''Ουρές'' πολιτών στη Θεσσαλονίκη για δωρεάν γάλα, τυρί και γιαούρτι

Η διαμαρτυρία των κτηνοτρόφων, έφερε στο σημείο εκατοντάδες πολίτες διαφόρων ηλικιών...

Με έναν διαφορετικό τρόπο αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν οι κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας για τις πολύ χαμηλές τιμές στις οποίες ζητάνε τα προϊόντα τους οι μεσάζοντες που τα προωθούν στην αγορά.

Με τη χαρά από το αναπάντεχο μεσημεριανό γεύμα ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους, εκατοντάδες άνθρωποι, συνωστισμένοι γύρω από την καρότσα ενός αγροτικού, περιμένουν με αγωνία - μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης - να πάρουν ένα κεσεδάκι γιαούρτι, λίγο τυρί σε αλουμινόχαρτο ή ένα μικρό μπουκάλι φρέσκο γάλα.

«Εχω πολύ καιρό να φάω τυρί», μας εκμυστηρεύεται μια ηλικιωμένη, η οποία μετά από λίγο επιστρέφει για δεύτερη μερίδα. Το τυρί έχει την... τιμητική του, ενώ οι ουρές είναι πιο χαλαρές στο γάλα και το γιαούρτι.

Οι κτηνοτρόφοι βγήκαν χτες το μεσημέρι στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους απέναντι στο κράτος και τις γαλακτοβιομηχανίες, οι φωνές τους όμως υπερκαλύφθηκαν από το πλήθος που συγκεντρώθηκε γύρω τους, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν αντιλήφθηκαν ότι επρόκειτο για διαμαρτυρία και δέχθηκαν τα προϊόντα τους στο πρόχειρο υπαίθριο συσσίτιο ως «θείο δώρο».

«Πάρτε με τις κάμερες, δείξτε πού μας έχουν καταντήσει, πού έχουμε φτάσει», φώναζαν οργισμένοι κάποιοι από τους συγκεντρωμένους, απευθυνόμενοι τηλεοπτικές κάμερες.

Σε όσους έχουν ανάγκη

Η διαμαρτυρία - χάπενινγκ των κτηνοτρόφων μετατράπηκε αυτόματα σε συλλαλητήριο φτώχειας, με δεκάδες εξαθλιωμένους, αλλά και αρκετούς που τα φέρνουν βόλτα δύσκολα να δέχονται με ευχαρίστηση το γιαούρτι ή το τυρί που τους πρόσφεραν οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής, του Κιλκίς και άλλων περιοχών της Μακεδονίας.

«Το περιμέναμε ότι ίσως εξελιχθεί έτσι, όμως θέλαμε να μοιράσουμε τα προϊόντα αυτά στον κόσμο που έχει ανάγκη και να δείξουμε το πρόβλημα που υπάρχει», τόνισε ο Δημήτρης Καμπούρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων που οργάνωσε την εκδήλωση.

Σε μία ώρα!

Ηλικιωμένοι, αλλά και νέοι, γιαγιάδες με τα εγγόνια τους, οικογένειες και μοναχικά άτομα, περικύκλωσαν τα τρία φορτηγάκια από τα οποία οι κτηνοτρόφοι ξεφόρτωναν και μοίραζαν περίπου 1.000 μπουκαλάκια γάλα του μισού λίτρου, σχεδόν 900 κεσεδάκια γιαούρτι και 200 κιλά τυρί, συνολικά περίπου 1 τόνο γαλακτοκομικών προϊόντων, τα οποία εξαφανίστηκαν σε λιγότερο από μία ώρα.

«Μας έχουν φτάσει σε σημείο να βουλιάζουμε. Είμαι αγανακτισμένος. Οι πολιτικοί κατάντησαν το λαό μας να ζητιανεύει», διαμαρτυρήθηκε συνταξιούχος του ΙΚΑ. «Δυσκολευόμαστε όλοι με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, όμως χρειάζεται λίγη ελπίδα για τα Χριστούγεννα», σημείωσε νεαρή γυναίκα που προμηθεύτηκε ένα μπουκάλι γάλα. «Για τα εγγόνια μου ήρθα. Είναι στο σπίτι και θα είναι καλό να τους πάω ένα γάλα», συμπλήρωσε ηλικιωμένη, συνταξιούχος του ΟΓΑ. «Να πώς μας κατάντησε το ΠΑΣΟΚ. Είναι ντροπή ένα μπουκάλι νερό να κοστίζει περισσότερο από ένα μπουκάλι γάλα. Πρέπει να ντρέπονται που δε στηρίζουν τους κτηνοτρόφους», διαμαρτυρήθηκε ναυτικός που περιμένει να βγει στη σύνταξη.

Στα λόγια όλων των πολιτών ξεχειλίζει η οργή για τις κυβερνήσεις, τους πολιτικούς, τα μέσα ενημέρωσης, όλους όσοι θεωρεί ο καθένας ότι ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση.

Φτηνότερο το γάλα

Οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση στις πληρωμές τους από τις γαλακτοβιομηχανίες, οι οποίες παράλληλα πιέζουν για χαμηλότερες τιμές στο γάλα.

«Διαμαρτυρόμαστε για τις γαλακτοβιομηχανίες που πιέζουν για να κατεβάσουν περίπου 10 λεπτά το λίτρο την τιμή του πρόβειου γάλακτος, κάτω από τα 90 λεπτά, του κατσικίσιου στα 55 και του αγελαδινού - παρόλο που παρατηρείται έλλειψη - περίπου στα 40 λεπτά το λίτρο. Θα δεχόμασταν αυτές τις μειώσεις, αν αντίστοιχα μείωναν και τις τιμές του καταναλωτή. Καταγγέλλουμε και το πολιτικό κατεστημένο που στηρίζει τις γαλακτοβιομηχανίες και δεν παίρνει μέτρα στήριξης της αγοράς. Θα μπορούσε εύκολα μέσα σε ένα χρόνο να αυξηθεί το ζωικό κεφάλαιο και αυτό να συμβάλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση», τόνισε ο κ. Καμπούρης. «Οι Ελληνες κτηνοτρόφοι παραμένουμε στα χωριά, παράγουμε τα προϊόντα και καλούμε τον κόσμο αν δεν μπορεί να έρχεται να τα αγοράζει από εμάς σε μισές τιμές. Οι μεσάζοντες κερδίζουν από 200% έως 400% από τις τιμές που μας δίνουν», συμπλήρωσε ο Στυλιανός Βογιατζής, πρόεδρος των κτηνοτρόφων Αν. Θεσσαλονίκης.

«Οι περισσότεροι παραγωγοί παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Μάιο για το γάλα που έχουν δώσει. Επιπλέον, τις ημέρες αυτές διαπραγματευόμαστε τις τιμές των αμνοεριφίων για τα Χριστούγεννα. Φαίνεται πως θα είναι χαμηλότερες από πέρσι περίπου στα 5,5 - 6 ευρώ το κιλό», δήλωσε ο Γιάννης Παναγιωτίδης, πρόεδρος των κτηνοτρόφων του Λαγκαδά και παραγωγός βιολογικών γαλακτοκομικών προϊόντων.

Νέες κινητοποιήσεις

Η Πανελλήνια Ενωση Κτηνοτρόφων θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις σήμερα το μεσημέρι με παραστάσεις διαμαρτυρίας στις περιφερειακής διοικήσεις όλης της χώρας, ενώ αύριο το μεσημέρι προγραμματίζουν συγκεντρώσεις στις γαλακτοβιομηχανίες, διαμαρτυρόμενοι για τις μειώσεις των τιμών και τις καθυστερήσεις στις πληρωμές. Τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου θα προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Εκτός από την αύξηση των τιμών στο γάλα και το κρέας, διεκδικούν άμεσες πληρωμές επιδότησης, μείωση ΦΠΑ, ρύθμιση χρεών, δημιουργία ΕΛΓΑ ζωικής παραγωγής, την ανασύσταση και συγχώνευση του ΕΛΟΓΑΚ με τον ΕΦΕΤ.
Πηγή: agelioforos.gr