚ, που γνωρίζει καλά ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις η σιωπή είναι η σωστή στάση, δεν αλλάζει την τοποθέτησή του: Όλοι πωλούνται, αρκεί η τιμή να είναι καλή.
Μόνο αυτός τα λέει καλά
Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο σήμερα έχει έναν κανόνα: το χρήμα. Όλα γι’ αυτό γίνονται και από αυτό όλα εξαρτώνται. Όσο περισσότερο ρευστό ρέει, τόσο κατοχυρώνεται η επιτυχία. Όταν ρευστότητα δεν υπάρχει, το μόνο που μπορούν να κάνουν οι ομάδες είναι να συντηρούνται. Στην περίπτωση του ΠΑΟΚ το πρόβλημα ρευστότητας είναι πραγματικό και φαίνεται πως φέτος δεν θα λυθεί εύκολα, αν δεν μειωθεί κι άλλο το μπάτζετ. Αν θα χρειαστεί να πουληθεί παίκτης για να κλείσει η σεζόν, αυτό ακόμη δεν μπορεί να υπολογιστεί. Αυτή η κατάσταση όμως είναι που προσφέρει έδαφος για φημολογία πωλήσεων.
Οι υποψήφιοι αγοραστές
Στη λίστα των υποψήφιων αγοραστών του Βιεϊρίνια πρόσφατα προστέθηκαν άλλες δύο ιταλικές ομάδες. Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι Ουντινέζε και Φιορεντίνα δείχνουν ενδιαφέρον, αλλά μόνο ο χρόνος και οι εξελίξεις θα αποδείξουν αν πίσω από τις πληροφορίες υπάρχει αλήθεια. Στη συνολική εικόνα του θέματος πρέπει να προστεθεί άλλη μία παράμετρος. Μερίδα οπαδών του ΠΑΟΚ έχει δηλώσει κάθετα αντίθετη στην πώληση του Βιεϊρίνια, γεγονός που λαμβάνει υπόψη της η διοίκηση του δικεφάλου διότι απλά δεν είναι σε θέση να αδιαφορήσει: διαχειρίζεται χρήματα και των φιλάθλων, οπότε είναι δέσμια και υπόλογη για κάθε απόφαση. Το παζλ Βιεϊρίνια θα ήταν ημιτελές αν δεν υπήρχε και η δική του άποψη: “Ακούω διάφορα, αλλά δεν με απασχολούν”, είπε ο Πορτογάλος. “Κανείς δεν ήρθε σε μένα για να μου μιλήσει για άλλη ομάδα. Έχω συμβόλαιο, αν με φωνάξουν για ανανέωση, τότε θα με απασχολήσει. Προς το παρόν έχουμε αγώνες μπροστά μας”. Ξεκάθαρα πράγματα, εντελώς αντίθετα από τη θολή εικόνα που συντηρούν οι αντικρουόμενες πληροφορίες.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ