“Πόσοι από εσάς σκεφτήκατε να φύγετε από την Ελλάδα;”. Το κάδρο γέμισε με εκατοντάδες σηκωμένα χέρια, αυτό όμως έχει πάψει να εκπλήσσει στις μέρες μας. Η έκπληξη στο 2ο TEDx Τhessaloniki (όπου εκτυλίχθηκε η παραπάνω σκηνή) ήταν ότι περισσότερα από 500 άτομα πλήρωσαν εισιτήριο 25 ευρώ έκαστος για να ακούσουν “ιδέες που αξίζει να διαδοθούν”.
Το γεγονός αποτυπώνει τη ζωτική ανάγκη των νέων, κυρίως, ανθρώπων να αντλήσουν από κάπου αισιοδοξία, να ακούσουν καινοτόμες ιδέες και να προσθέσουν ένα γιατί μπροστά από το αφοριστικό όχι και ένα ερωτηματικό αμέσως μετά.
“Γιατί όχι;” αυτό ήταν το μότο της δεύτερης διοργάνωσης TEDx Thessaloniki, η οποία συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης σε blogs, twitter, facebook αλλά και σε παρέες νεολαίων. Το παρακολούθησαν σχεδόν 700 άτομα, ενώ τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί μέρες πριν. Έπειτα από επτά ώρες, οι περισσότεροι βγήκαν από την αίθουσα του “Ολύμπιον” κρατώντας ένα βιβλίο δώρο, έχοντας χαμόγελο και θετική ενέργεια. Το ερώτημα “γιατί όχι;” να έχει μετουσιωθεί σε “γιατί όχι να μην μπορούμε να τα καταφέρουμε;”. Αυτό έκανε και η ομάδα των εθελοντών που δούλεψε σχεδόν έναν χρόνο, και τα πήγε περίφημα ως προς τα οργανωτικά.
Το δικό της “γιατί όχι;” είπε η Γκαμπριέλα Σάινερ, όταν βρέθηκε από τη Βιέννη στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα και έπειτα στις Πρέσπες. Οι ντόπιοι τη θεώρησαν “ή τρελή ή κατάσκοπο”, όμως η ίδια δημιούργησε το Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών, το οποίο ξαναζωντάνεψε τον απομονωμένο τόπο με πολιτιστικές δράσεις και φιλοξενία εθελοντών από όλη την Ευρώπη.
“Στον Βορρά έχουν διοξείδιο του άνθρακα που θέλουν να ξεφορτωθούν, στον Νότο των PI.G.S. έχουμε ήλιο. Γιατί να μην τα αξιοποιήσουμε για παραγωγή καυσίμων;”. Ο άνθρωπος που έθεσε το ερώτημα, ο δρ Θανάσης Κωνσταντόπουλος, έχει αναπτύξει με την ομάδα του αυτήν την καινοτόμα τεχνολογία εδώ στη Θεσσαλονίκη! Με τον ήλιο αποσπά το υδρογόνο από το νερό και προσθέτοντας τον άνθρακα από το CO2 παράγει υδρογονάνθρακες, κοινώς καύσιμα.
Χέρια ψηλά
Η εμπνευσμένη ομιλία του Ονίκ Παλαντζιάν, venture capitalist (επενδυτή υψηλού ρίσκου), ήταν αυτή που δίχασε το κοινό, προκαλώντας ενθουσιώδη σχόλια αλλά και γκρίνιες. Με σπουδές στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και εμπειρία δύο δεκαετιών σε μεγάλες εταιρείες σε ΗΠΑ και Ευρώπη, επέστρεψε στη γενέτειρά του Ελλάδα “για όσα εδώ θεωρούμε δεδομένα αλλά μου έλειπαν στο εξωτερικό”. Ήταν αυτός που κάλεσε όσους σκέφτονται να φύγουν από τη χώρα να σηκώσουν τα χέρια ψηλά και προσπάθησε να πείσει ότι υπάρχουν περισσότεροι λόγοι για να μείνεις και να ανακαλύψεις την ευδαιμονία εδώ, παρά να φύγεις. Αν και πετυχημένος επιχειρηματίας, για τον ίδιο ο Νο 1 παράγοντας ευτυχίας δεν είναι η καριέρα αλλά η προσωπική ζωή -η οικογένεια, τα παιδιά, οι φίλοι, οι μικρές χαρές όπως ο ήλιος και οι χαρές της φύσης, οι απλές και αυθεντικές σχέσεις. Όσο για την επαγγελματική επιτυχία, προέτρεψε το κοινό να ακολουθήσει τη συνταγή... των εφοπλιστών: πολύ καλή γνώση της δουλειάς, πολλές ώρες εργασίας και φιλότιμο. Η μικρή λεπτομέρεια της ύπαρξης κεφαλαίου, βεβαίως, απουσίαζε.
Η ηθοποιός και σκηνοθέτης Ελένη Δημοπούλου κάλεσε όλους τους θεατές να καλύψουν τα μάτια τους με μια μαύρη κορδέλα, για να παρακολουθήσουν την ομιλία της χωρίς να βλέπουν! Έτσι θέλησε να διηγηθεί την εμπειρία της από τη θεατρική ομάδα optimistes, μια μεικτή ομάδα βλεπόντων και τυφλών. “Πρώτα ορίζεις τον κοινό τόπο που θες να μοιραστείς και μετά κάνεις τις απαραίτητες μετατοπίσεις αν θες να εξερευνήσεις τη ζωή του άλλου”. Διαδρομή που ακολουθεί κανείς σε οτιδήποτε ανοίκειο, είτε άνθρωπος είναι είτε κατάσταση ζωής.
Ο Ρομπ Τόμσον, επικεφαλής του τμήματος ντιζάιν της Νokia, “συνέστησε” στο κοινό νέα υλικά ή υλικά ιδωμένα από μια άλλη ματιά -γιατί όπως υποστήριξε και τα υλικά έχουν προσωπικότητα.
Το α- και το δυνατό
Μια από τις πιο εμπνευσμένες και γεμάτες αισιοδοξία ομιλίες ήταν του Παναγιώτη Χρυσοβέργη, ο οποίος όταν στα 13 του έμεινε παραπληγικός, είπε το δικό του “γιατί όχι;”. “Σκέφτηκα ότι εμείς πρέπει να 'απαιτήσουμε' από την κοινωνία προσβασιμότητα, κυκλοφορώντας στου δρόμους”. Σήμερα με μια ομάδα φίλων του έχουν δημιουργήσει έναν φορέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα την “Άλλη Όψη” με σκοπό να βοηθήσει άτομα με αναπηρία να μάθουν να ζουν με την αναπηρία τους. “Επέλεξα ο ίδιος να ζω τη ζωή μου, όχι η αναπηρία για μένα” είπε και αυτό να ζω τη ζωή, όχι να με ζει όπως θέλει αυτή”.
Μέσα από τρεις ιστορίες ανθρώπων, η συγγραφέας και καθηγήτρια Διπλωματικής στη Νομική Αθηνών Λένα Διβάνη σημείωσε ότι το αδύνατο από το δυνατό απέχει μόνο ένα γράμμα, αρκεί να μην έχουμε αφήσει τους άλλους “να μας στριμώξουν σε ένα κοστουμάκι με στερεότυπα για το τι μπορούμε να κάνουμε και τι όχι. Ό,τι είμαστε, είναι επειδή το έχουμε φανταστεί”, είπε.
Ο Τιμ Μπράντσο, ανταποκριτής Τεχνολογίας των “Financial Times”, διηγήθηκε την ιστορία του Silicon Roundabout, μιας υποβαθμισμένης γειτονιάς στο Λονδίνο, που μέσα σε τρία χρόνια έγινε το κέντρο καινοτομίας των επιχειρήσεων πληροφορικής, όπως του Μoshi monsters (παιδικού Facebook), του Badoo και του Tweet deck. “Γιατί όχι να μη γίνει και η Θεσσαλονίκη Thessilicon Valey;” διερωτήθηκε, ερώτημα που σηκώνει πολλή συζήτηση.
Η καλλιτέχνης Ιλέιν Μπότσφορντ Βελισαροπούλου ανέδειξε το ζήτημα της δημιουργικότητας στην καθημερινότητα και της αισθητικής εκπαίδευσης, καλώντας το κοινό να ζωγραφίσει κάτι σε ένα χαρτί και να το δώσει στους διπλανούς του... έτσι για τη χαρά της δημιουργίας(!).
Οι παραγωγοί Νίνα-Μαρία Πασχαλίδου και Νίκος Κατσαούνης παρουσίασαν το project Prism 2010, ένα ντοκιμαντέρ που συμμετέχουν 14 διαφορετικοί φωτορεπόρτερ, αποτυπώνοντας το πώς βιώνουν την κρίση οι Έλληνες σε διαφορετικά σημεία της χώρας.
Ο αγρότης - επιχειρηματίας Μιχάλης Ζουλουμίδης μοιράστηκε με το κοινό την ιστορία της σπιρουλίνας και έδειξε ότι μια επιχειρηματική ιδέα, όσο απίθανη και να φαίνεται, με σωστό σχεδιασμό μπορεί να είναι κερδοφόρα.
Ο Στιβ Γκρόουβ, επικεφαλής του τμήματος Ειδησεογραφίας και Πολιτικής της YouTube απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού μέσω video και επικεντρώθηκε στις αλλαγές που φέρνουν τα νέα μέσα στην ενημέρωση και την πολιτική. Με τη βοήθεια των νέων μέσων, ο δημοσιογράφος του “Guardian” Πολ Λιούις εντόπισε αυτόπτες μάρτυρες και εξιχνίασε δύο φόνους, έρευνα που τον ανέδειξε ως τον καλύτερο δημοσιογράφο της Βρετανίας. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο νέο επίπεδο διαφάνειας και λογοδοσίας που φέρνουν τα νέα μέσα στη δημόσια ζωή αλλά τόνισε την ανάγκη ο δημοσιογράφος να ξεκαθαρίσει από το χάος του Ίντερνετ τις αξιόπιστες πηγές.
Τέλος, ο Κόλιν Φάλκονερ διευθυντής καινοτομίας του Foyer Federation, μιας διεθνούς ΜΚΟ με στόχο την κοινωνική ένταξη νέων με παρεκκλίνουσα συμπεριφορά, μίλησε για το αρχαιοελληνικό τάλαντο και το συνέδεσε με το ταλέντο, ως συναλλακτική αξία, δηλαδή ως αξία για επένδυση. Ποιες ιστορίες, πεποιθήσεις και στερεότυπα μας κάνουν αυτό που είμαστε; “Όλοι έχουμε κάποιο ταλέντο. Πάντα να βλέπετε τις δυνατότητες, όχι τα μειονεκτήματα” ήταν η προτροπή του Κόλιν Φάλκονερ.
Κάνε την καινοτομία πράξη
“Δράσε ωσάν η πράξη σου να κάνει τη διαφορά. Την κάνει”. Με τη φράση αυτή του πρωτοπόρου αμερικανού ψυχολόγου και φιλοσόφου Ουίλιαμ Τζέιμς ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Γ. Γραμματίδης αναφέρθηκε στο δικό του όραμα για την αλλαγή νοοτροπίας στη χώρα μας και ανακοίνωσε ότι το επιμελητήριο, σε συνεργασία με τη Cisco, διοργανώνει τον διαγωνισμό “Make Innovation Work - Κάνε την καινοτομία πράξη”. “Υποβάλετε το δικό σας πρωτότυπο επιχειρηματικό πλάνο που πιστεύετε ότι μπορεί να κάνει την Ελλάδα ανταγωνιστική”, σημείωσε. Οι προτάσεις θα πρέπει να αναφέρονται στους τομείς: α) πράσινη ενέργεια, β) εναλλακτική γεωργία, γ) τουρισμό, δ) μεταφορές και ναυτιλία. Το πρώτο βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο 100.000 δολαρίων, ενώ τα υπόλοιπα τρία από υπηρεσίες τεχνολογικής υποστήριξης αξίας 10.000 δολαρίων και άλλες παροχές, ενώ θα εξασφαλιστεί προνομιακή διαδικασία αδειοδότησης fast track για την υλοποίησή τους. Η προθεσμία υποβολής προτάσεων λήγει στις 16 Μαΐου. Πληροφορίες στο www.miw.gr
- Το TED και τα TED x. Το TED είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, αφιερωμένος σε “Ιδέες που αξίζει να διαδοθούν”. Ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια στην Καλιφόρνια ως τετραήμερο συνέδριο και έκτοτε προβάλλει και υποστηρίζει ιδέες και πρωτοβουλίες που βοηθούν να αλλάξει ο κόσμος γύρω μας- είτε σε μικρή είτε σε μεγάλη κλίμακα. Συγκεντρώνει κορυφαία μυαλά και ανθρώπους της δράσης που πρέπει να αναπτύξουν τις ιδέες τους μέσα σε 18 λεπτά, αυστηρά. Μεταξύ αυτών ήταν οι Μπιλ Γκέιτς, Αλ Γκορ, Γκόρντον Μπράουν, Ιζαμπέλ Αλιέντε, σερ ΡίτσαρντΜπράνσον κτλ. Το TED λαμβάνει χώρα στο Long Beach της Καλιφόρνιας με μετάδοση στο Palm Springs, ενώ το TEDGlobal στην Οξφόρδη. Το TED απονέμει ένα χρηματικό βραβείο σε άτομα με εμπνευσμένες και εξέχουσες ιδέες που μπορούν να αλλάξουν κάτι στον κόσμο, ώστε να καταφέρουν να τις πραγματοποιήσουν. Τα TEDx είναι ανεξάρτητα events σε όλο τον κόσμο, που μοιράζονται την ίδια φιλοσοφία με το TED. Ανάμεσα στα 20 πρώτα βρίσκεται και το TEDxAthens, ενώ το TEDxThessaloniki πραγματοποιήθηκε φέτος για δεύτερη φορά.
- www.makthes.gr