Θεσσαλονίκη: Φρένο στην ανεξέλιγκτη επέκταση του σχεδίου πόλεως

«Φρένο» στις επεκτάσεις των σχεδίων πόλεως και παρεμβάσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ώστε να αποφευχθεί η ερήμωση στο εσωτερικό της και να αναστραφεί η τάση μετακίνησης του πληθυσμού προς την περιφέρεια...
, συνθέτουν τη φιλοσοφία του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης.

Ωστόσο επιφυλάξεις εκφράζουν αυτοδιοίκηση και φορείς που κάνουν λόγο για υποβάθμιση συγκεκριμένων περιοχών, αναμενόμενο κλείσιμο επιχειρήσεων και αποθάρρυνση επενδυτών.
Το μοντέλο της «συμπαγούς πόλης» που επιδιώκεται για τη Θεσσαλονίκη παρουσίασε ο πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Σταθακόπουλος, στη σημερινή ειδική συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, παρουσία των εκπροσώπων των επιμελητηρίων και φορέων της πόλης.
«Πρέπει να παύσουμε τις επεκτάσεις γιατί υπάρχει υπερβάλλουσα πρόβλεψη χωρητικότητας, μεγαλύτερη από ό,τι φαίνεται να δικαιολογείται σήμερα», είπε ο κ. Σταθακόπουλος και τόνισε ότι αναπλάσεις, πεζοδρομήσεις και αξιοποιήσεις συγκεκριμένων σημείων της πόλης μπορούν να κάνουν το κέντρο της πόλης πιο εύκολα διαχειρίσιμο και κοινωνικά βιώσιμο. Την παραπάνω τάση υποστήριξε ο Μανώλης Βλαχογιάννης από την πλευρά του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
Ωστόσο, προβληματισμό φαίνεται να δημιουργεί ο όρος «οργανωμένοι υποδοχείς» που αναφέρεται σε περιοχές όπου θα αναπτυχθούν συγκεκριμένες χρήσεις όπως η κατοικία ή η βιοτεχνική δραστηριότητα. Επιφυλάξεις για υποβάθμιση περιοχών, κλείσιμο υπαρχουσών επιχειρήσεων και αποθάρρυνση επενδυτών εξέφρασε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Παναγιώτης Παπαδόπουλος.
Εξάλλου, ο επικεφαλής της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης τόνισε ότι το πνεύμα του Ρυθμιστικού Σχεδίου συναντά τις ανάγκες της οικονομίας και όχι τις ανάγκες των πολιτών.
Το θέμα θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής και την Πέμπτη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας που θα λάβουν αποφάσεις επί του Ρυθμιστικού Σχεδίου, στο πλαίσιο της διαδικασίας διαβούλευσης.