Σε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους, κινήθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, μέσω της οποίας ζήτησε την υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου. Υποσχέθηκε δημοψήφισμα για τις μεγάλες αλλαγές το Φθινόπωρο...
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε με μία φράση ώστε να εξηγήσει - αιτιολογήσει γιατί ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης, χωρίς όμως να μιλήσει για την κρίσιμη ημέρα, όταν από την κυβέρνηση οικουμενική και ενότητας καταλήξαμε στον ανασχηματισμό.
"Ζήτησα την ανανέωση της εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου, γιατί η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι", τόνισε ο Πρωθυπουργός, ξεκινώντας τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.
Προχώρησε άμεσα σε νέα έκκληση για εθνική συνεννόηση και μάλιστα για να αναδείξει πως η συνεννόηση είναι το ζητούμενο, προχώρησε σε συγκεκριμένες παραδοχές.
Για αρχή, σημείωσε ότι το χρέος και τα ελλείμματα, αποτελούν εθνικό πρόβλημα και το χρέος μας θέτει υπό ιδιότυπη οικονομική κηδεμονία.
"Ας συμφωνήσουμε και ως βάση της εθνικής συνεννόησης ότι πρώτοι εμείς χρειάζεται να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας και να φύγουμε από την εξάρτηση που μας προστατεύει από την χρεοκοπία", ενώ πρόσθεσε:
"Ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης για να αναλάβουμε κάθε δράση εμείς οι Έλληνες ώστε η Ελλάδα του αύριο να μην εξαρτάται από δάνειες δυνάμεις".
Ζήτησε συναίνεση ο κ. Παπανδρέου και για την οργανωμένη αντιμετώπιση του χρέους, ώστε να μην οδηγηθεί η Ελλάδα σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.
"Είχαμε τρεις επιλογές. Πρώτη την χρεοκοπία, δεύτερη την έξοδο από το ευρώ, τρίτη τη βοήθεια από το μηχανισμό στήριξης που δημιουργήσαμε".
"Έδωσα μάχη για να στηθεί εκ του μηδενός ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης και την μάχη αυτή την κερδίσαμε μαζί με τον ελληνικό λαό".
Τρίτη παραδοχή, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, είναι ότι το χρέος και τα ελλείμματα είναι το σύμπτωμα της ασθένειας και όχι η αιτία.
Επιχείρησε λίγο μετά να βάλει στη σωστή θέση τα πράγματα, αρνούμενος πως οι ως τώρα προσπάθειες έπεσαν στο κενό.
"Είναι εύκολο να τα ισοπεδώνουμε όλα και να λέμε αβασάνιστα ότι αποτύχαμε...Έχουμε σοβαρά και θετικά αποτελέσματα...Έπιασαν τόπο οι θυσίες του λαού", σημείωσε χαρακτηριστικά, κάνοντας όμως επί της ουσίας υπέρβαση, αφού από το "έχουμε και σοβαρά και θετικά αποτελέσματα", μετέβη στο οι θυσίες του λαού έπιασαν τόπο.
Εντούτοις, είναι σημαντικό, πως ζήτησε επίσης ψήφο εμπιστοσύνης για να μπορέσει να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία για το ελληνικό χρέος.
Και κράτησε για το τέλος το καλύτερο. Με μία φράση του σηματοδότησε είτε μια εντελώς νέα πορεία για τον τόπο και τη χώρα είτε ένα μεγάλο πυροτέχνημα.
Ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος το φθινόπωρο "για τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον τόπο".
news247