Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ "Έχασα μια μάχη, θα κερδίσω τον πόλεμο"


Σε σκληρή νομική και πολιτική μάχη θα επιδοθεί το επόμενο διάστημα ο Παναγιώτης Ψωμιάδης μετά την καταδικαστική απόφαση του πενταμελούς εφετείου Θεσσαλονίκης.

Επόμενο βήμα του θα είναι η προσφυγή στον Άρειο Πάγο, από όπου περιμένει να δικαιωθεί, ενώ δεν αποκλείεται στο μεταξύ να τεθεί σε αργία με απόφαση του γενικού γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Θ. Σώκου. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έκανε λόγο για πολιτική δίωξη, φωτογραφίζοντας πρόσωπα από τον πολιτικό και αυτοδιοικητικό χώρο. Όπως δήλωσε, «έχασα μια μάχη, αλλά θα κερδίσω τον πόλεμο με τους συκοφάντες».
Και ενώ ο κ. Ψωμιάδης εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του, το νομικό ζήτημα, μετά την απόφαση του δικαστηρίου, δεν φαίνεται να έχει κλείσει σε ό,τι αφορά την πιθανολογούμενη θέση σε αργία ή την έκπτωσή του από το αξίωμα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Ειδικά για το τελευταίο ενδεχόμενο, έγκριτοι νομικοί κύκλοι, στηριζόμενοι στον νόμο του «Καλλικράτη», αναφέρουν ότι ο αιρετός περιφερειάρχης υποχρεούνται να εκπέσει, εφόσον υπάρξει αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου, διαδικασία η οποία δεν έχει γίνει ακόμη.
Σχετικά με τη δικαστική απόφαση ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε ότι σέβεται τη δικαιοσύνη, αλλά διεμήνυσε, κυρίως προς όσους θεωρεί ότι τον διώκουν πολιτικά, πως θα προσφύγει στον Άρειο Πάγο για να δικαιωθεί. «Ας μην προτρέχουν όμως κάποιοι, διότι δεν είμαι ακόμη σε αργία και δεν είμαι έκπτωτος». Από την ίδια μέρα της ανακοίνωσης της απόφασης του δικαστηρίου ο ίδιος εμμένει στη δήλωσή του περί πολιτικής δίωξης, λέγοντας ότι από αυτόν ξεκινά η κάθαρση. «Θα πρέπει όμως προηγουμένως να διωχθούν όλοι όσοι έχουν πάρει μίζες και έχουν καταχραστεί χρήματα του ελληνικού λαού». Υποστήριξε πως ποτέ δεν έκρυψε την υπογραφή του, δεν χρηματίστηκε, δεν χαρίστηκε ούτε δίστασε να συγκρουστεί ανοιχτά γι’ αυτά που πιστεύει. «Μείωσα το πρόστιμο για παραβάσεις που αφορούσαν 1.300 λίτρα νοθευμένου πετρελαίου κίνησης, συνολικής αξίας περίπου 1.000 ευρώ». Κατήγγειλε ακόμη πως, σε ό,τι τον αφορά, «ούτε υποβρύχια που γέρνουν παρήγγειλα, ούτε μιζοφόρες συμβάσεις για τηλεπικοινωνιακό υλικό υπέγραψα, ούτε off shore εταιρείες έχω, ούτε δημόσια χρήματα καταχράστηκα, ούτε δημόσια περιουσία ξεπούλησα».
Αν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τεθεί σε αργία, μέχρις ότου εκδοθεί η απόφαση του Αρείου Πάγου θα τον αντικαταστήσει ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Διονύσης Ψωμιάδης, που είναι ο αδελφός του. Σε περίπτωση που κηρυχθεί έκπτωτος, τότε η παράταξή του θα κληθεί να εκλέξει νέο περιφερειάρχη με ψηφοφορία μεταξύ των περιφερειακών συμβούλων της. Από τους νομικούς κύκλους, ο καθηγητής της Νομικής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Χρυσόγονος διευκρινίζει ότι η αργία είναι προσωρινή, ενώ η έκπτωση από το αξίωμα οριστική, ωστόσο, για να ισχύσει αυτό, θα πρέπει να υπάρξει αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου.

«Θα το ξανάκανα...»
Παρότι αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να τεθεί σε αργία, ακόμη και να εκπέσει από τα καθήκοντά του ως περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Ψωμιάδης υπερασπίστηκε την απόφασή του να προβεί σε μείωση του προστίμου, λέγοντας ότι «σε μια τέτοια περίοδο δεν μπορούμε να επιβάλουμε τέτοια εξοντωτικά πρόστιμα» και ότι θα το ξανάκανε.
Απάντησε επίσης στους αντιπάλους του υποστηρίζοντας ότι ο λαός της Κεντρικής Μακεδονίας τους καταδίκασε μόλις πριν από πέντε μήνες, όμως «αυτοί συνεχίζουν. Η επιδίωξη είναι προφανής, να ακυρώσουν τη λαϊκή ψήφο, να περιφρονήσουν τη λαϊκή ετυμηγορία, ποινικοποιώντας συστηματικά τη διοίκηση». Ο ίδιος έστειλε και μήνυμα με πολλούς αποδέκτες σχετικά με τα επίμαχα εθνικά θέματα. «Θα συνεχίσω να μιλώ για τη Μακεδονία, για την Ελλάδα, για την ειρήνη. Η δική μου κόκκινη γραμμή στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων καθορίστηκε από την ιστορική αλήθεια και παραμένει σταθερή εδώ και είκοσι χρόνια: Η Μακεδονία δεν πωλείται».

Στήριξη από τη ΝΔ
Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, αναστάτωση στους κόλπους της ΝΔ, η οποία παρείχε πλήρη στήριξη και κάλυψη στον κ. Ψωμιάδη. Στη διάρκειας χθεσινής συνέντευξης τύπου της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ, ο πρόεδρος Δημήτρης Βαρτζόπουλος δήλωσε ότι η ΝΔ αυτονόητα στηρίζει το σημαντικό στέλεχός της. Υπάρχει, όπως είπε, μία δικαστική απόφαση, την οποία δεν σχολιάζει, καθώς ο κ. Ψωμιάδης θα ζητήσει την ανάκλησή της από τον Άρειο Πάγο. «Πανθομολογουμένως τα κίνητρα του περιφερειάρχη ήταν ευγενή και ανθρώπινα, σε καμία περίπτωση δεν ήταν ούτε ευτελή ούτε ταπεινά. Θα συνεχίσουμε να συμπορευόμαστε μαζί του. Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης είναι ένα σημαντικό στέλεχος της ΝΔ και φίλος του Αντώνη Σαμαρά», έσπευσε να στηρίξει τον περιφερειάρχη ο κ. Βαρτζόπουλος.
Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης υπογράμμισε ότι οι δικαστικές αποφάσεις δεν αποτελούν αντικείμενο σχολιασμού, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για δικαστικό αγώνα που ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη. «Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης εδώ και τριάντα χρόνια δίνει τις εξετάσεις του καθημερινά και αξιολογείται από τον λαό και της πόλης και της Βόρειας Ελλάδας - θετικά, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση, στην ανθρώπινη περιπέτεια που περνά ο Π. Ψωμιάδης πρέπει να ξέρει ότι δεν είναι μόνος. Είναι πολλοί μαζί του. Εκείνος γνωρίζει ποιοι είναι οι φίλοι και ποιοι είναι οι εχθροί του», σημείωσε ο βουλευτής.
"Καταρχάς, δεν σχολιάζουμε δικαστικές αποφάσεις, τις οποίες πάντοτε η Νέα Δημοκρατία σέβεται. Ασφαλώς στηρίζουμε τον κ. Ψωμιάδη και ευχόμαστε να ξεπεράσει σύντομα τη δικαστική και τη διοικητική περιπέτεια. Θέλω να επισημάνω ότι διοικητική ποινή, όπως η αργία, δεν επιβάλλεται από δικαστικά όργανα αλλά από τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης και ουσιαστικά από τον αρμόδιο υπουργό, στον οποίο και προβλέπεται να καταλήξει το θέμα. Είναι, λοιπόν, ο κ. Ραγκούσης και ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης υποχρεωμένοι να λάβουν υπόψη, πρώτον, ότι ο νόμος για τον Καλλικράτη ισχύει από 1-1-2011 και δεν έχει αναδρομική ισχύ. Επομένως, πώς θα εφαρμοστεί σε παραβάσεις που έγιναν πριν από την έναρξη της ισχύος του; Δεύτερον, η επιβολή της αργίας διατάσσεται, όταν η ποινική παράβαση έχει τελεστεί από πρόσωπο που έχει την ιδιότητα του περιφερειάρχη κατά τον χρόνο που συνέβη η παράβαση. Κατά τον χρόνο, δηλαδή, που ασκούσε τα καθήκοντα του περιφερειάρχη. Και αυτό δεν ισχύει για την περίπτωση του κ. Ψωμιάδη. Η ποινική παράβαση που του αποδίδεται αφορά τον χρόνο που ο ίδιος ήταν νομάρχης και όχι περιφερειάρχης", δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης.
Τη συμπαράσταση του στον Παναγιώτη Ψωμιάδη, με αφορμή τη δικαστική απόφαση εξέφρασε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Κωνσταντίνος Γκιουλέκας. «Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του, με μεγαλύτερη απόδειξη την εκλογή του από τους πολίτες τα τελευταία τριάντα περίπου χρόνια. Η δύναμή του είναι ο κόσμος που τον εμπιστεύεται και τον στηρίζει. Κάθε δικαστική απόφαση είναι σεβαστή και δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο αμφισβήτησης και σχολιασμού από κανέναν. Ο δικαστικός αγώνας του Παναγιώτη Ψωμιάδη βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη»

"Ξεκάθαρη καταδίκη"
Για ξεκάθαρη καταδίκη του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παναγιώτη, μετά την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του, έκανε λόγο ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και περιφερειακός σύμβουλος, Μιχάλης Τρεμόπουλος. Δήλωσε ότι «οι κραυγές δεν πρέπει να εμποδίσουν την κυβέρνηση να πράξει το καθήκον της», ενώ σημείωσε ότι η διαδικασία της παύσης του κ. Ψωμιάδη από τα καθήκοντά του είναι προδιαγεγραμμένη.

Σενάρια μετά την αναβολή της επίσκεψης Σαμαρά
Η χθεσινή ανακοίνωση από τα κεντρικά της ΝΔ, ότι ο πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς αναβάλλει την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη την προσεχή Πέμπτη, οπότε θα παραβρισκόταν στην εκδήλωση του κόμματος «Thessaloniki Forward», φούντωσαν τα σενάρια που ήθελαν τον πρόεδρο να αποφεύγει συνάντηση με τον κ. Ψωμιάδη. Δημιουργήθηκαν επίσης σενάρια που μιλούσαν για έλλειψη στήριξης του κόμματος στο πρόσωπο του κ. Ψωμιάδη μετά την εξέλιξη του δικαστηρίου. Ερωτηθείς για αυτό ο πρόεδρος της ΔΕ της ΝΔ κ. Βαρτζόπουλος ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. «Δεν ισχύει αυτό, γιατί ο Π. Ψωμιάδης είναι σημαντικό στέλεχος και φίλος του Αντ. Σαμαρά».
Για το θέμα ρωτήθηκε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος δήλωσε ότι του τηλεφώνησαν ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος αναμένεται να τον επισκεφθεί σήμερα το πρωί. Πρόσθεσε πως τον επισκέφθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος και του εξέφρασε συμπαράσταση, ενώ του τηλεφώνησαν και φίλοι περιφερειάρχες.
Ο κ. Ψωμιάδης όμως ρωτήθηκε επανειλημμένα και αν σκέφτεται να προχωρήσει στην ίδρυση κάποιας πολιτικής κίνησης ή πολιτικού κόμματος. «Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η ενωμένη, πατριωτική, μεγάλη κεντροδεξιά», απάντησε, ενώ σημείωσε ότι γι’ αυτό θα έχει να πει περισσότερα τις επόμενες μέρες.

Καταδίκη Ψωμιάδη και σε δεύτερο βαθμό
Ένοχος για παράβαση καθήκοντος κρίθηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης από το πενταμελές εφετείο της Θεσσαλονίκης, το οποίο και τον καταδίκασε σε φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή.
Στο εδώλιο του δικαστηρίου ο νομάρχης κάθισε με την κατηγορία της "παράβασης καθήκοντος".
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο μείωσε, από 89.000 ευρώ σε 5.000 ευρώ, τα πρόστιμα που είχε επιβάλει η προηγούμενη διοίκηση σε βάρος ιδιοκτήτη πρατηρίου υγρών καυσίμων, ο οποίος εντοπίστηκε να νοθεύει τα καύσιμα. Συγκεκριμένα, φέρεται ότι αποχρωμάτιζε το πετρέλαιο θέρμανσης και το πουλούσε πιο ακριβά ως πετρέλαιο κίνησης. Τις συνολικά πέντε παραβάσεις διαπίστωσε, από το 2000 έως το 2001, το κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εμπορίου της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.
Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στον πρατηριούχο επικυρώθηκαν από τον προκάτοχο του κ. Ψωμιάδη στο νομαρχιακό θώκο κ. Παπαδόπουλο.
Τον Ιανουάριο του 2005 ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ως νομάρχης, έκανε δεκτή την αίτηση θεραπείας που κατέθεσε ο πρατηριούχος και να μειώσει τα πρόστιμα που του είχαν επιβληθεί. Η μείωση αφορά τα πέντε πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στον πρατηριούχο, συνολικού ύψους 89.000 ευρώ, και τελικά επιβλήθηκε πρόστιμο 1.000 ευρώ για κάθε παράβαση.
Την ενοχή του κ. Ψωμιάδη είχε ζητήσει και ο εισαγγελέας της έδρας, ο οποίος ανέφερε ότι «προκύπτουν και αντικειμενικά και υποκειμενικά κριτήρια για την παράβαση καθήκοντος του περιφερειάρχη», ο οποίος είχε κατηγορηθεί ότι είχε μειώσει τα πρόστιμα σε πρατηριούχο υγρών καυσίμων που είχε κατηγορηθεί για νοθεία κατ’ επανάληψη. Όπως τόνισε ο εισαγγελέας, η μείωση των προστίμων ήταν στη διακριτική ευχέρεια του πρώην νομάρχη αλλά στην προκειμένη περίπτωση ήταν πολύ μεγάλη.
"Είχα γνωμάτευση"
Από την πλευρά του, ο κ. Ψωμιάδης απολογούμενος ανέφερε ότι έδρασε « καθ’ όλα νόμιμα» και με βάση τη γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας της νομαρχίας.
Σημειώνεται ότι ο σημερινός περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είχε καταδικαστεί πρωτόδικα µε την ιδιότητα του νομάρχη τον Φεβρουάριο του 2009 σε φυλάκιση 12 μηνών με τριετή αναβολή. Στο πρωτόδικο δικαστήριο ο εισαγγελέας της έδρας είχε κάνει απαλλακτική πρόταση. αλλά το δικαστήριο τότε αποφάσισε την ενοχή και την καταδίκη του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ। Ψωμιάδης μόλις καθαρογραφεί η απόφαση του πενταμελούς εφετείου. αναμένεται να καταθέσει αίτηση αναίρεσής της στον Άρειο Πάγο, ο οποίος δεν θα εξετάσει πλέον την ουσία της υπόθεσης αλλά ζητήματα ερμηνείας ή εφαρμογής του νόμου.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ