Θεσσαλονίκη: «Αλωνίζουν» οι διαρρήκτες το καλοκαίρι

«Πονοκέφαλο» για τις αστυνομικές αρχές αποτελούν τα αυξημένα κρούσματα μικροδιαρρήξεων και κλοπών που καταγράφονται τους μήνες του καλοκαιριού στα αστικά κέντρα, αλλά και στα τουριστικά θέρετρα...



Σπασμένα τζάμια αυτοκινήτων από τα οποία έχουν αφαιρεθεί χρηματικά ποσά και ραδιόφωνα, παραβιασμένες πόρτες κατοικιών απ' όπου έχουν κάνει «φτερά» τιμαλφή και ηλεκτρονικές συσκευές, αλλά και καταγγελίες εμπόρων για μικροκλοπές ρούχων και τροφίμων από τα ράφια των μαγαζιών τους, έχουν μπει πλέον στην ημερήσια διάταξη.


Στη Χαλκιδική, τον κατεξοχήν τουριστικό προορισμό για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, η αύξηση της μικροεγκληματικότητας συνδέεται, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, με την αθρόα εισροή αθιγγάνων από τη Βουλγαρία. «Πρόκειται συνήθως για άτομα που έρχονται εδώ από τις αρχές της άνοιξης στη Χαλκιδική και απασχολούνται σε διάφορες εργασίες. Αυτοί συνήθως “χτυπούν” αυτοκίνητα των λουομένων που βρίσκονται σε απομακρυσμένες παραλίες, αφαιρώντας ό,τι βρουν μέσα», περιγράφει στον «ΑτΚ» αξιωματικός της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χαλκιδικής.


Σε εξοχικές κατοικίες


Στο στόχαστρο των δραστών μπαίνουν συχνά εξοχικές κατοικίες, εμπορικά καταστήματα, ακόμη και καλώδια από τα οποία αφαιρείται ο χαλκός. «Η αστυνόμευση στην περιοχή είναι ιδιαίτερα αυξημένη αυτό το διάστημα, αλλά τα συγκεκριμένα περιστατικά επηρεάζουν το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη», συμπληρώνουν πηγές της Αστυνομίας. Σύμφωνα με τους ίδιους, η δράση των επιτηδείων εντοπίζεται κυρίως στην Καλλικράτεια, τη Σωζόπολη, τα Μουδανιά και άλλες περιοχές σε μικρή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη. «Δεν αποκλείουμε, λοιπόν, και το ενδεχόμενο να πρόκειται για άτομα τα οποία πηγαινοέρχονται από τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να ''αδειάσουν'' σπίτια κι αυτοκίνητα», καταλήγει.


Ελεγχόμενη παραμένει η κατάσταση στο νομό Πιερίας, καθώς όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές η γεωγραφία της παραλιακής ζώνης επιτρέπει τον πλήρη έλεγχο αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια δράσης στους επιτηδείους. «Ακόμη, βέβαια, δεν έχει ξεκινήσει κανονικά η τουριστική περίοδος λόγω του ότι δε βοήθησαν και οι καιρικές συνθήκες. Από εδώ και πέρα αναμένουμε να αυξηθούν οι επισκέπτες της Πιερίας κι ελπίζουμε η κατάσταση στο επίπεδο της μικροεγκληματικότητας να παραμείνει ως έχει», συμπληρώνουν.






Στο δήμο Θερμαϊκού, το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε πριν από λίγες ημέρες, όταν ένας δράστης επιχείρησε να αφαιρέσει τα προσωπικά αντικείμενα των λουομένων. Η Αστυνομία επιλήφθηκε της υπόθεσης και ο δράστης συνελήφθη μέσα σε λίγες ώρες. «Ηταν το πρώτο περιστατικό για το φετινό καλοκαίρι και θα προσπαθήσουμε να είναι και το τελευταίο. Πέρυσι είχαμε διάφορα περιστατικά μικροκλοπών στις παραλίες, αλλά μέχρι στιγμής, λόγω και της μειωμένης τουριστικής κίνησης, η κατάσταση είναι σταθερή και ελεγχόμενη. Η Αστυνομία περιπολεί σε καθημερινή βάση στις παραλίες, ενώ το έργο μας συνδράμουν και οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ», ανέφεραν στον «Α» αξιωματικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θερμαϊκού.


Την ώρα του μπάνιου


Τα Σαββατοκύριακα, όταν αυξάνονται οι λουόμενοι στην παραλία της Ασπροβάλτας, κάνουν την εμφάνισή τους και οι διάφοροι επιτήδειοι. Η δράση τους επικεντρώνεται στην κλοπή των προσωπικών αντικειμένων των τουριστών την ώρα που αυτοί βρίσκονται στη θάλασσα ή στη διάρρηξη των οχημάτων που είναι παρκαρισμένα σε απόμερα σημεία. Σύμφωνα με τις τοπικές αστυνομικές αρχές, πάντως, μέχρι στιγμής τα κρούσματα είναι περιορισμένα και οι έλεγχοι πρόκειται να ενταθούν μετά τις 20 Ιουλίου, όταν αναμένεται και η μεγαλύτερη προσέλευση των λουομένων.


Πώς μπορείτε να προστατεύσετε την περιουσία σας


Δεν είναι και λίγοι, όμως, οι διαρρήκτες οι οποίοι προτιμούν να μην... πάνε διακοπές και εκμεταλλευόμενοι την απουσία του κόσμου να αναπτύξουν τη δράση τους εντός πόλης. «Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να φεύγουμε για διακοπές και επιστρέφοντας να ανακαλύπτουμε ότι κάποιοι άνοιξαν το σπίτι μας αφαιρώντας ό,τι είχαμε μέσα», αναφέρει ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ, Νίκος Τσεμπερλίδης. Μάλιστα, για την αποφυγή τέτοιων δυσάρεστων περιστατικών, το Κέντρο προχώρησε στην δημοσιοποίηση ορισμένων μέτρων προστασίας: «Πρώτα πρώτα είναι πολύ σημαντικό να τοποθετούμε στο σπίτι μας κάποιο από τα συστήματα συναγερμού τα οποία διατίθενται στην αγορά. Για πρόσθετη ασφάλεια, ιδιαίτερα όταν είμαστε σπίτι και κοιμόμαστε με ανοιχτά παράθυρα (λόγω ζέστης), ένας περιφερειακός αυτόματος, με ανιχνευτή κίνησης, μπορεί να μας προστατέψει από... απρόσκλητους επισκέπτες. Ακόμη, καλό είναι να ζητάμε από ένα γείτονα ή ένα φίλο ν' ανοίγει τα παντζούρια μας κάπου κάπου, να βάζει μουσική και να αδειάζει το γραμματοκιβώτιό μας από την αλληλογραφία», αναφέρει στον «Α». Σε περίπτωση, ωστόσο, που κάποιος πέσει θύμα διάρρηξης, το ΚΕΠΚΑ συμβουλεύει τους πολίτες να καταγγείλουν άμεσα στην Αστυνομία την κλοπή, περιγράφοντας με λεπτομέρειες τον τρόπο εισόδου των διαρρηκτών στο σπίτι και τα πράγματα που αυτοί αφαίρεσαν. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το να μην αγγίζουμε τα αντικείμενα στους χώρους που κινήθηκαν οι δράστες, μέχρι να έρθει η Σήμανση, ούτε τα διαρρηκτικά εργαλεία και αντικείμενα που, πιθανόν, εγκατέλειψαν οι δράστες.
 Πηγή: aggelioforos.gr