Κ. ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ «Η πόλη μετατρέπεται σε χωματερή»

Έντονες αντιδράσεις από παρατάξεις της αντιπολίτευσης προκάλεσε η απόφαση της δημοτικής αρχής Θεσσαλονίκης να αναθέσει σε ιδιωτικά συνεργεία την αποκομιδή των απορριμμάτων τής πόλης, καθώς η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τους τόνους σκουπιδιών στους δρόμους είναι τραγική...

«Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχτούμε και να επιτρέψουμε να παραδοθεί η καθαριότητα της πόλης σε ιδιωτικά συμφέροντα», δήλωσαν χθες στελέχη της δημοτικής παράταξης «Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη», που, με επικεφαλής τον Κώστα Γκιουλέκα, επισκέφτηκαν απρογραμμάτιστα το πρωί τον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων του δήμου. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Θεσσαλονίκης μαζί με δημοτικούς συμβούλους και μέλη της παράταξης συζήτησε με τους εργαζομένους το πρόβλημα με τη συγκέντρωση των απορριμμάτων που δημιουργούν εστίες μόλυνσης.
«Με θλίψη παρατηρούμε την πόλη να μετατρέπεται σε χωματερή, και τη νέα διοίκηση του δήμου να παραμένει απλός θεατής των γεγονότων. Τα σκουπίδια γίνονται βουνά και έχουν κατακλύσει ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη. Εστίες μόλυνσης έχουν δημιουργηθεί έξω από βρεφονηπιακούς σταθμούς και σχολεία, ακόμη και έξω από νοσοκομεία, και ποντίκια και άλλου είδους τρωκτικά έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους. Τέτοιες εικόνες ταιριάζουν μόνο σε τριτοκοσμικές πόλεις», δήλωσε ο Κώστας Γκιουλέκας, καταγγέλλοντας ότι «η απραξία της νέας διοίκησης εκτός από ερωτηματικά γεννά και… σκουπίδια. Οι Θεσσαλονικείς δεν μπορούν να κάνουν άλλη υπομονή. Καλούμε τον Γιάννη Μπουτάρη να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του και να βρει τώρα τη λύση, γιατί η κατάσταση έχει γίνει πλέον ανυπόφορη και επικίνδυνη».
Η ομάδα της παράταξης επισκέφτηκε στη συνέχεια τον προϊστάμενο της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ο οποίος έχει διατάξει από προχθές τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για το πρόβλημα με τα σκουπίδια, ζητώντας να επισπευστούν οι διαδικασίες της δικαιοσύνης για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

«Σύμφωνο για τη λύση»
Σύμφωνο μεταξύ της διοίκησης του δήμου, των εργαζομένων και των πολιτών, για να λυθεί το πρόβλημα των σκουπιδιών, ζήτησε ο επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες - Οικολογία στην Πράξη» Χρήστος Μάτης, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας Στάθη Αβραμίδη και ενημερώθηκε για τις ενέργειες της δημοτικής αρχής.
«Η κατάσταση στην αποκομιδή των απορριμμάτων είναι απαράδεκτη. Η πόλη βιώνει συνθήκες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία», δήλωσε ο κ. Μάτης, υπογραμμίζοντας ότι «επείγει να λυθεί το πρόβλημα της αποκομιδής. Οι πολίτες αντιμετωπίζουν την κατάσταση με αγανάκτηση και καχυποψία».
Ο ίδιος πρότεινε την υπογραφή συμφώνου, βάσει του οποίου: Να δοθεί στη δημοσιότητα το οργανόγραμμα και η δομή της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου. Να ανακοινώνεται κάθε εβδομάδα ο διαθέσιμος αριθμός των εργαζομένων και των μέσων στην καθαριότητα. Να κάνει η διοίκηση συνολικό σχεδιασμό μιας εβδομάδας με το υπάρχον δυναμικό. Να ανακοινώνεται καθημερινά πρόγραμμα αποκομιδής σε τμήματα της πόλης, έτσι ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες πού μπορούν να κατεβάζουν τα σκουπίδια τους. Να γίνεται και να δημοσιοποιείται εβδομαδιαίος απολογισμός των υπηρεσιών καθαριότητος. Να αξιοποιηθούν τα δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των δημοτών. Να μειώσει ο δήμος Θεσσαλονίκης συμβολικά τα δημοτικά τέλη κατά 5% για το 2011, ως αναγνώριση της αδυναμίας του να παράσχει στους δημότες τις υπηρεσίες που πρέπει.
Απαντήσεις στο ζήτημα της αποκομιδής των σκουπιδιών αναμένεται να δώσει σήμερα το μεσημέρι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης σε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου.

Μπλόκο στους ιδιώτες
Καμία εμπλοκή ιδιώτη στον τομέα καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης δεν δέχεται εξάλλου η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με επικεφαλής τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο, ο οποίος παραχωρεί σήμερα το πρωί συνέντευξη Τύπου για το ζήτημα.
Διαδήλωση ενάντια στην ανάθεση του έργου της καθαριώτητας σε ιδιώτες πραγματοποίησαν το βράδυ της Δευτέρας μέλη της συνδικαλιστικής οργάνωσης ΠΑΜΕ, τα οποία ακινητοποίησαν ιδιωτικό απορριμματοφόρο μπροστά στο Λευκό Πύργο.

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ "Το χρέος αφορά τη νέα διοίκηση"
Το χρέος του 1 εκατ. ευρώ του δήμου Θεσσαλονίκης προς τον Σύνδεσμο ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης αφορά το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2011, υποστήριξε με χθεσινή δήλωσή του ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα.
«Επειδή ανεγράφη η είδηση ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι ‘πρωταθλητής’ στις οφειλές προς τον Σύνδεσμο ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης που διαχειρίζεται τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης και κινδυνεύει να αποκλειστεί από τη χρήση του, θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι επί ‘Διοίκησης Παπαγεωργόπουλου’, μέχρι δηλαδή τις 31-12-2010, ο δήμος Θεσσαλονίκης ήταν απολύτως συνεπής και δεν χρωστούσε στον Σύνδεσμο ΟΤΑ ούτε ένα ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Παπαγεωργόπουλος, προσθέτοντας ότι «το 1 εκατ. ευρώ που χρωστά σήμερα ο δήμος Θεσσαλονίκης στον Σύνδεσμο ΟΤΑ είναι για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο 2011. Συγχρόνως θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι μέχρι την 10η Απριλίου θα πρέπει να καταβάλλει άλλο 1 εκατ. ευρώ, αν θέλει να κάνει χρήση του ΧΥΤΑ Μαυροράχης».
Οι εργαζόμενοι στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, όπως έγραψε η «Μ» στο χθεσινό της φύλλο, απειλούν ότι θα αποκλείσουν όλους τους δήμους της Θεσσαλονίκης που καθυστερούν να καταβάλλουν τις υποχρεωτικές εισφορές τους στον Σύνδεσμο ΟΤΑ για την απόθεση των απορριμμάτων στη Μαυροράχη. Οι οικονομικές εκκρεμότητες των 14 δήμων προς τον σύνδεσμο ανέρχονται συνολικά σε 3,4 εκατ. ευρώ και έπρεπε να είχαν εξοφληθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου. Μέχρι σήμερα όμως τις εισφορές τους έχουν καταβάλλει μόλις έξι δήμοι. Η μεγαλύτερη οφειλή είναι αυτή του δήμου Θεσσαλονίκης, που φτάνει στο 1 εκατ. ευρώ.
Του Φώτη Κουτσαμπάρη-www.makthes.gr