Αύριο η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη


Άνοιξε χθες τις πύλες του το Φεστιβάλ της Νεολαίας Συνασπισμού της Θεσσαλονίκης, στο πρώην στρατόπεδο “Κόδρα” της Καλαμαριάς και η ανταπόκριση των πολιτών ήταν ιδιαιτέρως θετική, ενώ οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν αύριο με...
την ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ και της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στις 8 το βράδυ.
Νωρίτερα χαιρετισμό θα απευθύνει ο γραμματέας του Κ.Σ. της νεολαίας του ΣΥΝ Νάσος Ηλιόπουλος, ενώ στις μουσικές σκηνές του Φεστιβάλ θα εμφανιστούν οι Γ Χαρούλης, Μακεδονική Φανφάρα, το συγκρότημα της Πριγκιπέσσας και οι Χρ. Μητρέντζης, Σαμπάχ και Ταξυδιώτες.
Το κεντρικό σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ είναι: “Να γυρίσουμε τον κόσμο ανάποδα!”, ενώ το πρώην στρατόπεδο “Κόδρα” μεταμορφώθηκε σε τόπο συνάντησης συλλογικοτήτων και πολιτών που αντιτίθενται στο πρότυπο οργάνωσης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής που θέτει τα κέρδη πάνω από τις ανάγκες των ανθρώπων. Αντιρατσιστικές και μεταναστευτικές οργανώσεις, πρωτοβουλίες κατοίκων και δημοτικές κινήσεις, οικολογικές και φεμινιστικές οργανώσεις, πολιτικά έντυπα, αλλά και πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις δίνουν το “παρών” και προβάλλουν τις απόψεις τους για έναν άλλο κόσμο πιο ανθρώπινο.
Σήμερα στις μουσικές σκηνές του φεστιβάλ θα εμφανιστούν οι Στ. Δρογώσης, Σπ. Γραμμένος, Imam Baildi, Φ. Βελεσιώτου, Kazoo, Rasta Youth, ενώ οι Δ. Νικολούδης και Γ. Τσολακίδης θα παρουσιάσουν ένα αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία και Α. Καρακότας θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στους Μ. Ρασούλη και Ν. Παπάζογλου. Παράλληλα στους χώρους συζήτησης ο βουλευτής Τ. Κουράκης, ο πρόεδρος του ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ Γ. Κρεστενίδης, το μέλος Επιτροπής κατάληψης Πολυτεχνείου Ξάνθης στο νόμο 815 για τα ΑΕΙ Ν. Μπάρκας και η Μαρουλία Μπούρου, μέλος του συντονιστικού γενικών συνελεύσεων και καταλήψεων ΑΠΘ, θα μιλήσουν με θέμα “Από τον νόμο 815 στον νόμο Διαμαντοπούλου”. Η δημοτική κίνηση “Θεσσαλονίκη - Ανοικτή Πόλη” διοργανώνει δύο συζητήσεις, μία για την “Κρίση του κόσμου της εργασίας στη Θεσσαλονίκη” και μία για τα “100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης: Ιστορία και κινήματα πόλης”. Για αύριο έχουν προγραμματιστεί οι συζητήσεις για τους αντιρρησίες συνείδησης και τα νέα δεδομένα και για τη διεκδίκηση του θαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης.