Επιστολή Ψωμιάδη στον Πρωθυπουργού!

Επιστολή στον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου έστειλε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης σχετικά με το θέμα....
της μεταφοράς μαθητών.

Στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης ζητά την άμεση και προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού στο σοβαρό ζήτημα που έχει ανακύψει, «ώστε να ανακληθεί η απαράδεκτη απόφαση για περικοπή κατά 20% των δεδουλευμένων». «Σε διαφορετική περίπτωση, όπως ήδη έχουν γνωστοποιήσει οι μεταφορείς, από μεθαύριο Πέμπτη 5-5-20011 θα διακόψουν τη μεταφορά μαθητών και θα διεκδικήσουν με κάθε τρόπο τα δεδουλευμένα», υπογραμμίζει ο κ. Ψωμιάδης. «Δεν είναι δυνατόν να παίζουμε με την καθημερινότητα και τη ζωή χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους. Δεν είναι δυνατόν να παίζουμε με την κοινωνία και τις αντοχές της αποφασίζοντας με δύο μέτρα και δύο σταθμά, επιβάλλοντας τετελεσμένα με το έτσι θέλω».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Περιφερειάρχη Π. Ψωμιάδη έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Πραγματοποιήσαμε χθες, Δευτέρα 2-5-2011, σύσκεψη με τους ιδιώτες που μεταφέρουν μαθητές στην Κεντρική Μακεδονία και η Πολιτεία τους οφείλει δεδουλευμένα του 2010-2011, με θέμα την υπ’ αριθμ. πρωτ. 2/28947/0020/4-4-2011 επιστολή του Υφυπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη σύμφωνα με την οποία καλούνται να δεχθούν περικοπή 20% στα οφειλόμενα προς αυτούς.

Η απάντησή τους είναι αρνητική καθώς όπως εξηγούν (επισυνάπτεται το σχετικό έγγραφο) τα τελευταία τρία χρόνια έχουν δεχθεί μειώσεις της τάξης του 4%, 5% και 11% αντίστοιχα την ώρα που τα λειτουργικά έξοδα έχουν αυξηθεί κατά 50% τα καύσιμα, 15% τα ασφάλιστρα,10% η μισθοδοσία, 10% τα τέλη κυκλοφορίας, 15%-20% η συντήρηση των λεωφορείων. Κοντά σ’ αυτές τις μειώσεις, η περικοπή κατά 20% σε τιμολόγια -που ήδη έχουν εκδώσει και έχουν υποστεί παρακράτηση φόρου και πλήρωσαν ΦΠΑ- είναι εξαιρετικά δυσβάστακτη.

Σας υπενθυμίζουμε τις οφειλές για το 2010, καθώς και για το Α’ εξάμηνο του 2011:

Οφειλές των πρώην Ν.Α. (όλων των ετών) μέχρι 31/8/2010 για τη μεταφορά των μαθητών όλων των κατηγοριών, συνολικού ύψους 9.199.775,39€.

Οφειλές των πρώην Ν.Α. για συμβάσεις ή υποχρεώσεις από 1/9/2010 ως 31/12/2010 για τη μεταφορά μαθητών όλων των κατηγοριών, συνολικού ύψους 11.587.614,49€.

Εκτίμηση δαπάνης που απαιτείται για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από 1/1/2011 ως 30/6/2011 για την μεταφορά μαθητών όλων των κατηγοριών, συνολικού ύψους 19.228.250,17.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είμαι βέβαιος, ότι βρίσκεται στην δυσκολότερη θέση σε σύγκριση με όλες τις άλλες Περιφέρειες.

Η εξαγγελθείσα ρύθμιση του αρθ. 16 του Ν. 3887/2010, παρότι εξακολουθεί να ισχύει και μετά την 31/12/2010, μέχρι στιγμής εκταμίευση πόρων δεν έγινε, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε πάλι αντιμέτωποι με τους λεωφορειούχους.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ευθύνες για το πρόβλημα αυτό βαρύνουν διαχρονικά την Πολιτεία. Όλοι γνωρίζουν τις προσπάθειες που κάναμε 8 χρόνια ως Νομαρχία και τώρα ως Περιφέρεια για να λύσουμε το πρόβλημα. Όμως, η αδιαφορία του κράτους δεν έχει όρια. Δεν είναι δυνατόν το κράτος να λειτουργεί με λογική μπαταχτσή και το Υπουργείο Οικονομικών να δημιουργεί τετελεσμένα.

Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε, όλοι πρέπει να κάνουμε θυσίες. Όμως, την ανικανότητα του κράτους δεν μπορεί να την πληρώσουν οι μικρομεσαίοι που εκτελούν το κοινωνικό έργο της μεταφοράς των μαθητών σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, όχι μόνο στην Κεντρική Μακεδονία.

Κατόπιν τούτων, σας ζητώ να παρέμβετε προσωπικά και άμεσα ώστε να ανακληθεί η απαράδεκτη απόφαση για περικοπή κατά 20% των δεδουλευμένων. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως ήδη έχουν γνωστοποιήσει οι μεταφορείς, από μεθαύριο Πέμπτη 5-5-20011 θα διακόψουν τη μεταφορά μαθητών και θα διεκδικήσουν με κάθε τρόπο τα δεδουλευμένα. Δεν είναι δυνατόν να παίζουμε με την καθημερινότητα και τη ζωή χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους. Δεν είναι δυνατόν να παίζουμε με την κοινωνία και τις αντοχές της αποφασίζοντας με δύο μέτρα και δύο σταθμά, επιβάλλοντας τετελεσμένα με το έτσι θέλω.

Με τιμή,

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

Παναγιώτης Ψωμιάδης»