Συμφωνία της ΕΥΑΘ με την Aguas de Portugal


Πάγωμα τιμολογίων εισηγείται η εταιρεία στο δημόσιο για το 2011

Την τεχνογνωσία της κρατικής εταιρείας ύδρευσης της Πορτογαλίας, "Aguas de Portugal" (AdP) φαίνεται να ‘ζήλεψε’ η Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) ...
η οποία αμέσως μετά το Πάσχα αναμένεται να προχωρήσει στην υπογραφή συμφώνου προθέσεων με την πορτογαλική εταιρεία.
Αντικείμενο του συμφώνου , στο οποίο δεν αποκλείεται να προσχωρήσει ως τρίτο μέρος και η ΕΥΔΑΠ, είναι η παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου και τεχνογνωσίας. Μάλιστα η συνεργασία ΕΥΑΘ και AdP, ενδέχεται να αποκτήσει πιο ουσιαστικές βάσεις, που θα μεταφραστεί στη σύσταση θυγατρικής εταιρείας από την ΕΥΑΘ στην οποία οι Πορτογάλοι δεν αποκλείεται να έχουν και μετοχική συμμετοχή. Ωστόσο το σενάριο αυτό θα ευοδωθεί αν και εφόσον οι δύο εταιρείες προχωρήσουν σε κοινά έργα στα Βαλκάνια και τη Βόρεια Ελλάδα.
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε., Νίκος Παπαδάκης. Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι η διοίκηση της ΕΥΑΘ θα προτείνει στο βασικό μέτοχο (ελληνικό δημόσιο) το “πάγωμα” των τιμολογίων νερού του 2011 στα επίπεδα του 2010, κατά τη γενική συνέλευση του Ιουνίου, ενώ διατύπωσε την εκτίμηση ότι η τρέχουσα χρήση θα κλείσει με τζίρο και κέρδη μεγαλύτερα του 2009 για την εταιρεία.
Παράλληλα, η ΕΥΑΘ βάζει στο “παιχνίδι” των παγίων (υποδομών) ύδρευσης τους δήμους. “Όπου πάει η ΕΥΑΘ από εδώ και πέρα, θα κρατάνε οι δήμοι την ευθύνη των παγίων και η ΕΥΑΘ θα έχει τη διαχείριση” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδάκης.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι ο διαγωνισμός για την επέκταση της ΕΥΑΘ στις τηλεπικοινωνίες βγαίνει ξανά “στον αέρα”, με την εκ νέου αναζήτηση συνεργάτη, που θα έχει την απαιτούμενη τεχνογνωσία και δυνατότητα για μάνατζμεντ και πρόσθεσε ότι, μέσα στο 2011, πρόκειται να ανατεθούν δύο εργολαβίες για την καταγραφή του απαρχαιωμένου δικτύου της ΕΥΑΘ..
H ΕΥΑΘ σε τροχιά εκσυγχρονισμού
Από τις αρχές Μαΐου, οι καταναλωτές θα μπορούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους σε οποιαδήποτε τράπεζα και από το τέλος του ίδιου μήνα με πιστωτική κάρτα, μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας. Εντός του 2011, έμφαση θα δώσει η ΕΥΑΘ και στο θέμα της συντήρησης του “γερασμένου” βιολογικού καθαρισμού στη Σίνδο. “Το 2011 θα αρχίσουμε, χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση των καταναλωτών, να συντηρούμε κάποιες από τις δεξαμενές. Μία φέτος και στο εξής από δύο ετησίως” σημείωσε ο κ. Παπαδάκης.
Επιφυλάξεις για την ιδιωτικοποίηση
Η ΕΥΑΘ περιλαμβάνεται στο "μενού" του περίφημου προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, με το οποίο η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα αντλήσει έσοδα ύψους 50 δισ। ευρώ. Ο επικεφαλής της εταιρείας, όμως, Ν. Παπαδάκης, διατηρεί σαφείς επιφυλάξεις. Όπως είπε χθες, επί του παρόντος η διοίκηση της εισηγμένης δεν έχει δεχτεί την παραμικρή όχληση από την κυβέρνηση για την αποκρατικοποίησή της. Πρόσθεσε δε ότι, σε ευαίσθητες περιπτώσεις μονοπωλιακών αγαθών, όπως το νερό, η ιδιωτικοποίηση δεν είναι η μόνη λύση και συμπλήρωσε ότι, αν τελικά είχε διατεθεί στο παρελθόν το προγραμματισμένο 23% και το μάνατζμεντ της ΕΥΑΘ, η αξία του deal “δεν θα υπερέβαινε σε καμία περίπτωση τα 50-100 εκατ. ευρώ”.
www.makthes.gr