Κλείνουν τα Τέμπη αλλά… ανοίγουν τα μετωπικά διόδια της Λεπτοκαρυάς

Οι σταθμοί διοδίων κατά μήκος του εθνικού οδικού άξονα της ΠΑΘΕ πληθαίνουν και οι χρήστες πληρώνουν ακριβό το αντίτιμο των μετακινήσεων, παρότι μεγάλο τμήμα του αυτοκινητόδρομου στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται σε κακή κατάσταση και χαρακτηρίζεται επικίνδυνο.


Αύριο βράδυ τίθεται σε λειτουργία ένας ακόμη πλευρικός σταθμός στον κόμβο της Λεπτοκαρυάς, όπου οι διερχόμενοι οδηγοί ΙΧ αυτοκινήτων θα καταβάλλουν 2,90 ευρώ ακόμη και για να εξέλθουν από την εθνική οδό και να συνεχίσουν τη διαδρομή τους στο επαρχιακό δίκτυο. Στον μετωπικό σταθμό Λεπτοκαρυάς το κόστος των διοδίων είναι 3,10 ευρώ, ενώ ο δρόμος σε μικρή χιλιομετρική απόσταση από τα διόδια παραμένει σε άθλια κατάσταση, με επικίνδυνες στροφές και παλαιό οδόστρωμα, με συχνή καταγραφή ατυχημάτων.
Κλείνει, εξάλλου, για άλλη μια φορά η κοιλάδα των Τεμπών για δύο ημέρες, σε περίοδο εορτών, καθώς κρίθηκαν αναγκαίες εργασίες εκβραχισμού μπροστά στον νέο κίνδυνο κατολισθήσεων. Εκτός από τον κίνδυνο των κατολισθήσεων, το οδόστρωμα της κοιλάδας, όπως είναι γνωστό, με τις συχνές απότομες στροφές και τα παλαιά γεωμετρικά χαρακτηριστικά, διατηρεί τους κινδύνους τροχαίων ατυχημάτων και μάλιστα θανατηφόρων, όπως αυτά που έχουν καταγραφεί κατά το παρελθόν. Οι μετακινούμενοι οδηγοί, ωστόσο, πρέπει να καταβάλουν διόδια ύψους 2,30 ευρώ στον σταθμό του Πυργετού για να διέλθουν την κοιλάδα με κατεύθυνση προς την Αθήνα και εξερχόμενοι να δώσουν 1 ευρώ στον σταθμό Μακρυχωρίου ή αντίστροφα.

Διακοπή κυκλοφορίας για δύο ημέρες
Η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Αθηνών στο ύψος της κοιλάδας των Τεμπών κλείνει στις 6.00 σήμερα το πρωί μέχρι τις 9.00 αύριο βράδυ, προκειμένου να εκτελεστούν προληπτικές εργασίες απομάκρυνσης επικίνδυνων βράχων. «Κατά την αξιολόγηση των ευρημάτων του τακτικού εξαμηνιαίου ελέγχου που πραγματοποιήθηκε στα πρανή της κοιλάδας των Τεμπών τις προηγούμενες ημέρες επισημάνθηκε από ειδικούς επιστήμονες ότι η εξέλιξη των γεωλογικών φαινομένων στην περιοχή δημιούργησε εκ νέου την ανάγκη εκτέλεσης εργασιών εκβραχισμού (ξασκάρωμα) σε σημείο της κοιλάδας. Η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου εξασφάλισε άμεσα τη διαθεσιμότητα των ειδικών ελβετών αναρριχητών, οι οποίοι θα εκτελέσουν τις εργασίες», αναφέρεται σε δήλωσε της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ». Όσον αφορά τη χρονική περίοδο που επιλέχθηκε για τις εργασίες, μέσα στις διακοπές του Πάσχα, η εταιρεία δικαιολογείται ότι «η εξέλιξη του φαινομένου σε συνδυασμό με την εξαιρετικά περιορισμένη διαθεσιμότητα των ειδικών ελβετών αναρριχητών επιβάλλει την επιλογή της συγκεκριμένης περιόδου για την εκτέλεση των εργασιών».

Εκτροπές κυκλοφορίας
Σήμερα και αύριο θα γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας των διερχόμενων οχημάτων στις εναλλακτικές διαδρομές που είχαν σχεδιαστεί και τον Δεκέμβριο του 2009, όταν συνέβη η μεγάλη κατολίσθηση με θύμα τον τεχνικό διευθυντή της κατασκευάστριας κοινοπραξίας και τον αποκλεισμό του δικτύου για έξι μήνες. Τις ημέρες αυτές δεν θα εισπράττονται διόδια στους μετωπικούς και πλευρικούς σταθμούς Πυργετού και Μακρυχωρίου, ενώ θα είναι ελαφρώς μειωμένα τα διόδια στο Μοσχοχώρι. Τα διόδια στην Λεπτοκαρυά θα εισπράττονται κανονικά. «Η απόσταση που χρεώνει ο μετωπικός σταθμός της Λεπτοκαρυάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί, επομένως οι διερχόμενοι θα πληρώνουν διόδια», αναφέρει στη «Μ» η κ. Ελένη Ζαβρίδου, εκπρόσωπος της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ».

Παρεμβάσεις από την περιφέρεια Θεσσαλίας
Η κυκλοφορία των οχημάτων κατά το διήμερο θα γίνεται από την παραλιακή οδό της Λάρισας (μόνο για μικρά οχήματα) και από τους δρόμους Λάρισας - Ελασσόνας, Λάρισας - Τρικάλων. Οι δρόμοι αυτοί επωμίστηκαν ασυνήθιστο κυκλοφοριακό φόρτο την προηγούμενη περίοδο αποκλεισμού της κοιλάδας των Τεμπών, από τις 19 Δεκεμβρίου 2009 μέχρι τις 7 Μαΐου 2010. Ως αποτέλεσμα έχουν υποστεί φθορές και καθιζήσεις και εγκυμονούν κινδύνους, αφού μέχρι πριν από λίγες ημέρες δεν είχε γίνει καμία παρέμβαση για την αποκατάστασή τους.
Το γεγονός επισήμανε στους αρμόδιους φορείς η περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ ζήτησε και τη βοήθεια της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», χωρίς ανταπόκριση. Έτσι, οι υπηρεσίες της περιφέρειας ανέλαβαν να εκτελέσουν μέρος των παρεμβάσεων για να βελτιώσουν την ασφάλεια του επαρχιακού οδικού δικτύου.
 «Το ζήτημα μας απασχολεί από την περίοδο που έκλεισε η κοιλάδα και δημιουργήθηκαν κάποια προβλήματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, που πήρε όλο το βάρος των διερχόμενων οχημάτων. Απευθυνθήκαμε στην ‘Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», στο πλαίσιο μιας κοινωνικής εταιρικής ευθύνης που μπορεί να έχει, για να κάνει βελτιωτικές παρεμβάσεις, αλλά αρνήθηκαν και προσφέρθηκαν να μας δώσουν μόνο την τεχνογνωσία τους», δήλωσε στη «Μ» ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και πρόσθεσε: «Εμείς με τις δικές μας υπηρεσίες και τις δυνατότητες που έχουμε κάναμε παρεμβάσεις για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των πολιτών. Οι παρεμβάσεις ολοκληρώνονται σήμερα (χθες). Κάναμε ό,τι μπορούσαμε σε μια δύσκολη περίοδο. Ελπίζουμε να μας δώσει το υπουργείο Υποδομών τα κονδύλια των 800.000 ευρώ που υποσχέθηκε για να φτιάξουμε τους δρόμους». Ο περιφερειάρχης παραπονέθηκε πως «δεν ενημερωθήκαμε έγκαιρα για τη διακοπή της κυκλοφορίας στην κοιλάδα κι ας έχουμε την ευθύνη των δρόμων».

Πλευρικά διόδια στη Λεπτοκαρυά
Εκτός από τα μετωπικά διόδια που λειτουργούν στη Λεπτοκαρυά, με κόστος 3,10 για τους διερχόμενους οδηγούς ΙΧ αυτοκινήτων, από τις 9.00 αύριο βράδυ, μόλις ξαναδοθεί η κοιλάδα των Τεμπών σε κυκλοφορία δηλαδή, αρχίζει η λειτουργία του πλευρικού σταθμού διοδίων στον κόμβο της Λεπτοκαρυάς. Όσοι εξέρχονται ή εισέρχονται στην ΠΑΘΕ θα καταβάλλουν 2,90 ευρώ στον εν λόγω σταθμό. Συγκεκριμένα, οι τιμές των διοδίων διαμορφώνονται για τα δίκυκλα στα 2,10 ευρώ, για τα ελαφρά οχήματα στα 2,90 ευρώ, για τα φορτηγά, λεωφορεία με λιγότερους από 4 άξονες στα 7,30 ευρώ και για τα φορτηγά με περισσότερους από 4 άξονες στα 10,30 ευρώ.
Οι κάτοικοι της περιοχής που χρησιμοποιούν συχνά τον δρόμο για τις μετακινήσεις τους μπορούν να μπουν σε ένα ειδικό εκπτωτικό πρόγραμμα, αφού εγγραφούν συνδρομητές στο ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμής διοδίων eWay. «Για τους συχνούς χρήστες ξεκινάμε ένα πιλοτικό εκπτωτικό πρόγραμμα. Οι οδηγοί θα πρέπει να προμηθευτούν τον ηλεκτρονικό πομποδέκτη που παρέχεται δωρεάν. Στις πρώτες πέντε διελεύσεις δεν θα έχουν έκπτωση, αλλά από την έκτη θα έχουν κλιμακωτές εκπτώσεις της τάξης του 10%, 20%, 30%. Μετά τις 30 διελεύσεις εντός του μήνα θα είναι δωρεάν η διέλευση. Είναι πραγματικά μεγάλη έκπτωση», σύμφωνα με την κ. Ζαβρίδου
makthes.gr