«Ψαλίδι» στις ελαστικές λειτουργικές δαπάνες και τα γενικά έξοδα του δήμου Θεσσαλονίκης


Σημαντικές μειώσεις των ελαστικών λειτουργικών δαπανών και των γενικών εξόδων προβλέπει ο προϋπολογισμός του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2011, που χθες υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης.
είναι ότι τα αποθεματικά του δήμου ανέρχονται μόλις σε 9 εκατ. ευρώ και η δαπάνη μισθοδοσίας σε 116 εκατ. ευρώ, ενώ τα τακτικά έσοδα της φετινής χρήσης υπολογίζονται σε 160 εκατ. Το τεχνικό πρόγραμμα απαιτεί 28 εκατ. ευρώ, τα δε χρέη ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για έναν σφιχτό προϋπολογισμό που καταγράφει μια δυσάρεστη οικονομικά εικόνα για τον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Ο ίδιος ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, παραδέχθηκε ότι «οι ανάγκες των δημοτών είναι ομολογουμένως μεγαλύτερες από τους πόρους που πραγματικά διαθέτει η πόλη της Θεσσαλονίκης για να τις εξυπηρετήσει», ενώ η μείζων αντιπολίτευση τον χαρακτήρισε προϋπολογισμό «με ανύπαρκτο κοινωνικό πρόσωπο».
Η οικονομική δυσχέρεια του δήμου Θεσσαλονίκης αποτυπώνεται εύγλωττα και στην επιστολή που απέστειλε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στον υπουργό Οικονομικών ζητώντας οριστική ρύθμιση των χρεών. Προειδοποιεί ότι σε διαφορετική περίπτωση ο δήμος κινδυνεύει να εισέλθει σε περιπέτειες. «Οποιαδήποτε άλλη λύση θα καταστήσει ανέφικτη τη λειτουργία του δήμου μας και θα προκαλέσει πλήρη αταξία στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας» τονίζει στην επιστολή του, προτείνοντας περαίωση «με νομοθετική ρύθμιση διαγραφής των προσαυξήσεων και των προστίμων και ρύθμιση για τη σταδιακή αποπληρωμή του κεφαλαίου που οφείλει ο δήμος». Να συμπεριληφθούν και οι ΟΤΑ στη διαδικασία της περαίωσης ζήτησε χθες και ο αντιδήμαρχος Διαχείρισης Πόρων, Χασδάι Καπόν, τονίζοντας ότι το κράτος δεν μπορεί να δεσμεύσει τις καταθέσεις και να προσημειώνει τα ακίνητα ενός δήμου λόγω των παρανομιών κάποιων υπαλλήλων.
Ο προϋπολογισμός κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφούσα παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη, ενώ καταψηφίστηκε από όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις, εκτός από αυτήν του Μάκη Στεργίου, που ψήφισε υπέρ.

Ο προϋπολογισμός
Ο αρμόδιος για τα οικονομικά αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης είπε ότι ο προϋπολογισμός του 2011 είναι «ασυνήθης», καθώς «το πραγματικό ταμειακό υπόλοιπο στις 31-12-2010 συμφωνεί μετά από αρκετά χρόνια με το ανάλογο ποσό που εμφανίζεται στα βιβλία του δήμου». Όπως είπε, ο προϋπολογισμός του 2010 ανέγραφε ως έσοδα το ποσό των 369 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το τελικό ποσό ήταν 247 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή απόκλιση άνω του 33%.
Αναφερόμενος στις προτεραιότητες ο Χ. Καπόν υποστήριξε ότι οι μόνες δαπάνες που αυξάνονται είναι αυτές της αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής, καθώς πέρυσι δαπανήθηκαν 12,8 εκατ. ευρώ και για φέτος προβλέπονται 17,17 εκατ. ευρώ.
Αντίθετα, τα ποσά που προϋπολογίζονται για τα δημοτικά μέσα ενημέρωσης της ΔΕΠΘΕ είναι σημαντικά μειωμένα κατά 40% από το περσινό ποσό των 8 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά έργα ο προϋπολογισμός δίνει προτεραιότητα σε έργα που έχουν εξασφαλισμένη τη χρηματοδότησή τους, ενώ στον τομέα της καθαριότητας περιλαμβάνονται όλα τα απαραίτητα (αγορές ανταλλακτικών, επιδιορθώσεις οχημάτων και ενοικιάσεις οχημάτων και εξοπλισμού) ενώ από την πορεία των ανταποδοτικών τελών θα εξαρτηθεί η αγορά νέων απορριμματοφόρων. Οι βασικές περικοπές εντοπίζονται στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, του τουρισμού, της νεολαίας, του αθλητισμού, του πρασίνου και του εθελοντισμού. Όπως είπε ο Χ. Καπόν, θα υπάρξουν εκδηλώσεις «μικρότερης διάρκειας» στο πλαίσιο των Δημητρίων και της Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Μεσογείου όπως και μηδενικές επιχορηγήσεις σε αθλητικά σωματεία. «Φέτος καταρτίσαμε έναν προϋπολογισμό που από την ασυδοσία και τη χαλαρότητα περνάει επιτέλους στη σφιχτή αλλά στοχευμένη και εποικοδομητική διαχείριση των πόρων» τόνισε ο κ. Καπόν.

Τα μεγέθη
Ο προϋπολογισμός προβλέπει συνολικό ύψος εσόδων 464।327.689,29 ευρώ και αντίστοιχο ποσό εξόδων. Οι υποχρεωτικές δαπάνες λειτουργίας του δήμου προϋπολογίζονται στο ποσό των 264.959.500,75 ευρώ, ενώ οι νέες δαπάνες που αφορούν τις νέες αρμοδιότητες που μεταβιβάστηκαν στον δήμο λόγω του προγράμματος «Καλλικράτης» ανέρχονται σε 117.160.000 ευρώ. Χωρίς τις νέες αρμοδιότητες, ο προϋπολογισμός του δήμου θα ανερχόταν στο ποσό των 347.167.689 ευρώ, εκ των οποίων θα πρέπει να αφαιρεθούν τα τρέχοντα χρέη του πρώην δήμου Θεσσαλονίκης και του πρώην δήμου Τριανδρίας, τα οποία στις 31-12-2010 ανέρχονταν στα ποσά των 39.312.605,97 ευρώ και 199.624 ευρώ αντίστοιχα. Το ύψος του τεχνικού προγράμματος ανέρχεται σε 28.723.981,64 ευρώ, εκ των οποίων τα 6.906.167,88 αφορούν σε έργα χρηματοδοτούμενα από τη ΣΑΤΑ, τα 16.764.420 αφορούν έργα χρηματοδοτούμενα από διάφορους φορείς και 5.053.393,45 είναι έργα που θα πληρωθούν από ιδίους πόρους του δήμου. Για τη ΔΕΠΘΕ το 2011 θα διατεθεί ποσό 4,7 εκατ. ευρώ.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ