Ξεκινά το φεστιβάλ της Νεολαίας του ΣΥΝ στη Θεσσαλονίκη

Αλλάζει “στέκι” φέτος το Φεστιβάλ της Νεολαίας Συνασπισμού της Θεσσαλονίκης που ξεκινά σήμερα και μετακομίζει από το λεγόμενο “Πάρκο των σκύλων” της νέα παραλίας, στο στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριά. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή με την ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ και της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Όπως τονίζουν οι διοργανωτές του το Φεστιβάλ “θα αποτελέσει μία φωνή αντίστασης, μία φωνή πολιτιστικής αντι-πρότασης ενάντια στη λογική του κέρδους, μία φωνή αλληλεγγύης ενάντια στην κρίση!” και καλούν όλους τους νέους, αλλά και τις παλαιότερες γενιές από αύριο και μέχρι την Κυριακή να επισκεφθούν τους χώρους του.

Το κεντρικό σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ είναι “Να γυρίσουμε τον κόσμο ανάποδα!”. Όπως τονίζουν οι νεολαίοι του ΣΥΝ, “ας κάνουμε την κρίση ευκαιρία ανατροπής. Ενάντια στην κερδοφορία όλων αυτών που τόσα χρόνια ζουν σε βάρος μας, να φτιάξουμε μια κοινωνία που θα χωρά τα όνειρα και τις ανάγκες μας. Τα όνειρα και τις ανάγκες του κόσμου της δουλειάς και της νεολαίας με όπλο μας τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη. Δύο λέξεις που με σταθμό το Φεστιβάλ μας θα τις κάνουμε πραγματικότητα για να γυρίσουμε τον κόσμο ανάποδα”.

Σημειώνουν ότι το πρώην στρατόπεδο “Κόδρα” θα γεμίσει με άτομα και συλλογικότητες που αντιτίθενται ευθέως στο πρότυπο οργάνωσης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής που θέτει τα κέρδη πάνω από τις ανάγκες των ανθρώπων. Αντιρατσιστικές και μεταναστευτικές οργανώσεις, πρωτοβουλίες κατοίκων και δημοτικές κινήσεις, οικολογικές και φεμινιστικές οργανώσεις, πολιτικά έντυπα, αλλά και πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις, θα βρουν έκφραση στις τρεις μέρες των δραστηριοτήτων του.

Παράλληλα το φεστιβάλ της Νεολαίας Συνασπισμού αποτελεί μια πρόταση για τη συνολική αναβάθμιση της αισθητικής κουλτούρας, διά μέσου της προβολής ενός μοντέλου ψυχαγωγίας, χωρίς να χρειάζεται να υπηρετήσει τις ανάγκες της αγοράς.


Τρεις μέρες με μουσική και συζητήσεις

Τις τρεις ημέρες στις μουσικές σκηνές του Φεστιβάλ θα εμφανιστούν, με αρχή την σήμερινη, οι Χειμερινοί Κολυμβητές, Π. Θεοχαρίδης, The Speakeasies Swing Band, Γ. Αετόπουλος, Φ.Θεοδωρίδης, Λαιστρυγόνες και μαθητικά συγκροτήματα. Το Σάββατο οι Στ. Δρογώσης, Σπ. Γραμμένος, Imam Baildi, Φ Βελεσιώτου, Kazoo, Rasta Youth, ενώ οι Δ. Νικολούδης και Γ. Τσολακίδης θα παρουσιάσουν ένα αφιέρωμα στο Νίκο Καββαδία και Α. Καρακότας θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στους Μ. Ρασούλη και Ν. Παπαζογλου. Την Κυριακή θα εμφανιστούνοι οι Γ. Χαρούλης, Μακεδονική Φανφάρα, το συγκρότημα της Πριγκηπέσσας, Χρ. Μητρέντζης, Σαμπάχ και Ταξυδιώτες.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις με ενδιαφέροντα θέματα, όπως “Πλατείες και άμεση δημοκρατία” με ομιλητές τον συγγραφέα Ν. Σεβαστάκη και τον αντιπρόεδρο του Παγκόσμιου Εναλλακτικού Φόρου, Mamduh Habashi. Μαθητές και νεολαίοι του ΣΥΝ θα συζητήσουν για “Το σχολείο που εμείς ονειρευόμαστε”, ενώ το Σάββατο ο βουλευτής Τ. Κουράκης, ο πρόεδρος του ΕΣΔΕΠ - ΑΠΘ Γ. Κρεστενίδης και μέλος της Επιτροπής Κατάληψης Πολυτεχνείου Ξάνθης στο νόμο 815 για τα ΑΕΙ θα μιλήσουν με θέμα “από τον νόμο 815 στο νόμο Διαμαντοπούλου”.

“Η κρίση του κόσμου της εργασίας στη Θεσσαλονίκη” και “100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης: Ιστορία και κινήματα πόλης” είναι δύο συζητήσεις που διοργανώνει η δημοτική κίνηση Ανοιχτή Πόλη Θεσσαλονίκης, ενώ την Κυριακή, πριν από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα και του γραμματέα του Κ.Σ. της Νεολαίας του ΣΥΝ Νάσου Ηλιόπουλου, θα πραγματοποιηθούν οι συζητήσεις για τους αντιρρησίες συνείδησης και τα νέα δεδομένα και για τη διεκδίκηση του θαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης.
Πηγή: Seleo.gr