Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ κλιμάκωσε την αντιπαράθεση για το δεύτερο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας μεταθέτοντας την ευθύνη αποκλειστικά στις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης...
Σε περίπτωση που η απόφαση των κυβερνήσεων οδηγήσει σε μερική, ή, ολική στάση πληρωμών «πρέπει οι κυβερνήσεις να φροντίσουν ώστε να τεθούν στη διάθεση του συστήματος του ευρώ διασφαλίσεις τις οποίες θα μπορεί να αποδεχτεί» λέει ο κ. Τρισέ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Financial Times Deutschland ‚ (FTD), που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας.
Με την παρέμβασή του αυτή ο κ. Τρισέ απαντά στα σενάρια λύσεων που προκρίνουν «κούρεμα» του χρέους της Ελλάδας, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μερική, ή, ολική στάση πληρωμών, γράφει η εφ. FTD.
Για την περίπτωση αυτή η ΕΚΤ ανήγγειλε ότι δεν θα αποδέχεται ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για να διασφαλίζει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. Αυτό θα είχε ως συνέπεια την κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
«Οι κυβερνήσεις φέρουν για αυτό την ευθύνη», τόνισε ο κ. Τρισέ στη συνέντευξή του.
«Οι κυβερνήσεις έχουν προειδοποιηθεί απερίφραστα και με όλα τα μέσα. Το έχω δηλώσει δημόσια. Στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων εξήγησα πολλάκις με λεπτομέρειες, ότι σε περίπτωση στάσης πληρωμών μιας χώρας δεν μπορούμε να αποδεχόμαστε πλέον τα κρατικά ομόλογα ως κανονικούς τίτλους εγγύησης. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει, στην περίπτωση αυτή, να παρέμβουν και να το διορθώσουν. Αυτό είναι το καθήκον τους», είπε ο κ. Τρισέ. Αποσαφήνισε δε, ότι στο ζήτημα αυτό η ΕΚΤ δεν πρόκειται να κάνει κανένα συμβιβασμό.
«Για μας δεν είναι αποδεκτό να ριψοκινδυνεύσουμε το ρόλο μας ως άγκυρα σταθερότητας και εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη και την Ευρώπη», τόνισε ο κ. Τρισέ.
«Εάν μια χώρα περιέλθει σε στάση πληρωμών, δεν μπορούμε να δεχτούμε τους κρατικούς της τίτλους ως ενέχυρο, διότι σύμφωνα με την άποψη του Συμβουλίου της ΕΚΤ περιστέλλεται η ικανότητά μας να λειτουργούμε ως άγκυρα εμπιστοσύνης και σταθερότητας», διευκρίνισε ο κ. Τρισέ.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ απέρριψε και την ιδέα της θέσπισης ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Το Συμβούλιο της ΕΚΤ εξέτασε διάφορες προτάσεις θέσπισης ευρωομολόγων, «προς το παρόν δεν τις συμμερίζεται», είπε ο κ. Τρισέ.
Πρόσθεσε δε, ότι «τώρα προέχει να αξιοποιήσουμε άριστα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας: Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και ένα ποιοτικό άλμα στην επιτήρηση της οικονομικής πολιτικής των χωρών της Ευρωζώνης.
Επιπρόσθετα, πρέπει τα προγράμματα προσαρμογής για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να υλοποιηθούν αποφασιστικά. Επίσης ο μηχανισμός σταθερότητας EFSF πρέπει να αξιοποιηθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ελαστικότητα και αποτελεσματικότητα».
Παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζει η σημερινή κατάσταση, ο κ. Τρισέ δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον της ΕΕ. Όπως είπε, «βεβαίως και μπορούν οι Ευρωπαίοι να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση».
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ πήρε σαφείς αποστάσεις από την κριτική που ασκείται στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ ότι εξαιτίας καθυστερήσεων είναι συνυπεύθυνη για την κλιμάκωση της παρούσας κρίσης. Ερωτηθείς αν συμμερίζεται αυτή την εκτίμηση, ο κ. Τρισέ είπε: «Επ ουδενί. Θεωρώ μία τέτοια συζήτηση στη σημερινή κατάσταση παντελώς λανθασμένη».