Αλλάζει η Αριστοτέλους!

Αισθητή μείωση των τραπεζοκαθισμάτων, διαδρόμους με ελάχιστο πλάτος 1,5 μέτρου, ομοιόμορφα διαχωριστικά και ομπρέλες κοινής αισθητικής προβλέπει για τις καφετερίες και τα μπαρ της πλατείας Αριστοτέλους το νέο σχέδιο που προτείνει η αντιδημαρχία Αστικού Σχεδιασμού Θεσσαλονίκης και παρουσιάζει σήμερα ο «ΑτΚ». 


Στόχος είναι να μπει μια τάξη στο σκηνικό... αναρχίας που χαρακτηρίζει το πιο κεντρικό και δημοφιλές σημείο της πόλης.
«Οταν θα έχουμε τελειώσει με την υλοποίηση του σχεδιασμού μας, οι αυθαίρετες κατασκευές θα έχουν απομακρυνθεί, φιάλες υγραερίου και γωνιές που σήμερα χρησιμοποιούνται σαν αποθήκη θα αποτελούν παρελθόν, ο χώρος θα “αναπνεύσει” κατά κάποιον τρόπο, τα παρτέρια θα έχουν μπει σε μια τάξη, η περιοχή των τραπεζοκαθισμάτων που αντιστοιχεί σε κάθε κατάστημα θα έχει οριοθετηθεί με ειδική κίτρινη μπογιά στο πλακόστρωτο και θα έχει αναρτηθεί ως κάτοψη σε ειδική προθήκη», εξηγεί ο αντιδήμαρχος, Ανδρέας Κουράκης.

Στα μέσα Ιουνίου

Οπως επισημαίνει, οι παρεμβάσεις θα γίνουν στα μέσα Ιουνίου, αφού προηγηθεί διαβούλευση με τους επιχειρηματίες της περιοχής, κατά τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τους πεζόδρομους της Ικτίνου και της Ζεύξιδος, όπου αυτήν την εβδομάδα μπήκαν οι διαχωριστικές γραμμές στους χώρους για τα τραπεζοκαθίσματα, τα οποία και αποτελούν τη μεγαλύτερη «πληγή» της πιο τουριστικής περιοχής της Θεσσαλονίκης.

Χωρίς προγραμματισμό

Αίσθηση προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα η καταγγελία του κ. Κουράκη από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου ότι όλα αυτά τα χρόνια (από το 2003 και μετά) δεν υπήρχε στην ουσία κανένα συγκεκριμένο σχέδιο του δήμου, βάσει του οποίου έπρεπε να παραχωρούνται άδειες για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε χώρους που καθορίζει η διεύθυνση Υγείας. «Οταν ο καταστηματάρχης παίρνει κάποια προέγκριση αδείας από το δήμο, απευθύνεται στη διεύθυνση Υγείας για τον καθορισμό του χώρου για τα τραπεζοκαθίσματα και ο φάκελος επιστρέφει στο δήμο, μαζί με το σχέδιο μηχανικού που ορίζει ο κάθε επιχειρηματίας. Στην περίπτωση της πλατείας Αριστοτέλους, υπήρχε ένα σχέδιο για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων, που είχε μεν εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο το 2003, το οποίο όμως λίγο αργότερα ακυρώθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ολα αυτά τα χρόνια, λοιπόν, οι άδειες που δίνονταν δεν είχαν καμία σχέση έστω και με αυτό το άκυρο σχέδιο του 2003. Οι άδειες δίνονταν με βάση τα σχέδια των ιδιωτών μηχανικών, οι υπηρεσίες ενέκριναν χωρίς να ελέγχουν, ενώ και οι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών γίνονταν στα τυφλά», τονίζει ο αντιδήμαρχος.

Σε διαβούλευση

Σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής θα κληθούν να προσέλθουν οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες, που διατηρούν καφετερίες και μπαρ στην πλατεία Αριστοτέλους, καθώς και δεξιά και αριστερά της πλατείας, στη Λεωφόρο Νίκης. Εκεί θα τους παρουσιαστεί ο χώρος στον οποίο επιτρέπεται για τον καθένα ν' αναπτύσσει τραπεζοκαθίσματα για το κατάστημά του, ενώ θα γίνει σύσταση να απομακρύνουν τις αυθαίρετες κατασκευές και όλο τον εξοπλισμό που σήμερα «αποθηκεύεται» σχεδόν μόνιμα κάτω από τις καμάρες. Επίσης, θα γίνει έκκληση οι ομπρέλες αλλά και τα διαχωριστικά να είναι ομοιόμορφα. Το «συμφωνηθέν» σχέδιο μεταξύ του δήμου και των επιχειρηματιών θα οδηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο προς έγκριση και στη συνέχεια συνεργεία του δήμου θα βάψουν το πλακόστρωτο με κίτρινη μπογιά. «Οι διάδρομοι μεταξύ των καταστημάτων που είναι κάθετα στην πλατεία θα έχουν ελάχιστο πλάτος 1,5 μέτρου, τραπεζοκαθίσματα δε θα υπάρχουν κάτω από τις καμάρες του Εμπράρ, ενώ και τα ήδη υπάρχοντα θα μειωθούν αισθητά. Παράλληλα, θα φύγει ο βοηθητικός εξοπλισμός που σήμερα υπάρχει σχεδόν για κάθε κατάστημα κάτω από τη στοά», εξηγεί ο κ. Κουράκης.
Πηγή:agelioforos.gr